Ексклюзиви
неділя, 19 листопада 2006 15:11

Пушкаша поховають 9 грудня у Будапешті

Автор: фото: reuters/Karoly Arvai
  Ференц Пушкаш та його дружина Ерсзебет у лікарні, де провів останні роки життя найкращий футболіст Угорщини всіх часів. Будапешт, 23 вересня 2005 року
Ференц Пушкаш та його дружина Ерсзебет у лікарні, де провів останні роки життя найкращий футболіст Угорщини всіх часів. Будапешт, 23 вересня 2005 року

П"ятничним ранком на 80-му році життя в Будапешті помер легендарний угорський футболіст Ференц Пушкаш.

Останні шість років він провів у лікарні. Страждав на хворобу Альцгеймера і потребував постійного догляду лікарів. Вони виявилися безсилими після чергового нападу пневмонії.

Пушкаш народився 2 квітня 1927 року в Будапешті. У 16 років грав за одну з провідних команд країни "Кішпешт" — пізніше перейменовану у "Гонвед". 18-річним дебютував у складі збірної Угорщини. 1952-го був її капітаном, коли вона виграла Олімпійські ігри. Згодом взяв участь у погромі англійської збірної на лондонському "Уемблі". Родоначальники футболу поступилися угорцям — 3:6.

1954 року збірна Угорщини була одним із фаворитів Кубка світу. У чвертьфінальному матчі команда Пушкаша обіграла бразильців 4:2, а у півфіналі перемогла Уругвай. На фінальний поєдинок проти команди ФРН Пушкаш вийшов із травмою. Він відкрив рахунок на 6-й хвилині, а на 8-й Цибор подвоїв його. Але стати чемпіонами світу угорцям не вдалося. Вони пропустили три голи поспіль і програли.

Через два з половиною місяці збірна Угорщини завітала до Москви на товариський матч проти радянської команди.

— Лівою Ференц бив так, що його всі воротарі боялися, — розповідає "ГПУ" учасник того поєдинку Микита Симонян, 80 років. — Персонально Пушкаша наші захисники не опікали. В угорців було багато "зірок", так що стежити треба було за кожним. Ну, один із них — Кочіш — нам таки забив. Пушкаш помітно вирізнявся на полі. Візуально вигляд мав важкуватий, але з м"ячем працював так легко, що більшість нинішніх футболістів позаздрили б. І потужність свою використовував на всі сто відсотків, умів вести силову боротьбу.

За "Реал" Пушкаш забив 156 голів у 158 поєдинках, за збірну Угорщини — 183 голи у 184 матчах

1956-го, після того, як комуністи силою затвердили в Угорщині диктатуру, Пушкаш емігрував до Іспанії. Виступав за мадридський "Реал". Чотири рази вигравав "Пічічі" — приз найкращому бомбардиру чемпіонату. 1960 року у Глазго, у фіналі Кубка чемпіонів проти німецького "Айнтрахта", іспанці перемогли 7:3. Пушкаш забив чотири голи, ще тричі відзначився аргентинець Альфредо Ді Стефано.

1966 року Пушкаш закінчив ігрову кар"єру. За "Реал" він забив 156 голів у 158 поєдинках. За збірну Угорщини — 183 голи у 184 матчах.

Пушкаш непогано почав як тренер. 1971-го очолюваний ним грецький "Панатінаїкос" дійшов до фіналу Кубка чемпіонів. Але у подальшому тренерської слави не зажив.

2000 року Пушкаш відвідав Київ і спостерігав за матчем Ліги чемпіонів "Динамо"–"Баварія".

— Тоді я теж був у столиці України, вирішував питання трансферу Сергія Реброва до англійського "Тоттенхему", — розповідає "ГПУ" футбольний агент Шандор Варга, 51 рік, який знав Пушкаша особисто. — Дізнавшись про приїзд Ференца, закинув усі справи і провів із ним три дні. "Динамо" тоді виграло 2:0. Після поєдинку Пушкашу зателефонувала дружина і запитала рахунок. "2:0, наші виграли", — відповів Ференц. "Які наші, — каже дружина, — тебе там так добре приймали, що ти українську команду вже нашою називаєш?" Жартувала, звичайно.

Останній раз Варга бачив Пушкаша два роки тому.

— Він мене уже не впізнав, хвороба відірвала Ференца від світу, — голос Варги під час розмови зривається. — Донька Пушкаша хотіла поховати батька в Іспанії, але її переконали не робити цього. Ференц для того і повернувся, щоб дожити віку на батьківщині. Траурна церемонія відбудеться 9 грудня в церкві Святого Іштвана в Будапешті. До того часу тіло зберігатиметься в клініці, де Пушкаш провів останні дні. Ховатимуть Ференца аж через три тижні тому, що організація заходу потребує часу та зусиль. Нею займається угорський уряд. Приїдуть президенти ФІФА та УЄФА, члени Міжнародного олімпійського комітету, колишні партнери по "Реалу". З сім"єю тритижнева перерва між датою смерті та поховання була узгоджена заздалегідь. Ще раз підкреслю: останні два роки всі готувалися до того, що Пушкаш залишить цей світ.

Після відспівування всі бажаючі зможуть проститися з Пушкашем на Центральному стадіоні Угорщини (вміщує майже 70000 глядачів. — "ГПУ"). До 2002 року він називався "Нептштадіоном", а на 75-річчя Пушкаша арену назвали його ім"ям.

У Ференца Пушкаша залишилася дружина, донька та троє онуків.

Зараз ви читаєте новину «Пушкаша поховають 9 грудня у Будапешті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути