Ексклюзиви
вівторок, 15 січня 2019 00:45

Сульшер точно допрацює до закінчення сезону

Автор: www.footboom.com
  Оле-Гуннар Сульшер виграв шість стартових матчів на посаді головного тренера "Манчестер Юнайтед". Жодному з попередніх наставників клубу це не вдалося
Оле-Гуннар Сульшер виграв шість стартових матчів на посаді головного тренера "Манчестер Юнайтед". Жодному з попередніх наставників клубу це не вдалося

Оле-Гуннар Сульшер — давно сформований, повноцінний тренер. Його робота з другою командою "Манчестер Юнайтед", "Мьольде" та "Кардіффом" створює повне уявлення про нього. Там є успіхи і невдачі. Наша проблема в тому, що бачити плоди роботи норвежця могли тільки у валлійській команді, яку він очолив не в добрий час, коли та вже котилася вниз з величезною швидкістю.

Сульшер визнає, що в Кардіффі потрапив у складну ситуацію — робив помилки, усвідомлював це, але помилявся і надалі. Вміння критично оцінити власні дії — якість доволі позитивна для тренера, проте не вирішальна для результату. Та попри все, я б не став робити акцент цілковито на новому тренері, адже з-за його постаті визирають вуха Алекса Фергюсона, котрий свого часу благословив Сульшера на тренерство.

Здібності Оле-Гуннара він відзначав окремо — більше, ніж у випадках з Роєм Кіном чи Раяном Гіггзою. Сер Алекс тоді поставив Сульшера тренувати у системі клубу. Призначати його головним у "МЮ" 2013-го ніхто не наважився, а от зараз, з достатнім тренерським досвідом, норвежець отримав головну посаду.

Та чи саме він керуватиме командою і чи керуватиме самостійно? Таке питання в мене виникає з двох причин. По-перше, до осені Фергюсон до справ клубу прямої дотичності не мав, але саме цього сезону керівник клубу Ед Вудворд активізував сера Алекса, зробив своїм радником. По-друге, першим помічником Сульшера став Майк Фелан. Був помічником Фергюсона в останній перід його тренерської діяльності. Як пам'ятаєте, люди цієї посади у легендарного менеджера завжди виконували величезний кусень роботи і доволі часто ставали потім головними — Кейруш, Макларен, Мелленстен.

Звісно, Фелан і Сульшер знайомі. Проте тісно не перетиналися. Тим більше не працювали разом. І ось Фелан, який з моменту відставки Фергюсона у травні 2013-го жодного дня не працював у "Манчестер Юнайтед", повертається на позицію помічника головного тренера. Чи не означає це, що командою керуватиме сер Алекс? Можливо. Зважаючи на те, що Фергюсон ще з початку 90-х самостійно тренування не проводив, лише спостерігав за ними. Роль Сульшера в такому варіанті управління не буде суто декоративна. Зараз настанови даватиме він, у роздягальні будуть він і Фелан. Той, можливо, як ретранслятор Фергюсона.

До речі, вже зараз помітно, як під час ігор Сульшер активно спілкується з Карріком та МакКенною.

Фелан поруч, але участі в їхніх нарадах не бере. Якщо ж повірити у варіант тіньового або часткового управління командою Фергюсоном, то наведені вище факти досить швидко стають на свої місця. Головним офіційно Алекс вже бути не може. Зокрема, й через стан здоров'я. Та й уявіть собі рівень медійного ажіотажу навколо всього, що з ним пов'язане, якби шотландець отримав офіційне місце головного. Прихід Сульшера створив позитивний ефект, деякі гравці отримали новий шанс. Важливо й те, що конфліктувати з норвежцем для гравців невигідно. Зараз у складі "Манчестера" є надзвичайно круті футболісти. Проте жоден із них не легенда клубу, на відміну від Оле-Гуннара. Тож спочатку публіка і навіть медіа будуть чітко на боці останнього в усіх конфліктах.

У поточному сезоні єдина можливість для "Манчестер Юнайтед" — боротися за четвірку в чемпіонаті і сподіватися, що у Саррі (головний тренер "Челсі". — ГПУ) не вистачить глибини складу в атаці. Можна спробувати взяти Кубок Англії. Ліга чемпіонів для цієї команди зараз — надто висока планка. Не уявляю собі ситуації, в якій Сульшер не допрацював би до кінця сезону. А от влітку буде нова історія. Якщо Фергюсон і погодився бути поводирем для норвежця нині, то лише для того, аби припинити безлад у команді його рідного клубу. Він не буде вічним вождем червоного "Манчестера", він справді прагне пенсійного спокою.

Зараз ви читаєте новину «Сульшер точно допрацює до закінчення сезону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути