Ексклюзиви
четвер, 03 червня 2021 00:35

Новий тренер "Шахтаря" має покращити фізичну форму й ігрову дисципліну

Італієць 42-річний Роберто Де Дзербі став головним тренером "Шахтаря". Підписав контракт з донецьким клубом на два сезони. Саме стільки команду очолював попередник — португалець Луїш Каштру.

— Досвіду роботи в серйозних клубах у Де Дзербі більше, ніж у Каштру, хоча італієць на 18 років молодший, — каже колишній футболіст "Шахтаря" Олександр Сопко, 63 роки. — Перед "Шахтарем" він тренував "Сассуоло" — міцний середняк у першості Італії, претендував на потрапляння в єврокубки. Тримав команду в тонусі, не маючи гучних провалів. Роберто молодший, енергійніший і водночас уже фахівець, який відбувся. В ньому немає закостенілості в поглядах, що властива людям старшого покоління. Де Дзербі — вихованець італійської тренерської школи, який спочатку налагодить гру в обороні. Бо без міцного захисту не буде успіху й попереду. Каштру цього бракувало.

Де Дзербі пророкують успіх. Це насторожує?

— Це від розчарування тренерською роботою Луїша Каштру. Особливо в останній період. Усі розуміють — гірше від того, що вони бачили, точно не буде.

Що треба зробити новому тренерові?

— Дві найнеобхідніші речі, на які треба реагувати негайно — фізична форма гравців й ігрова дисципліна. "Шахтар" перебував у жахливому функціональному стані. Команда не могла додати упродовж матчу, грала в одному темпі й ритмі. Через це погіршилася загальна дисципліна — на полі й у команді.

Результати роботи італійського фахівця можна буде зробити не в липні, коли збірники повернуться після Євро, а в серпні-вересні. Як зіграють попередні раунди Ліги чемпіонів і стане зрозуміло, чи виступатимемо у груповому турнірі.

Ігровий стиль "Сассуоло" схожий з "Шахтарем"?

— Тільки в одному — вмінні тримати м'яч. "Шахтар" Луїша Каштру тримав його, щоб дати собі перепочинок на полі, не бігти за гравцем суперника у відборі. У Де Дзербі — інша мета володіння. Його команди тримають м'яч у пошуках слабкого місця суперника. Знаходячи, намагаються вразити. Водночас грають у швидкий пас. Тут немає передач назад до голкіпера.

Потрібні півзахисник із пасом і відбором м'яча та рухливий нападаючий

— Де Дзербі грає за схемою 4–2–3–1, — каже футбольний журналіст Леон Вургафт, 34 роки. — Він вимагає грати лише в короткий пас, навіть на виході з оборони. Любить працювати з молоддю. Розумний, амбітний і впевнений, навіть дещо нахабний. При цьому чесний з собою та командою.

Проблема в тому, що він упертий, не вміє і не бажає підлаштовуватися під ситуацію. Через це його команди часто помиляються. Він не тренував у єврокубках, не був у першій сімці ліги, бо "Сассуоло" посів восьме місце.

Йому потрібні специфічні гравці — півзахисник із пасом і відбором м'яча, форвард з постійним рухом. У "Шахтарі" нині таких немає. Для успіху в "Шахтарі" Де Дзербі повинен подорослішати, а його гравці мають повірити в тренера.

Сергій ТИЩЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Новий тренер "Шахтаря" має покращити фізичну форму й ігрову дисципліну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути