вівторок, 01 грудня 2009 17:33

Мессі став володарем "Золотого м"яча"

Автор: фото з сайту www.beta.thehindu.com
  Ліонель Мессі з дитинства хворів — його організму бракувало гормону зросту. ”Барселона” заплатила за лікування гравця
Ліонель Мессі з дитинства хворів — його організму бракувало гормону зросту. ”Барселона” заплатила за лікування гравця

Форвард збірної Аргентини та іспанської "Барселони" Ліонель Мессі, 22 роки, став володарем "Золотого м"яча-2009". Приз вручають найкращому футболістові з-поміж тих, хто грає в Європі. Опитування проводить французький тижневик "Франс футбол" — лауреата року визначають спортивні журналісти європейських видань. Мессі набрав 433 бали. Другим фінішував португалець Кріштіану Роналду з "Реала" — 233 пункти. Третій показник — 170 очок — у півзахисника "Барселони" Хаві.

Мессі — перший аргентинець, що став володарем "Золотого м"яча". До 1995 року нагороду могли одержувати лише європейці, потім це правило змінили. Минулого сезону на клубному рівні Ліонель здобув усі можливі трофеї в Іспанії та Європі.

"ГПУ" аналізує ігрові якості аргентинця й оцінює їх за 10-бальною системою.

1. Дриблінг — 9,5. Робота з м"ячем на швидкості — найсильніший бік Мессі. Може обіграти кількох суперників, завдяки чому створює ситуативну чисельну перевагу для своєї команди в атаці. Дистанційна швидкість в аргентинця гірша, ніж у того ж Роналду, але ривок кращий.

2. Ліва нога — 8,5. Основна ударна сила володаря "Золотого м"яча".

3. Розуміння гри — 9. Не зловживає індивідуальними діями, вміло обігрується з партнерами, може й сам віддати їм результативну передачу. На початку атак суперника Мессі здатний пресингувати і відбирати м"ячі. За схеми 1-4-3-3, яку сповідує "Барселона", це необхідно.

3. Права нога — 5,5. Слабке місце Ліонеля.

Щоб купити Мессі, треба заплатити 200 мільйонів євро

4. Гра головою — 7,5. Через маленький зріст Мессі не належить до пробивних форвардів на кшталт Дідьє Дрогба чи Альберто Джилардіно. Але компенсує це вибором позиції — саме завдяки їй забив головою останній гол у Лізі чемпіонів-2008/09.

5. Універсалізм — 6,5. Звична позиція — правий нападаючий. Може успішно зіграти "під форвардами", але не на вістрі атаки й не "глибокого" диспетчера.

6. Фізичні дані — 8. Проблем із функціональною готовністю не має і через утому його не замінюють.

7. Удар — 6. Потужним пострілом не відзначається, б"є на техніку, а не на силу.

8. Адаптованість до гри в інших чемпіонатах — 7,5. Гравці такого калібру не мали б загубитися у будь-якому національному турнірі. Проте зрозуміло: Іспанія підходить для Мессі найкраще — там грають у достатньо відкритий футбол. Англія занадто атлетична, Італія — втиснута у жорсткі тактичні рамки. Говорять про інтерес до Мессі з боку італійського "Інтера". Щоб купити аргентинця, власнику чемпіона Італії Массімо Моратті доведеться заплатити 200 млн євро — саме така сума відступних прописана у контракті футболіста, який недавно продовжили до 2016 року. Згідно з ним, Ліонель отримуватиме 10 млн євро на рік. Більше мають тільки Кріштіану Роналду (13 млн) та Самуель Ето"О з "Інтера" (10,5 млн).

Зараз ви читаєте новину «Мессі став володарем "Золотого м"яча"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути