Ексклюзиви
четвер, 02 лютого 2012 06:45

Наші футзалісти хочуть узяти медалі Євро

Сьогодні збірна України з міні-футболу проведе стартовий матч фінальної частини чемпіонату Європи — турнір триватиме з 31 січня по 11 лютого у двох хорватських містах — Загребі та Спліті. Суперником нашої команди буде Словенія. Поєдинок розпочнеться о 21.30 за київським часом на 15-тисячній "Арена Загреб". Пряма трансляція на телеканалі НТН.

До Хорватії приїхали 12 європейських збірних. Усі вони розподілені на чотири групи — по три команди в кожній. Дві найкращі виходять до чвертьфіналу. Українці потрапили до групи "В" разом з Іспанією та Словенією. Наші суперники відкрили чемпіонат 31 січня. Іспанія, що виграла три останні європейські першості, перемогла — 4:2.

До Загреба українці прибули в неділю транзитом через Відень. Головний тренер нашої команди Геннадій Лисенчук, 64 роки, комплектуючи склад, зробив ставку на гравців з львівської "Енергії" та харківського "Локомотива". Ці дві команди лідирують у нинішньому чемпіонаті України. Немає жодного легіонера: Михайло Романов та Дмитро Іванов, які грають за російські клуби, на думку тренерського штабу, поступаються своїм конкурентам.

Викликає сумнів воротарська позиція: Лисенчук проігнорував двох голкіперів "Енергії" — Владислава Лисенка та Володимира Кардаша, хоча саме львівська команда на цей момент пропустила найменше м'ячів у чемпіонаті. Не потрапили до заявки ще двоє "енергетиків", Ельдар Макаєв та Дмитро Бондар, які виграли Кубок УЄФА 2007/08, аналог футбольної Ліги чемпіонів, у складі російського клубу "ВІЗ-Синара" з Єкатеринбурга.

— У 2001 та 2003 роках наша команда вигравала срібні медалі чемпіонату Європи, — каже Лисенчук. — Відтоді призове місце здобути не вдалося, хоча ми регулярно брали участь у фінальних частинах європейських першостей. Думаю, нинішнє покоління дозріло до того, щоб вибороти призове місце. Це і є завдання-максимум. Завдання-мінімум —  потрапити до чвертьфіналу.

На користь українців має бути зіграний склад. Проти — низька кваліфікація тренерського штабу. Лисенчук — непоганий мотиватор, проте тактично він — слабкий фахівець. Це можна було б виправити, якби головний  тренер мав хорошого помічника, але Станіслав Гончаренко — найкращий тренер країни, який зараз працює зі львівською "Енергією",  принципово не згоден працювати з Лисенчуком у таборі збірної уже понад 10 років.

Ситуація ускладнюється загальним вирівнюванням команд у європейському футзалі. Якщо раніше цей вид спорту культивувало кілька країн, то нині географія розширилася. Україна вже не має зіркових виконавців кінця 1990-х — початку "нульових", склад рівний, але індивідуально не видатний. Тож цікаві тренерські задуми, виведення підопічних на пік фізичної форми, ретельний розбір суперників дуже згодилися б у боротьбі за озвучені завдання. Але провести відповідну роботу нікому.

Зате нам пощастило з календарем. Зрозуміло, що з Іспанією змагатися нереально, зате порівняно зі Словенією ми маємо більш класних гравців. Балканці вийдуть проти нас на майданчик виснаженими після поєдинку проти чемпіонів Європи, а команда Лисенчука буде свіжою.

Поєдинок проти Іспанії Україна проведе у Загребі 4 лютого (15.00, ТБ: НТН). Якщо нам вдасться посісти друге місце, то в чвертьфіналі (6 лютого, 22.00) чекатиме одна з трьох команд — Хорватія, Румунія, Чехія. У протистоянні з ними цілком можна розраховувати на вихід до півфіналу.

Зараз ви читаєте новину «Наші футзалісти хочуть узяти медалі Євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути