четвер, 02 квітня 2020 06:05

Наш суперник на Євро-2020 влітку може втратити тренера

Автор: REUTERS
  Рональд Куман став головним тренером збірної Нідерландів з футболу у лютому 2018 року
Рональд Куман став головним тренером збірної Нідерландів з футболу у лютому 2018 року

Євро-2020 з футболу перенесли на рік. Для української збірної це загалом добре. А як щодо суперників нашої команди у групі — Нідерландів та Австрії?

Збірна Нідерландів не грала на Євро-2016 та Кубку світу-2018. Упродовж цих жахливих для команди років у стартовому складі іноді не було жодного гравця у віці 25–31 років. Зате нині в збірній більшість таких — на піку кар'єри. Для них перенесення Євро — погані новини.

Це стосується і ветеранів Яспера Сіллесена, Дейлі Блінда, Йоеля Фелтмана, Кевіна Строотмана, Райана Бабеля і загалом немолодої оборони. Також ніхто не обіцяє, що наступний сезон гравців "Аталанти" Ханса Хатебура, Мартена Де Роона й Робіна Гозенса буде такий феноменальний. Перехід влітку до статуснішого клубу може створити їм проблеми. Заважає і незрозуміла позиція тренера. Рональд Куман заявляє, що мріє тренувати "Барселону", в січні відхилив пропозицію каталонців лише через зайнятість у збірній.

Улітку "Барселона" шукатиме нового тренера, а ймовірно, і нового президента. І другого такого шансу Куман може не отримати. Нині він не має кон­тракту зі збірною на 2021 рік. Відмовляється прямо відповідати, чи залишиться. Все це здатне створити непотрібну напругу. А можливо, і залишити збірну без тренера. Хоча в Федерації впевнені, що контракт підпишуть. Тож загалом перенесення турніру для "помаранчевих" — удар. З іншого боку, воно може вирішити чимало проблем. Серйозні травми нині залишають їх без цікавих гравців — Мемфіса Депая, Джоела Фелтмана, Стівена Бергвейна, Доніелла Малена.

Лідери збірної Матейс Де Ліхт і Френкі Де Йонг переживають важкі перші сезони в "Ювентусі" та "Барселоні". У сезоні 2020/21 вони повинні освоїтися. Молоде покоління все ще не зовсім готове. Для нього рік зростання може виявитися вкрай важливим. Крім того, несподівано кризовий "Аякс" та очікувано кризовий ПСВ — лідери клубного футболу — повинні прийти до тями наступного сезону.

Австрійці після кількох років страждань також перебувають у відмінному стані.

І побоюються втратити його. До головного тренера Франко Фоди спочатку ставилися доволі скептично. Фахівець сам визнає, що після двох поразок поспіль на початку відбіркового турніру тиск на нього був потужний. Надалі ситуація покращилася. Настільки, що нині Фода — найкращий тренер збірної в історії за середньою кількістю здобутих очок за матч.

Але невпевненість у його кваліфікації залишається. Як і критика. Фоді закидають за впертість у тактиці, за неповне розкриття потенціалу нинішнього покоління, яке називають найкращим за останні десятиліття. А на аргументи про результати відповідають про слабкість суперників у кваліфікації на Євро — Польщі, Словенії, Ізраїлю, Північної Македонії, Латвії. Пригадується й шлях австрійців на Євро-2016 — відмінний відбірковий турнір і провальний фінальний. У країні побоюються, що роз'єднаність збірної знову повернеться. Тому краще на хвилі поточного ­успіху відіграти б на Євро якомога раніше.

Стосовно кадрів. Воротарі й оборонці — ветерани. Нападник Марко Арнаутович грає в китайській лізі, де його рівень після англійської лише падатиме. Плюс — австрійська молодь виглядає більш готовою, ніж голландська. Стефан Пош, Флоріан Гріллітш, Конрад Лаймер, Ксавер Шлагер грають у провідних клубах німецької бундесліги. Звісно, за рік вони лише додадуть. Але й нині здатні досягти чимало.

Зараз ви читаєте новину «Наш суперник на Євро-2020 влітку може втратити тренера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути