четвер, 30 липня 2020 00:30

Мірчу Луческу призначили головним тренером київського "Динамо"

Автор: fcdynamo.kiev.ua
  Мірча ­Луческу 12 років тренував ”Шахтар”. 2016‑го поїхав працювати в Росію, де за рік розірвав контракт із санкт-петербурзьким ”Зенітом”. До переходу в київське ”Динамо” очолював тренерський штаб збірної Туреччини
Мірча ­Луческу 12 років тренував ”Шахтар”. 2016‑го поїхав працювати в Росію, де за рік розірвав контракт із санкт-петербурзьким ”Зенітом”. До переходу в київське ”Динамо” очолював тренерський штаб збірної Туреччини

Керівництво столичного "Динамо" звільнило головного тренера 57-річного Олексія Михайличенка. 23 липня президент клубу Ігор Суркіс представив 75-літнього Мірчу Луческу, з яким підписав угоду на два роки. Її можуть продовжити ще на рік.

Колишній захисник "Шахтаря" Олександр Сопко, 60 років, аналізує зміну на тренерському містку.

— Мірча Луческу бачиться мені суперважковаговиком, топтренером. Михайличенка з натяжкою можна зарахувати до середньої ваги.

Роботу тренерів підсумовують за трьома показниками: результат, гра команди і спадок після завершення роботи. Михайличенко дав результат у свій останній сезон — Кубок і друге місце залишилися в "Динамо". Хоч і зробив це з величезними потугами, майже з надривом. Може так статися, що Луческу не дасть результату в "Динамо". Може не бути Кубка, Суперкубка й залишитися без другого місця. Бо для цього потрібен час, а Суркіси не дадуть румунському фахівцеві того, що йому дав Ахметов.

Зате Луческу може поставити гру. Вона стане організованішою, варіативнішою. Однак і "Шахтар" не стоятиме на місці. Тому за Луческу може з'явитися гра, але не буде результату. І тут питання до Ігоря Суркіса: що йому важливіше?

Коли 2016-го Луческу йшов із "Шахтаря", команда мала довгу лаву запасних, добре поставлену гру і здорову конкуренцію за місце в основі.

Що залишив Михайличенко? Відчуття, що "динамівці" вкрай закомплексовані, мають занижену самооцінку, не вірять у власні сили. Футбол для них — важка і невдячна робота.

Тож Луческу переважає опонента за всіма напрямками.

Що може завадити Мірчі? Найперше — відсутність довіри президента клубу. 2008-го, коли Луческу був на межі звільнення, лише довіра Ахметова дозволила команді налагодити гру й здобути навесні 2009-го Кубок УЄФА.

Коли Мірча 2004 року прийшов у "Шахтар", команда не мала харизматичних особистостей, які формували громадську думку.

У "Динамо" є кілька таких, і вони вже почали кампанію проти Луческу. На Суркіса тиснутимуть кілька груп впливу. Чи витримає цей тиск 75-річний тренер? До всього він — дуже емоційний. Йому потрібен спокій, час, засоби для роботи. Нехай не елітні легіонери, а випускники власної школи.

Луческу має багатий досвід. Що за певних обставин може перетворитися на стереотипи. ­Молоді тренери здатні змінюватися, визнавати помилки. А Мірчі може не вистачити мотивації для змін.

Останні події — заява Луческу про відмову тренувати киян і відповідь Суркіса, що той залишається головним тренером — свідчать про неабияку напругу в "Динамо". Здається, Мірча зрозумів: хоч би що він зробив, ніколи не стане величиною в київському "Динамо". Адже там весь п'єдестал зайнятий Валерієм Лобановським. Натомість власна зірка на алеї слави в Донецьку може потьмяніти.

Зараз ви читаєте новину «Мірчу Луческу призначили головним тренером київського "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути