четвер, 30 грудня 2021 07:30

"Шахтар" не потребує зимового посилення

Автор: xsport.ua
  Артем Франков: ”Зоря” перебуває на своєму місці. Клуб продає провідних гравців і компенсує втрати доступними легіонерами”
Артем Франков: ”Зоря” перебуває на своєму місці. Клуб продає провідних гравців і компенсує втрати доступними легіонерами”

Головний редактор журналу "Футбол" 51-річний Артем Франков проаналізував основні події в українському футболі.

"Шахтар" виграв першу частину чемпіонату України. Випереджає "Динамо" на два очки. Це логічно?

— Не зовсім. Якби "Динамо" було лідером таб­лиці після першої частини сезону, то так само можна було б говорити про закономірність лідерства команди Мірчі Луческу.

Фаворита не має у другій частині сезону. 12 турів та особиста зустріч — це забагато, щоб робити прогнози.

"Шахтар" стане сильнішим після зимових зборів?

— Не впевнений. Я не розумію досі, яку гру ставить команді італійський тренер Роберто Де Дзербі. Чи потрібна взагалі була перебудова?

Трьох коштовних літніх новачків — Марлона, Педріньйо, Траоре — він додав у команду гру. Але Марлон не виправдовує покладених сподівань. Захист не став надійнішим. З приходом бразильця партнери почали грати слабше.

Які позиції потрібно посилювати донецькій команді?

— Зараз — жодної. Для чемпіонату України вистачить і цього складу. Треба врахувати, що після травми повернувся ­нападаючий Жуніор Мораес, який підмінить травмованого Траоре.

Завдяки чому фланговий нападаючий 20-річний Михайло Мудрик увійшов до основ­ної обойми?

— Допомагає, що забив важливий гол "Монако" у кваліфікації Ліги чемпіонів. Де Дзербі повірив у нього, як у свого талісмана. Тому футболіст має довіру від тренера й ігровий час.

"Динамо" у грудні втратило п'ять очок. Що відбулося?

— Емоційна втома. Луческу минулого сезону витиснув усе. Команда виграла всі внутрішні трофеї, був психологічний стрибок. Заявлений рівень потрібно підтверджувати. Тут виявилося, що в "Динамо" є серйозні проблеми. Не можуть замінити навіть Артема Бесєдіна — нападаючого не найвищого рівня.

Що треба робити "Динамо" на ринку придбань?

— Брати нападаючого, атакувального півзахисника й опорника.

Віталій Буяльський — не розігруючий. У нього інші сильні якості. "Динамо" потрібен гравець такого стилю, як колись був Валентин Белькевич. Одного Шапаренка замало.

Лівий захисник Віталій Миколенко пере­йшов до англійського "Евертону". Хто його замінить?

— Владислав Дубинчак, якого мають повернути з оренди в "Дніпрі-1". Є 29-річний Олександр Караваєв. Але краще награти на цій позиції на 10 років молодшого Костянтина Вівчаренка.

Яка має бути модель команди?

— За останні роки "Динамо" вдалося провести реформу клубу. Тепер команда робить ставку на власних вихованців. Така філософія не передбачає коштовних новачків. Це зруйнує атмосферу в команді через високу зарплату потенційного новачка та можливу втрату колективу.

Динамівцям потрібно гнути цю лінію далі. За наявності хороших закордонних пропозицій відпускати гравців. Так як це вийшло з Миколенком (сума трансферу становила 700 млн грн. — ГПУ).

Хто з молодих гравців може закріпитися в першій команді "Динамо"?

— Тут щось предметно говорити ­складно, бо юнацький футбол відрізняється від дорослого. Успіхи "Динамо" в Юнацькій лізі УЄФА (аналог Ліги чемпіонів, "Динамо" посіло друге місце в груповому турнірі й зіграє в 1/16 фіналу проти іспанського "Депортиво" на виїзді. Матч відбудеться 9 лютого. — ГПУ) означають, люди звідти готові грати за першу команду.

"Динамо" цікавиться нападаючими Артемом Довбиком із "Дніпра" й Аллах'яром Саядманешем із "Зорі". Вони здатні посилити київський клуб?

— Так. Головне питання — їх доступність. Підписати цих нападників буде непросто. Частина прав Довбика належить данському "Мідтьюлланду", а іранець — у власності турецького "Фенербахче".

"Дніпро-1" посідає третє місце. Може скласти конкуренцію "Шахтареві" та "Динамо".

— Це покажуть єврокубки наступного сезону. Восени команда тренера Ігоря Йовичевича вражала. Хорвату вдалося створити стабільний кістяк з двома гравцями на одну позицію, де важливу роль відіграють не потрібні "Шахтарю" опорники Ігнатенко-Піхальнок. Артем Довбик розкрився як бомбардир, забив 14 м'ячів, найкращий у чемпіонаті.

Чому нестабільна луганська "Зоря"?

— Команда Віктора Скрипника перебуває на своєму рівні — четверте місце. Клуб продає провідних гравців і компенсує втрати доступними за ціною легіонерами, яких можна підписати. Це важкий процес. Невідомо — чи будуть результати взагалі. Але точно — вони не прийдуть одразу.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" не потребує зимового посилення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути