вівторок, 06 серпня 2013 05:30

Матч "Металіст" — "Карпати" визнали договірним

2 cерпня спортивний арбітражний суд у швейцарському місті Лозанна визнав договірним матч чемпіонату України 2007/08 між харківським "Металістом" та львівськими "Карпатами". Гра відбулася в Харкові 19 квітня 2008-го і закінчилася перемогою харків'ян — 4:0. Федерація футболу України три роки тому покарала клуби дев'ятиочковим штрафом і довічно дискваліфікувала Євгена Краснікова, спортивного директора "Металіста", селекційного "гуру", який зібрав нинішній склад команди.

"Металіст" і "Карпати" одразу подали апеляцію до лозаннського суду. Розгляд тривав два роки та 10 місяців.

Головні висновки після вердикту Лозанни

1. Перемога Григорія Суркіса

Колишній президент Федерації футболу України й нинішній віце-президент УЄФА розсварився з Олександром Ярославським, попереднім власником "Металіста". Під час конфлікту Ярославський регулярно лаяв Суркіса. Той відмовчувався.

— За мене скаже Лозанна, — говорив Григорій Михайлович. Лозанна сказала і підтвердила, що рідко йде проти вердиктів національних федерацій. Останній приклад — Росія, де "Зеніт" оскаржував технічну поразку, накладену Російським футбольним союзом. Справу пітерський клуб програв.

2. "Металісту" не треба було давати справі європейський хід

У харківському клубі чудово знали, що матч договірний. Але сподівалися, що довести це буде неможливо. Рішення встромити палиці в колеса Суркісу та скинути його з посади керівника ФФУ було таке велике, що "Металіст" пішов у Лозанну. Якби Ярославський знайшов спільну мову із Суркісом, справу зам'яли б в Україні, не даючи їй міжнародного розголосу. Краснікова — дуже важливу фігуру для клубу — пізніше б амністували, а "Металіст"  у Лізі Європи зіграв би на один турнір менше — не критично.

3. УЄФА має відреагувати жорстко

Цього зроблено не було, і нинішнє керівництво харківського клубу має розплачуватися за помилки попередників. УЄФА проводить політику "нульової терпимості" щодо договірних матчів. Карає за них жорстко. Тому заплющити очі на вердикт Лозанни там не зможуть — створюється небезпечний прецедент. Є висока ймовірність, що "Металіст" виключать із нинішнього розіграшу Ліги чемпіонів, і до четвертого кваліфікаційного раунду пройде грецький ПАОК. УЄФА має визначитися цього тижня.

Рішення лозаннського арбітражного суду остаточне. Воно не оскаржується.

Ключові рішення спортивного арбітражного суду Лозанни

1. Визнати матч "Металіст" — "Карпати" договірним.

2. Позбавити "Металіста" бронзових нагород чемпіонату 2007/08. Оштрафувати клуби на $25 тис. Штраф у дев'ять очок, накладений Федерацією футболу України на команди, скасувати.

3. Спортивний директор "Металіста" Євген Красніков дискваліфікований на п'ять років і оштрафований на $10 тис.

4. Власник "Карпат" Петро Димінський дискваліфікований на рік умовно й оштрафований на $5 тис.

Зараз ви читаєте новину «Матч "Металіст" — "Карпати" визнали договірним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути