четвер, 19 березня 2009 17:33

Олег Блохін відпочиватиме до травня

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Олег Блохін у листопаді був звільнений з посади головного тренера ФК ”Москва”. За неофіційною інформацією за рік роботи в столиці Росії він заробив 5,4 мільйона доларів
Олег Блохін у листопаді був звільнений з посади головного тренера ФК ”Москва”. За неофіційною інформацією за рік роботи в столиці Росії він заробив 5,4 мільйона доларів

16 березня 1977 року до Києва приїхав представник французької газети "Екіп" Жак Корню. Він побував на чвертьфінальному матчі Кубка чемпіонів "Динамо" (Київ) — "Баварія" (Мюнхен) і вручив форварду київської команди Олегові Блохіну "Золотий м"яч" — приз найкращому футболісту Європи-1975.

Кореспондент "ГПУ" минулого вівторка зателефонував 56-річному Олегові Володимировичу й запитав, чи пам"ятає він той день.

— Що, серйозно, 16 березня дали? — перепитує колишній тренер збірної України, чвертьфіналіст Кубка світу. — Пригадую, що вручили перед матчем із "Баварією". Вважаю, до речі, що нинішня практика, коли лауреатів вшановують у Парижі, правильна. А до гри дадуть тобі цей м"яч, і на матчі зосередитися важко. Глядачі думають, що ти неодмінно п"ять м"ячів заб"єш. А так не буває.

Нинішній володар приза — португалець Кріштіану Роналду. Заслужено?

— Гадаю, "Золотий м"яч-2008" цілком можна було б і Мессі дати. Але тут така справа — Кріштіану Роналду виграв торік усе що можна. А без командних успіхів шанси на трофей мінімальні. Шевченко 2004-го грав феноменально. Але йому допоміг і вдалий старт збірної України у кваліфікації Кубка світу-2006. Матч у Туреччині — точно (відбувся 17 листопада 2004-го. У Стамбулі Україна, очолювана Блохіним, перемогла 3:0, два голи забив Шевченко. — "ГПУ").

Як у вас нині з роботою?

— Ніяк. І до травня, переконаний, ситуація не зміниться. Нині сезон або закінчується, як у західноєвропейських чемпіонатах, або починається, як у Росії. Тому приймати команду, яку ти не готував, собі дорожче. А як буде далі — побачимо.

Ваш агент Шандор Варга заявив, що вас кличуть до Саудівської Аравії. Ви навіть мали зустрітися з тамтешніми шейхами.

— Поки що зустрічі не було.

Шейхи, які володіють "Манчестер Сіті", в січні пропонували "Мілану" 120 мільйонів євро за Кака. Як сприйняли цю звістку?

— Цілком нормально. У людей є гроші, чому вони не можуть розпоряджатися коштами так, як їм заманеться?


Валерій Лобановський на початку 90-х працював на Близькому Сході. Його зять згадував, що місцеві шейхи вказували Валерієві Васильовичу, кого ставити до стартового складу. Не боїтеся, що і з вами таке може статися?

— Ну, Васильовичу цього ніхто вказати не міг. Я теж не боюся — інакше що то буде за тренерська робота?

Три українські клуби вийшли до 1/8 фіналу Кубка УЄФА. Як це пояснити?

— Молодці, що вийшли, але ж суперники, "Сампдорія" і "Тоттенхем", не про УЄФА думали, а про свої проблеми в національних чемпіонатах. Для українських клубів це досягнення, а для західноєвропейських турнір утратив цінність. Я коли у "Москві" працював, теж мав завдання просунутися в УЄФА, але з обмеженою лавою запасних, проводячи вісім матчів на місяць. Серйозного прориву в єврокубках важко було очікувати.

Російських представників у 1/8 фіналу двоє. Чи означає це, що рівень чемпіонату Росії нижчий за український?

— Ні, звичайно. Навіть якщо п"ять команд від України будуть в УЄФА — я все одно скажу, що Росія краща. Працював, знаю. Що Україна? Багато хто восени говорив про третю силу — "Металіст", "Ворсклу". А зараз що бачимо? Все традиційно: перше — "Динамо", другий — "Шахтар". Але Маркевич (тренер "Металіста". — "ГПУ") однаково молодець: не маючи глибини складу — так довго сидіти на двох стільцях (Блохін має на увазі одночасні виступи в чемпіонаті України і Кубку УЄФА. — "ГПУ").

"Динамо" нині не пропускає у Лізі чемпіонів чотирьох голів за матч. Це вже добре

Як вам "Динамо" Сьоміна?

— Команда нині не пропускає у Лізі чемпіонів чотирьох голів за матч. Це вже добре.

Хто виграє Лігу чемпіонів?

— Фаворитів троє — "МЮ", "Ліверпуль" та "Барселона". Потужний склад у "Челсі": зламався Карвальйо — є Алекс. Ще й Есьєн вийшов після травми. Хоча згоден із тим, що пік форми лідерів "Челсі" — Террі, Лемпарда, Дроґба — був за часів Жозе Моурінью.

Збірна України у кваліфікаційній групі Кубка світу грає з Англією та Хорватією. Чи з такими суперниками нам світить вихід на Мундіаль?

— Хочете, аби я сказав, що ні? То це не в моєму стилі. Коли до нас у групу потрапили Греція, Данія, Туреччина, всі теж говорили, що Україні ловити нічого. Але ж пройшли. Так і тут. Михайличенко будує нову збірну, влаштовує зміну поколінь — на відміну від мене він просто не має виходу.

Воронін регулярно забиває у Німеччині. Чому?

— Бо це його чемпіонат. Коли Андрій до Ліверпуля переїхав, я говорив, що Англія не для нього. Футболіст ображався. Та своєї думки не змінив. Вороніну підходять Німеччина й Іспанія.

Проте щодо Шевченка ви помилилися? Казали, для нього найкраще — "Мілан", але капітан збірної сидить на лаві запасних і в італійському клубі?

— Казав. Але хто міг передбачити, що у Шеви серійно травми підуть? Суджу із загальновідомої інформації, сам давно з Андрієм не спілкувався.

Він повернеться на пік форми?

— Думаю, цього нині ніхто не може знати.

Зараз ви читаєте новину «Олег Блохін відпочиватиме до травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути