середа, 12 вересня 2012 05:15

Маррей та Серена Вільямс заробили по два мільйони доларів

Автор: фото: REUTERS/Mike Segar
  Енді Маррей уперше переміг на чемпіонаті США. Місяць тому він став олімпійським чемпіоном
Енді Маррей уперше переміг на чемпіонаті США. Місяць тому він став олімпійським чемпіоном

Завершився останній з чотирьох тенісних турнірів серії Великого Шолома — Відкритий чемпіонат США. Цього року його призовий фонд сягнув $25,5 млн.

Уперше в кар'єрі титул чемпіона на змаганнях такого рівня здобув шотландець 25-річний Енді Маррей. Доти він програв усі чотири фінали на Великих Шоломах. У вирішальному матчі йому протистояв минулорічний чемпіон Новак Джокович із Сербії. 7:6, 7:5, 2:6, 3:6, 6:2 — на користь британця.

Увесь час віяв сильний вітер, що позначилося на перебігу зустрічі. Маррей уже грав за подібних умов у півфіналі з Томашем Бердихом, а от Джокович того дня не встиг виступити. Тому від початку матчу Маррей упевненіше діяв на вітряному боці корту. В першому сеті він переміг у найдовшому в історії змагань тай-брейку — 7:6 (12:10). 24 хв. грали останній гейм партії.

У другому сеті Новак віддав три своїх подачі. Це не дивно за 22% влучень із першої спроби. Маррей майже не помилявся, а гра Джоковича "розклеїлася". За рахунку 3:5 серб став схожий на себе і вирівняв ситуацію. Маррей перегрупувався і виграв два гейми поспіль — 7:5.

У двох наступних сетах Джокович повернув свої подачу, стабільність на задній лінії, легкість у ногах та зарядженість — 6:2, 6:3 на користь Новака.

Здавалося, що в п'ятому сеті серб переможе. Та Маррей одразу повів у рахунку — 3:0. Без проблем виграв і сет — 6:2.

У жінок сенсації не сталося. Перемогу здобула головна фаворитка, американка Серена Вільямс, 30 років. Білоруска Вікторія Азаренко могла одержати свій другий за рік Шолом, але за рахунку 5:3 у вирішальному сеті віддала чотири гейми поспіль. Уперше за останні 17 років жінки зіграли трисетовий фінал — 6:2, 2:6, 7:5. Серена виграє свій 15-й Великий Шолом у кар'єрі, а Вікторія залишається першою ракеткою світу.

Переможці отримали по 2000 рейтингових очок та по $1,9 млн призових.

Несподіванки

Турнір загалом пройшов рівно, без великих сенсацій. Здивували поразка невмотивованого Роджера Федерера у чвертьфіналі від Томаша Бердиха та вихід молодого словака Мартіна Клізана у четверте коло. Нарешті показала себе надія Британії в жіночому тенісі Дора Робсон. 19-річна спортсменка перемогла іменитих Кім Клійстерс та Лі На, поступившись лише чемпіонці Відкритого чемпіонату США-2011 Саманті Стосур.

Справжній фурор у Нью-Йорку зчинила італійська пара Роберта Вінчі та Сара Еррані. Спочатку вони зійшлися в одиночному чвертьфіналі, який виграла Еррані. Вона вперше вийшла до півфіналу турніру та стала сьомою ракеткою світу. Вінчі замикає топ-15. Потім італійки виграли турнір пар, що дозволило їм уперше стати найкращими у відповідному рейтингу.

У жінок далі першого раунду не пройшла колишня перша ракетка світу Каролін Возняцкі. Останні два роки гра у данської тенісистки не йде.

Легенди

Брати-американці Боб та Майк Браяни виграли свій 12-й парний Шолом у кар'єрі. Тепер вони за крок від найкращого результату в історії. 34-річним близнюкам та лідерам парного рейтингу варто перемоги у ще одному турнірі, щоби перевершити Джона Ньюкомба та Тоні Роша з такою ж кількістю титулів.

Після турніру в Нью-Йорку теніс залишили колишні перші ракетки світу: американець Енді Роддік та бельгійка Кім Клійстерс. У них чотири перемоги на двох на цих змаганнях.

Українці

Сергій Стаховський та Олександр Долгополов програли одному й тому ж тенісисту — швейцарцю Станісласові Вавринці. Сергій вилетів у першому колі, Олександр — у третьому. Долгополов не захистив минулорічний вихід до 1/8 фіналу і перемістився з 16-го на 19-те місце в рейтингу.

Катерина Бондаренко, Леся Цуренко й Еліна Світоліна програли у першому колі. Хоча для 17-річної Світоліної цей турнір став проривом. Харків'янка виграла три матчі кваліфікації та вперше зіграла в основній сітці Шолома. Поступилася колишній першій ракетці світу Ані Іванович із Сербії. Піднялась на 154-ту рейтингову сходинку. Найкращою ракеткою України вперше стала Леся Цуренко — 107-ма позиція.

Зараз ви читаєте новину «Маррей та Серена Вільямс заробили по два мільйони доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути