четвер, 20 грудня 2007 17:58

"У "Динамо" звезли купу сміття з усього світу"

Автор: фото: Володимир КОТЛЕНКО
  Олег Лужний виконував обов’язки головного тренера ”Динамо” півтора місяця. Колись він тренував латвійську ”Венту” і чотири роки грав у лондонському ”Арсеналі” під керівництвом Арсена Венгера
Олег Лужний виконував обов’язки головного тренера ”Динамо” півтора місяця. Колись він тренував латвійську ”Венту” і чотири роки грав у лондонському ”Арсеналі” під керівництвом Арсена Венгера

Колишній головний тренер київського "Динамо" Олег Лужний, 39 років, нині перебуває у Лондоні. Він відпочиває з родиною і планує зустріти там католицьке та православне Різдво. Здивувався, що кореспондент "ГПУ" знайшов його в англійській столиці. Але швидко опанував себе. Говорячи про київське "Динамо", був жорстким і різким.


Ви були наставником київського "Динамо" півтора місяця. Вдалося виправити ситуацію в чемпіонаті України, але в Лізі чемпіонів три останні матчі команда провалила. Чому?

— Тому, що вище голови не стрибнеш. Я це чудово усвідомлював. І не плекав надій на те, що можу стати повноцінним тренером київського "Динамо".

Ви відверто говорите, що рівень гри динамівців — лише для чемпіонату України. Коли це зрозуміли?

— Ще торік, улітку, коли тільки прийшов до команди. Зараз багато говорять, що динамівські ветерани не дотягують. Але це не головна проблема. Найгірше, що до команди звезли купу сміття з усього світу. Це повний провал селекційної служби. Вона добирала футболістів, із якими в Лізі чемпіонів грати просто соромно.

Керівництво "Динамо" не продовжило контрактів з Белькевичем та Федоровим. На трансфер виставлені Родріґо, Маркович та Каддурі. А яка доля Реброва, Ващука, Шовковського, Гавранчича?

— Це вирішуватиме головний тренер Юрій Сьомін.

Рац закінчив з футболом двадцять років тому

Ваш колишній помічник Василь Рац заявив, що ви мало цікавилися його думкою щодо визначення стартового складу команди, її стану. Це правда?

— Не зовсім. Я не те що мало цікавився його думкою, я взагалі нею не цікавився. Рац ніколи у футболі не працював, він закінчив із ним ще двадцять років тому. Я радився з Чановим, Литовченком, але не з Рацом.

Ви не жалкуєте, що взяли "Динамо"?

— А в мене був вибір? Що мав відповісти Суркісу? Що я не хочу тренувати? І кого він мав поставити?

Після виїзного кубкового поєдинку проти "Таврії" ви публічно розкритикували голкіпера Рибку. Не боялися травмувати психіку молодого гравця?

— Якщо Рибка психологічно неврівноважений, то йому треба не у спорті бути, а йти грати у футбол на піаніно. Коли я грав, у команди були складні ситуації. Але ми завжди демонстрували характер, майстерність. Рибка хай показує себе в грі, а не ображається. Він пропускав дитячі голи. Як мені, відповідальному за результат, на це реагувати? Рибка ж не враховує мій психологічний стан, коли пропускає.

Чи зможе Юрій Сьомін витягти "Динамо" з кризи?

— Так. Він добрий фахівець, здатний розібрати нинішній стан команди та посилити її потенціал. Тим більше — мотивований, бо відпочив від тренерської роботи.

Вас не дивує, що в Сьоміна немає тренерського штабу? Із Москви він запросив лише Сергія Овчинникова.

— Не бачу проблем у цьому. Ми нормальні люди, спрацюємося.

Генеральний директор "Динамо" Резо Чохонелідзе заявив, що третє місце в чемпіонаті України не стане трагедією для "Динамо". Ви з цим згодні?

— Ні. Відрив від лідера — "Шахтаря" — п"ять очок за втраченими. "Дніпро" випереджає нас на чотири, але є ще очна зустріч. Третіми ми не будемо.

Гаразд. Припустимо, "Динамо" наступного сезону пройде кваліфікацію Ліги чемпіонів і гратиме у груповому турнірі. Президент клубу Ігор Суркіс зізнається, що краще не виступати, ніж так ганьбитися.

— Я думаю, нам треба забути про таку постановку питання. Треба виходити в Лігу і грати там нормально, а не як дворова команда.

Ви відвідали матч "Арсенал" — "Челсі". Які враження?

— Позитивні, бо "Арсенал" переміг. Шкода, що не поговорив із тренером команди Венгером. Мав ще справи в місті. Радий за фанів "Арсеналу". Динамівським у них треба повчитися. В Англії уболівальники й у дні поразок команду не кидають.

"ГПУ" зателефонувала головному тренеру "Динамо" Юрію Сьоміну. Запитуємо про те, хто, крім Белькевича та Федорова, залишить команду.

— Це буде відомо упродовж січня, — відповідає тренер. — Треба ще говорити з Ігорем Суркісом. Нині я у відпустці в Москві. Приїду 8 січня, тоді й розбиратимемося.

Зараз ви читаєте новину «"У "Динамо" звезли купу сміття з усього світу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути