пʼятниця, 23 березня 2018 06:50

"Шахтар" має змінити головного тренера

Улітку 2016-го головним тренером донецького "Шахтаря" став португалець Паулу Фонсека. За майже два роки роботи в Україні він зміг виграти чемпіонат та Кубок України, обіграти в одному матчі "Манчестер Сіті", "Наполі" та "Рому".

Цього сезону "Шахтар" грав у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Це успіх клубу, команди і тренера, якого хочуть бачити у себе закордонні клуби. У португальця влітку закінчується контракт, тож за нього не потрібно буде платити компенсацію.

За час роботи в "Шахтарі" Фонсека повернув мотивацію гравцям, які за попереднього тренера Мірчі Луческу почали її втрачати. Насамперед, Бернарду та Феррейрі. Команда краще почала грати в обороні, захищаючись зонально.

Але повністю впровадити свій стиль Фонсеці не вдалося. Він спробував це зробити, але програв швейцарському "Янг Бойз", не потрапив до Ліги чемпіонів 2016/2017 і не став проводити радикальних змін. Атакувальний почерк залишився попередній.

Улітку "Шахтар" залишать Фред, Бернард, можливо, Феррейра. Потрібно хоч частково перебудовувати гру команди. Прийшли бразильський правий захисник Додо та нігерійський нападник Кайоде. Форварда з таким стилем у "Шахтарі" останні сезони не було.

Фонсека навряд чи готовий до реконструкції складу. Важливе його невміння працювати з молодими гравцями. У спадок португалець отримав юнацьку команду, що дійшла до фіналу Ліги чемпіонів 2014/2015. Зараз цим спортсменам по 21–22 роки. З усіх лише Віктор Коваленко міцно сидить на лаві запасних у першій команді. За Луческу, здавалося, що це початок великого шляху молодого гравця, а із Фонсекою Коваленко робив кроки тільки назад. Олександр Зубков виходить за першу команду дуже рідко. Перспективні Борячук і Піхальонок грають за "Маріуполь".

Усі інші майже розгубилися. Один із лідерів "Зорі" Іван Петряк у "Шахтарі" перетворився на футболіста, про якого забули. Сергій Болбат та Андрій Тотовицький поки що не дотягують до рівня гірників. Ліві захисники Едуард Соболь і Микола Матвієнко не мали шансів за спиною Ісмаїлі.

Ставлення Фонсеки до молодих засвідчувало його бажання працювати на результат, а не на зміну. Але досягнути його в наступному сезоні португальцеві буде важко. Команда втратить лідерів. Власникові клубу Рінату Ахметову, щоб утримати штаб Фонсеки, доведеться підвищувати фінансові умови контракту. Чи варто це робити?

Як на мене — ні. В разі продовження кон­тракту Фонсека, напевно, вимагатиме прописати вигідні для себе умови. Насамперед мова про можливість піти в потрібний момент, коли матиме відповідну пропозицію від іншої команди. Контракт, за яким тренер за власним бажанням може піти, коли завгодно — не вигідний "Шахтарю".

Найголовніше — у "Шахтаря" є ким замінити португальця. Найкращий варіант — інший португальський тренер Мігель Кардосо. 2013-го його запрошували для роботи з молодіжним складом "Шахтаря". Потім допомагав Фонсеці в першій команді. З цього сезону працює головним тренером португальського "Ріо Аве", який іде на п'ятому місці в місцевому чемпіонаті. Кардосо теж не матиме мовного бар'єру з бразильцями, знає філософію "Шахтаря", звичний до України і готовий працювати з ветеранами команди та молодими.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" має змінити головного тренера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути