пʼятниця, 19 серпня 2016 05:50

"Розумію, що більшість уболівальників налаштована проти мене"

— Усі згадують гол "Баварії", але вперше на цьому стадіоні за основну команду "Динамо" я забив раніше. Матч не пригадаю, але пам'ятаю, що змістився тоді з правого флангу і пробив, — каже російською 39-річний Андрій Шевченко, головний тренер збірної України з футболу.

Шевченко збирається викликати на матч проти Ісландії 28 футболістів

Стоїмо на київському "Олімпійському". Андрій Миколайович говорить про м'яч, який забив "Дніпру" 1 грудня 1994 року. "Динамо" тоді перемогло — 4:2. А за шість днів 18-річний футболіст уперше вийшов на поле в матчі Ліги чемпіонів і відкрив рахунок у поєдинку проти німецької "Баварії".

— Дуже шкода, що 5 вересня цей стадіон буде порожній, — різко змінює тему Шевченко.

Того дня збірна України проведе перший поєдинок відбіркового турніру Кубка світу-2018 проти Ісландії. Гра пройде за порожніх трибун — арена дискваліфікована міжнародною федерацією футболу за поведінку вболівальників під час матчу Україна — Сан-Марино три роки тому.

12 серпня Шевченко зустрівся з групою футбольних журналістів напередодні свого дебютного матчу на посаді головного тренера збірної.

— Чудово розумію, що більшість уболівальників налаштована проти мене. Особливо після провального виступу на Євро-2016. Звичайно, я також відповідальний за невдалий виступ команди. І розумію, що змінити ставлення уболівальників можна тільки подальшими успішними матчами, — починає розмову Андрій Миколайович.

На зустрічі присутні президент Федерації футболу Андрій Павелко, голова комітету збірних України Мирон Маркевич і спортивний директор національної команди Євген Красніков.

Шевченко говорить небагато. Мирон Богданович — теж. Тема провалу збірної у Франції викликає у нього певне роздратування.

— Та забудьте ви вже про те Євро-2016, — радить Маркевич. — Що було — те було. Треба зробити висновки й рухатися далі. У нас величезна купа проблем. У чемпіонаті грають 12 команд, було чотири гранди — залишилося два. Немає звідки брати гравців, проблема з лівим захисником. Пропоную вихід — натуралізація футболістів. Це — моє бачення, але рішення має приймати головний ­тренер.

Шевченко підхоплює тему:

— Одного паспорта громадянина України замало. Футболіст має відповідати вимогам, які висувають до кандидата до національної ­команди.

Головним претендентом на натуралізацію називають бразильця Тайсона.

— Я маю зустрічатися з його агентом 15 серпня, — розповідає Красніков. — Побачимо, які будуть умови. (Зустріч відбулася, але в середу стало відомо, що Тайсона запросив до збірної Бразилії її новий тренер Тіте. — ГПУ).

Виникає дискусія щодо гравців із чемпіонату Росії. Навесні їх не запрошували на домашні товариські матчі й на проводи національної ­команди до Франції. Викликали вже на збір до Італії і взяли на фінальний турнір. Мова про Євгена Селезньова, Богдана Бутка й Олександра Зінченка. Нині ніхто з них у Росії не виступає.

— Я проти футболістів, які грають у чемпіонаті країни-агресора, — каже Павелко. — Але це — моя особиста позиція. Як президент федерації, не можу змішувати футбол із політикою.

Шевченко не дає зрозумілої відповіді на запитання — чи запрошуватиме футболістів із чемпіонату Росії. А от 37-річного Анатолія Тимощука, який провів 144 матчі за національну команду, в ній не буде. Список на матч проти Ісландії планується розширений — 26–28 футболістів. Від товариського поєдинку напередодні офіційного Шевченко відмовився, бо часу на тренувальний процес і так мало.

Андрій Миколайович відходить убік, спілкується з кількома журналістами. Пояснює своє бачення футболу. Помітно, що в приватному спілкуванні він значно розкутіший.

— Треба створювати чисельну перевагу на окремій ділянці поля і різко переводити м'яч в іншу ігрову зону. Але головне — це баланс у центрі поля. І коли атакуємо, і коли захищаємося.

Павелко тим часом пояснює позицію федерації стосовно участі в Кубку світу-2018, який пройде в Росії:

— Ми гратимемо кваліфікаційний турнір. Бо буде смішно, якщо заявимо про свою відсутність у фінальній частині — незалежно від результатів відбіркових змагань.

Голова федерації дає зрозуміти, що можливий варіант перенесення фінальної частини Кубка світу в іншу країну. Згодом Павелко відповідає на докір у тому, що призначив тренером національної команди свого кума — Шевченко охрестив його доньку.

— Андрія хотів бачити наставником ще попередній керманич федерації Коньков. Тож це — не моя ексклюзивна ідея.

Красніков бере слово наприкінці зустрічі. Його запитують, як може працювати спортивним директором збірної, якщо був дискваліфікований міжнародним спортивним судом за договірний матч "Металіст" — "Карпати".

— Конте теж дискваліфікувала італійська федерація. Але після того він очолював національну команду, — парирує Красніков.

Зараз ви читаєте новину «"Розумію, що більшість уболівальників налаштована проти мене"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути