четвер, 29 вересня 2011 07:30

Шевченко міг грати за "Аланію" та "Реал"

Автор: фото: REUTERS/Konstantin Chernichkin
  Андрій Шевченко (на передньому плані) та головний тренер київського ”Динамо” Юрій Сьомін. Під час матчу ”Рубін”–”Динамо” 3 серпня у них виникла суперечка, але згодом обоє спростували чутки про конфлікт
Андрій Шевченко (на передньому плані) та головний тренер київського ”Динамо” Юрій Сьомін. Під час матчу ”Рубін”–”Динамо” 3 серпня у них виникла суперечка, але згодом обоє спростували чутки про конфлікт

Сьогодні, 29 вересня, виповнюється 35 років капітану футбольної збірної України Андрієві Шевченку. "ГПУ" нагадує ключові моменти в його футбольному житті.

1. 23 листопада 1994 року

23 листопада 1994-го київське "Динамо" проводило виїзний матч Ліги чемпіонів проти московського "Спартака". На 57-й хвилині 18-річний Шевченко замінив Сергія Реброва і дебютував у цьому турнірі.

2. Зима 1996 року

"Динамо" не може грати в єврокубках — дискваліфікація від УЄФА. Скориставшись цим, Валерій Газзаєв, головний тренер російської "Аланії" з Владикавказа, робить спробу купити форварда. Власник "Динамо" Григорій Суркіс відмовляє. Шевченко залишається і не жалкує: УЄФА швидко скасовує санкції проти "Динамо", а "Аланія", тодішній чемпіон Росії, перетворюється на середняка місцевого чемпіонату.

3. 5 листопада 1997 року

"Динамо" перемагає в Лізі чемпіонів іспанську "Барселону" на її стадіоні "Ноу камп" — 4:0.

Три голи забив Шевченко. Після барселонського поєдинку італійський "Мілан" вніс Шеву у список головних пріоритетів на трансферному ринку.

4. 3 жовтня 1999 року

Улітку 1999-го Шевченко переходить до "Мілана". Трансфер потягнув на $25 млн. У першому ж турі чемпіонату Італії Шева забив гол у Лечче, але стовідсотково Італія його визнала після матчу "Лаціо" — "Мілан". Один із найяскравіших матчів в історії серії "А" закінчився внічию — 4:4. Шевченко забив три голи у ворота "Лаціо". Римський клуб у тому сезоні став чемпіоном, а його оборону очолював Алессандро Неста, один із найкращих захисників світу, майбутній партнер Шеви по "Мілану".

5. Зима 2002 року

"Мілан" третій сезон не може виграти жодного трофею, склад команди не відповідає марці гранда світового футболу. Шевченко чи не самотужки тягне на собі напад славетного клубу, стає його головною "зіркою" і має пропозиції перейти до "Реала" та "Манчестер Юнайтед". Українець відхиляє їх. Уже за рік "Мілан", придбавши гравців найвищого класу, стає переможцем Ліги чемпіонів 2002/03. Шева забиває вирішальний гол серії пенальті у фінальному поєдинку проти "Ювентуса".

6. 17 листопада 2004 року

Два голи Шевченка у ворота збірної Туреччини у стамбульському матчі відбору на Кубок світу остаточно роблять його переможцем у боротьбі за звання найкращого футболіста Європи-2004. В останній день року Андрій отримує звання Героя України.

7. 26 травня 2006 року

Шевченко оголошує про свій перехід із "Мілана" до англійського "Челсі". Перехід викликаний бажанням його дружини жити в Лондоні. Зі спортивної точки зору форвард ризикує: знесиленому травмами 30-річному футболісту не варто йти до виснажливого англійського чемпіонату. Майбутнє доводить, що таким кроком Шевченко практично ставить хрест на своїй подальшій кар'єрі.

8. 30 серпня 2009 року

Три сезони поспіль Шевченко сидить на лаві запасних і бореться з травмами. Спочатку в "Челсі", потім у "Мілані", куди повернувся після невдалого лондонського вояжу. В Італії також не склалося: два голи за сезон — по одному в Кубку країни та Кубку УЄФА. Андрій вирішує повернутися до київського "Динамо". У передостанній день літа 2009-го він підписує дворічний контракт і продовжує його на нинішній сезон, до закінчення Євро-2012.

П'ять головних тренерів Андрія Шевченка

1. Валерій Лобановський, Україна (1997–2001)

2. Карло Анчелотті, Італія (2001–2006, 2008–2009)

3. Олег Блохін, Україна (2003–2007, 2011— донині)

4. Жозе Моуріньйо, Португалія (2006–2007)

5. Йожеф Сабо, Україна (1994–1999)

 

Зараз ви читаєте новину «Шевченко міг грати за "Аланію" та "Реал" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути