четвер, 22 квітня 2010 03:58

Новий тренер баскетбольної збірної вміє працювати з молодими

Автор: фото з сайта www.flickr.com
  Віталій Черній три роки був асистентом головного тренера збірної України
Віталій Черній три роки був асистентом головного тренера збірної України

У баскетбольної збірної України новий головний тренер. Ним став 39-річний Віталій Черній, який водночас працює з баскетбольним клубом "Київ".

Коли 2005-го українці востаннє грали у фінальній частині Євробаскета, Віталій Черній тільки починав тренерську кар"єру. Тоді був асистентом тренера в "Сумихімпромі".

Тепер перед ним постало завдання вивести команду до фінальної частини чемпіонату Європи-2011.

Черній, восьмий тренер в історії вітчизняної збірної, став наступником 70-річного Валентина Мельничука, який досяг успіху зі збірною Португалії, але не зміг його повторити з українською. Наша команда не боролася за путівку на Євробаскет-2009 — вона прагнула просто зберегти прописку в дивізіоні найсильніших. Тож стало зрозуміло, що український баскетбол потребує змін. Була думка запросити тренера-іноземця. Але керівництво Федерації баскетболу на чолі з Олександром Волковим обрало інший варіант — омолодження.

Головним козирем Чернія стала гра його "Києва", який він очолив улітку. Молоді "вовченята", всупереч скептичним прогнозам, дали бій багатьом фаворитам Суперліги, посіли четверте місце в регулярному чемпіонаті й дійшли до фіналу Кубка Суперліги.

Головним козирем Чернія стала гра його "Києва"

У збірній більшає молодих гравців, переважно з "Києва". Тому логічно, що довіряють саме молодому тренерові. Інше питання, чи буде Черній достатнім авторитетом для Печерова та Фесенка — гравців, які виступають у Національній баскетбольній асоціації, та європейських легіонерів — Ліщука, Гладиря. Чи вистачить фахівцеві тренерського досвіду, аби одразу вийти на європейський рівень?

Позитивні моменти такі: у Єврочеленджі "Київ" Чернія зіграв цілком пристойно. До молодих баскетболістів тренер ставиться як до дорослих, відповідно і питає з них, привчаючи до відповідальності. При цьому дає повірити в себе. Уміє створити здорову конкуренцію і мотивацію всередині колективу. Зважено підходить до фізичної підготовки команди.

А ще Черній завжди ретельно розбирає майбутнього суперника і розтлумачує гравцям, як проти нього грати. Тактичними заняттями справа не обмежується — певні заготовки награють на тренуваннях.

Кар"єру почав шість років тому

Віталій Черній народився 10 лютого 1971 року в Києві. Грав на позиції захисника. Виступав за київський ЦСКА, маріупольський "Азовмаш" та "Сумихімпром".

Срібний і бронзовий призер чемпіонату України.

Тренерську кар"єру розпочав 2004 року. Був асистентом головного наставника у "Сумихімпромі". З 2007-го — помічником головного тренера збірної України Валентина Береснєва. У 2007–2009-х працював із "дублем" клубу "Київ", а торік очолив основну команду. Зробив її фіналістом Кубка України.

Зараз ви читаєте новину «Новий тренер баскетбольної збірної вміє працювати з молодими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути