Ексклюзиви
вівторок, 11 вересня 2012 07:30

Наші параолімпійці стали четвертими

Автор: фото: REUTERS
  Наталія Прологаєва на Параолімпіаді здобула чотири нагороди: три ”золота” і одне ”срібло”
Наталія Прологаєва на Параолімпіаді здобула чотири нагороди: три ”золота” і одне ”срібло”

У Лондоні закінчилися Параолімпійські ігри. Українські спортсмени здобули найбільше медалей. Загалом 84 нагороди: 32 золоті, 24 срібні та 28 бронзових. Попереду українців опинилися китайці — 231: 95, 71, 65, росіяни — 102: 36, 38, 28 та великобританці — 120: 34, 43, 43.

Чотири роки тому на Іграх у Пекіні українці також фінішували четвертими, а 2004-го в Афінах були шостими.

Найбільше нагород забрали двоє плавців. Наталія Прологаєва здобула три "золота" і "срібло", встановивши світові рекорди на дистанціях 100 і 200 м брасом. Три "золота" та "бронзу" виборов Максим Веракса.

Утратили звання олімпійських чемпіонів, здобуте в Пекіні чотири роки тому, українські футболісти. У вирішальному матчі вони поступилися росіянам — 0:1 і здобули срібні нагороди.

— Високі результати на Параолімпіаді наші спортсмени демонструють завдяки державній підтримці та компанії "Інваспорт", яка опікується спортсменами на всіх регіональних рівнях, — каже "ГПУ" генеральний секретар Національного комітету спорту інвалідів України Олена Зайцева. — Це два визначальні чинники. У нашому суспільстві інваліди почуваються ущемленими людьми. І тільки в спорті вони можуть отримати реабілітацію: фізичну та психологічну. Саме для відчуття повноти життя. Усе-таки бути чемпіоном Параолімпіади — значить відчувати, що ти здоровий.

Результати в Лондоні могли бути кращими.

— Розраховували на 40 золотих нагород, — продовжує Олена Зайцева. — Думали, що переможуть футболісти. Але головний недобор — у легкій атлетиці, деякі наші спортсмени не виправдали очікувань. Зросла конкуренція, і вони виявилися до неї неготовими. Результати різко піднялися вгору, і вчорашніх переможних показників нам не вистачило в Лондоні.

Наступна Параолімпіада відбудеться у бразильському Ріо-де-Жанейро через чотири роки.

— Розраховуємо бути в трійці. Націлюємося на 100 медалей. Британців можна обійти: на цих іграх вони здобули на два "золота" більше, бо в їхніх спортсменів був ширший допуск до Ігор, як для господарів. Це звичайне явище. За чотири роки перевагу матимуть бразильці, які на цих Іграх фінішували сьомими. З ними нам цілком можна боротися і обійти їх у заліку.

Важко випередити росіян і китайців.

— Точно знаю, що в росіян більші призові, ніж у нас, — говорить Олена Зайцева. — А в Китаї проводять відповідну державну політику: бути першими в спорті й на Олімпіаді, і на Параолімпіаді.

Призові в українських параолімпійців тотожні з олімпійцями: $125 тис. за перше місце, $80 — за друге, $55 тис. — за третє. Усього держава виплатить спортсменам майже $4 млн.

Зараз ви читаєте новину «Наші параолімпійці стали четвертими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути