вівторок, 26 травня 2009 18:10

Паоло Мальдіні залишає футбол

Футболістів, подібних до італійця Паоло Мальдіні, лише кілька на весь світ. Найскладніше запитання щодо нього — скільки йому років? Бо стільки у футболі не живуть. Розпочати і завершити кар"єру в одній команді футболісту непросто. Якщо ж ця команда — одна із найсильніших на планеті, то й поготів.

Цієї неділі "Мілан" зіграє останній матч у чемпіонаті Італії. Чи вийде на поле Мальдіні — вирішувати тренеру. Можна не сумніватися, що рішення це буде цілком справедливе — вийде, якщо буде готовий. І це буде остання гра футболіста, рівного якому нинішнє покоління вболівальників уже не побачить. Майже чверть століття в команді, понад тисячу матчів за клуб і збірну, низка найвищих футбольних титулів, серед яких, на жаль, відсутнє звання чемпіона світу чи Європи. Не має Мальдіні й "Золотого м"яча". Не склалося. Збірна Італії програла світовий та європейський фінали, а найліпшими гравцями називають тих, хто забиває багато м"ячів.

У італійців не заведено нагороджувати титулами до ювілею

Звісно, великий футболіст заслужив принаймні на титул найкращого в світі та Європі. Якби це було в нас, то ті, хто треба, поклопоталися би про те, щоб "у зв"язку із ювілеєм" присудити гравцю  звання. В італійців так не заведено. Та й не потрібні Паоло Мальдіні організовані для нього результати опитувань, ювілейні матчі чи ювілейні голи. 40-річний футболіст іще восени заявив, що грає свій останній сезон. І зіграв він його з таким самим бажанням і ентузіазмом, як і перший за "Мілан" 1985-го. Постійно виходив у основному складі, витримуючи конкуренцію з боку чи не вдвічі молодших партнерів.

Мальдіні не раз отримував пропозиції змінити клуб, підкріплені сумами із сімома нулями. Він міг заробити купу грошей хоч в Англії, хоч у США, хоч у Японії, прикрасивши футбол нової країни своїм зірковим прізвищем. Проте того не зробив, іще раз довівши, що є у цьому виді спорту щось дорожче за гроші. І саме такий висновок — головне, чого має вчити всіх нас унікальна біографія Паоло Мальдіні.

Чи можливе щось подібне у нас? Чому ні? На сім років молодший за Паоло воротар київського "Динамо" та збірної України Олександр Шовковський, багаторазовий чемпіон України та володар Кубка. Він так само все життя залишається вірним своїй команді й далі наполегливо тренується, аби знову стати повноправним першим номером і капітаном команди. Він цілком здатен здобути з нею міжнародний титул.

Зараз ви читаєте новину «Паоло Мальдіні залишає футбол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути