неділя, 05 серпня 2007 18:32

Петржела міг замінити Луческу в "Шахтарі"

Автор: фото: офіційний сайт ”Зеніта”
  Петржела купив жінці фітнес-центр, п’ять машин та квартиру
Петржела купив жінці фітнес-центр, п’ять машин та квартиру

Чеський тренер Властіміл Петржела, 54 роки, тренував пітерський "Зеніт" три з половиною роки. Під його керівництвом "Зеніт" виграв срібні нагороди чемпіонату Росії, дійшов до чвертьфіналу Кубка УЄФА. Навесні 2006-го його звільнили з команди. Нині Петржела мешкає у рідному Лібереці, готовий працювати в Україні та Росії. Нещодавно відвідав Санкт-Петербург.


Ваша дружина зопалу сказала, що всі гроші, які ви заробили в Росії, програли в казино. При цьому офіційно із Зузанною ви не розлучені. Як поясните її випади?

— Я не хотів би їй відповідати через пресу, щоб не кидатися брудною білизною. Дивно, що Зуза не згадала про всі блага, які вона мала завдяки моїй роботі в "Зеніті". Я ж купив їй фітнес-центр, вона поміняла п"ять машин, придбала квартиру своїй доньці. Потім ми з нею поговорили. Виявилося, наш знайомий чеський журналіст, який видавав себе за друга, спровокував Зузанну. Сказав, що начебто говорю про неї пакості. Ось Зузанна й зірвалася.

До Пітера ви прилетіли з новою супутницею життя. Хто вона?

— Футбольна людина. Мартіна працює в системі клубу "Сігма" з Оломоуца.

Ви врятували "Сігму" від вильоту з вищої ліги чеського чемпіонату, але потім залишили клуб. Чому?

— Фінансові можливості чеських клубів обмежені, селекційна служба відсутня. Багатші беруть тих, хто на видноті, бідні — кого вийде. Річний бюджет "Сігми" — 4–5 млн євро. Чверть трансферної вартості нинішнього капітана "Зеніту" Анатолія Тимощука. Не бачив сенсу працювати в таких умовах.

У своїй команді ви  хотіли б бачити Тимощука?

— Звісно. Просто півтора року тому в "Зеніту" не було таких розкішних фінансових умов. Тому й не мали опорного півзахисника такого класу. Олександр Горшков чудовий гравець, але віковий. Відіграти сезон на одному рівні у 37 років складно. Тимощук — фігура корисна. Хоча 20 мільйонів доларів, виплачені за нього "Шахтареві", це, вибачте, забагато.

Правда, що навесні 2006-го ви могли очолити донецький "Шахтар"?

— Цілком. Представники гірників вийшли на зв"язок із моїм давнім другом — менеджером Лосеницьким, який мешкає у Франції. Але "Шахтар" переміг у "золотому" матчі київське "Динамо", і Мірча Луческу зберіг свою посаду.

Ринат Ахметов — фантастичний президент

Вам було б цікаво попрацювати в Україні?

— "Шахтар" — це просто супер! Я багато чув про цю команду. Ринат Ахметов — фантастичний президент! Крім того, у Донецьку багато часу працював Віктор Прокопенко, колишній наставник московського "Динамо". Із усіх тренерів, які працювали в Росії, Віктор — мій найкращий друг. Приємна, компанійська людина.

У вас були інші пропозиції від українських команд?

— Мені телефонували менеджери одеського "Чорноморця" та обох "Металургів" — донецького й запорізького. Та далі розмов справа не просунулася. Я вважаю схему проведення українського чемпіонату ліпшою, ніж російського. В Україні починають чемпіонат улітку, а закінчують навесні. Для команд, які беруть участь у єврокубках, це великий плюс.

Україна нині робить усе, аби з часом увійти до ЄС. Чехія цей шлях уже пройшла. Що змінилося в житті пересічних людей — ваших співвітчизників?

— Коли ми увійшли до Євросоюзу, проблем побільшало. Хіба можна порівняти нас із Німеччиною, Францією, Італією? Що в економіці, що у спорті, крім хокею, ми не можемо з ними конкурувати, а жити доводиться за єдиними правилами.

Як у Чехії сприймають українців? Росіянами за давньою звичкою не називають?

— Трапляється. У Чехії працює багато українців. Коли все добре, їх позитивно і сприймають. Як тільки щось негаразд, то українці миттєво для чехів стають росіянами. А ставлення чехів до Росії після 1968 року ви знаєте.



1953, 20 липня — Властіміл Петржела народився у Кралиці-на-Гані (Чехословаччина)

1982 — зіграв за збірну Чехословаччини на Кубку світу

1994 — визнаний найкращим тренером Чехії

2002 — очолив пітерський "Зеніт"

2003 — став срібним призером чемпіонату Росії

2006 — звільнений із посади наставника "Зеніту"

2007 — презентував книгу "Одного разу в Росії, або З Чехії з любов"ю"


Зараз ви читаєте новину «Петржела міг замінити Луческу в "Шахтарі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути