четвер, 27 січня 2011 07:00

Наші тенісисти мають подякувати батькам

Олександр Долгополов може приймати вітання з успіхом на відкритому чемпіонаті Австралії з тенісу. При цьому він має повторити традиційні слова зірок Голлівуду на нагородженні "Оскаром": "Дякую своїм батькам!" Те ж саме можуть сказати всі інші українські тенісисти, які досягали подібних успіхів в останні 20 років.

Судіть самі. Єдині українці, які потрапляли свого часу в першу десятку світового рейтингу, — Наталя та Андрій Медведєви. Вони стали майстрами найвищого класу під керівництвом своєї матері-тренера, яка почала займатися з дітьми із раннього віку. Мати тренує нині двох найсильніших українських тенісисток Катерину та Олену Бондаренко. Щодо Олександра Долгополова, то його батько був свого часу найкращим тенісистом України і теж привів свого сина на корт, ледве той навчився ходити.

Виглядає, що це на сьогодні практично єдиний спосіб, за допомогою якого наші тенісисти можуть сягнути світових вершин. І справа не лише у спадкових здібностях дітей зі спортивних родин. Окрім природного таланту, син чи донька тренера має можливість із раннього віку одержати необхідні навички, а потім їх удосконалювати. Якщо ж у талановитої дитини немає батьків-тренерів, то шансів стати в Україні насправді висококласним тенісистом на кілька порядків менше.

Сучасний теніс — це найвища майстерність, помножена на виняткові фізичні здібності. Здобуття такої вправності не лише в нас, а й усюди, коштує великих грошей, які слід вкладати в талановиту дитину із 4–5 років. Знайти тренера високого класу, який присвячуватиме роботі із маленьким тенісистом по кілька годин щодня упродовж кількох років, у нас не вдасться ні за які гроші. Недарма практично всі російські тенісні зірки 1990-х з дитинства тренувалися за кордоном за гроші батьків або спонсорів. У 1990-ті це в Росії було модним і престижним, ось і не шкодували на юних тенісистів грошей.

Тепер у Росії інша мода, і домінування тамтешніх тенісистів на світовій арені, яке мало місце на початку 2000-х, поступово завершилося. В Україні ж очікувати тенісних успіхів можна, як показав час, лише за умови, коли спортсменів виховують їхні батьки — одночасно тренери високої кваліфікації.

Поки що тенісу в Україні не загрожує статус президентського виду спорту. А це означає, що чекати насправді великих успіхів можна лише від дітей тих тренерів високого класу, які в нас ще залишилися.

Зараз ви читаєте новину «Наші тенісисти мають подякувати батькам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути