Ексклюзиви
середа, 27 січня 2010 18:48

На чемпіонаті Європи українських футзалістів обіграли бразильці

Бразильці вийшли до півфіналу чемпіонату Європи з футзалу, який у суботу завершиться в Угорщині. Жодних географічних помилок у цьому повідомленні немає. Бо бразильці грають у цьому чемпіонаті в складі національної збірної Азербайджану. Вона в понеділок перемогла у чвертьфіналі збірну України — у серії післяматчевих пенальті.

Загалом нічого дивного у натуралізації бразильських майстрів шкіряного м"яча давно немає. Представники найфутбольнішої у світі нації виступали й досі виступають у справжньому футболі за збірні Японії, Іспанії, Португалії, Хорватії. Що тоді казати про один із варіантів футболу, який зветься футзалом. Але досі натуралізація бразильських гравців відбувалася, так би мовити, штучно. Як виняток. Тому міжнародні футбольні інституції не дуже прискіпливо ставляться до зміни футбольного громадянства, коли це стосується одного-двох гравців. Але щоб ціла команда...

На футзальному чемпіонаті Європи бразильці грають не лише за Азербайджан. Двоє "чарівників м"яча" заявлені за Росію, ще кілька є в інших збірних. Але такого, як в азербайджанській команді, досі бачити не доводилося. Понад половину ігрового часу матчу проти українців усі четверо польових гравців збірної Азербайджану були бразильцями. Звісно, в них є азербайджанські паспорти, а дехто навіть виступає під прізвищами, схожими на місцеві. Але до чого тут чемпіонат Європи?

Узагалі слід було б розпочати з того, що й Азербайджан, за класичною географією, розташований в Азії, загальноприйнята межа якої з Європою проходить Головним Кавказьким хребтом. Та це таке.  Ізраїль теж грає у європейських турнірах, хоча він в Азії.

Азербайджан, за класичною географією, розташований в Азії. Та це таке. Ізраїль теж грає у європейських турнірах

Видається, що міжнародні спортивні федерації на чолі з Міжнародним олімпійським комітетом вдалися до певних умовностей щодо визначення громадянства. Певно, розраховували на те, що країни, прийняті як виняток до якоїсь федерації з порушенням географічного принципу, не претендуватимуть на чільні місця. Хоча згадуваний Ізраїль ставав віце-чемпіоном Європи з баскетболу. Але щоб за ці "умовні" команди ще й грали "умовні" спортсмени, привезені з іншого кінця світу?

Навряд чи хто сподівався, що "азербайджанці" взагалі потраплять на чемпіонат Європи із футзалу. Але група бразильців із бразильським тренером не лише подолала під азербайджанським прапором відбірний етап, а й успішно виступає у фінальному турнірі. Може навіть вийти до фіналу. А там…

А там чиновникам УЄФА доведеться добре подумати. Бо й в Україні у футзал грають бразильці, захищаючи кольори, звичайно ж, донецького "Шахтаря". Вийшло, що азербайджанці нас підманули. Адже й українським бразильцям можна було б виправити українські паспорти і відправити їх на чемпіонат Європи грати за Україну. Коли так піде далі, на наступному європейському фіналі до згаданих "азербайджанізованих" та "русифікованих" бразильців додадуться бразильці "українізовані", "полонізовані","офранцужені" тощо. І кому тоді буде потрібний такий чемпіонат?

Зараз ви читаєте новину «На чемпіонаті Європи українських футзалістів обіграли бразильці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути