понеділок, 14 вересня 2009 17:15

Ломаченко виграв чемпіонат світу з боксу

Автор: фото: REUTERS/Alessandro Garofalo
  Василь Ломаченко після фінального поєдинку проти росіянина Сергія Водоп’янова. Кожному з суперників Василь роздавав український прапор. Мілан, Італія, 12 вересня 2009 року
Василь Ломаченко після фінального поєдинку проти росіянина Сергія Водоп’янова. Кожному з суперників Василь роздавав український прапор. Мілан, Італія, 12 вересня 2009 року

Олімпійський чемпіон Василь Ломаченко, 21 рік, приніс Україні першу в історії золоту медаль на чемпіонатах світу з боксу. Досі ми мали 10 срібних нагород: зокрема, у  Віталія Кличка 1995 року та Сергія Дзінзірука 1997-го — нинішніх чемпіонів світу серед професіоналів.

Ломаченко мав неабияку перевагу над усіма суперниками у ваговій категорії до 57 кг. Уродженець міста Білгород-Дністровський на Одещині почергово переміг Маріо Алексіча з Боснії і Герцеговини — 16:2, Крейґа Еванса з Вельса — 15:1, серба Браніміра Станковіча — 8:2, а в півфіналі та фіналі з однаковим рахунком 12:1 — мексиканця Оскара Вальдеса та росіянина Сергія Водоп"янова.

Останній — чемпіон світу-2007 і, як і Ломаченко, шульга. Росіяни вагалися, яку тактику обрати проти українця. Тренер збірної Валеріан Соколов вважав, що віддавати ініціативу Ломаченкові не можна. Однак зрештою Водоп"янов отримав установку працювати другим номером. На початку бою він терся об канати, часом скорочуючи дистанцію і намагаючись провести серію ударів. Швидкий Ломаченко вміло пресингував суперника, раз по раз завдаючи ударів. Перший раунд — 5:1.

У другому росіянин спробував працювати першим номером. Але і до цього Василь був готовим. Бій за ним — 2:0. Заключна 3-хвилинка стала бенефісом українця. В його діях було все — витончена техніка, висока швидкість, влучні удари, грамотне пересування по рингу, бездоганна оборона. Й навіть артистичні танці з опущеними руками. Водоп"янов після фінального раунду, як і торік після завершення олімпіади його земляк Альберт Селімов, не потиснув українцеві руки.Василь Ломаченко у Мілані-2009 не був слабкішим, аніж у Пекіні-2008, де його  визнали найтехнічнішим боксером турніру. Додалося впевненості у власних силах. Жодний суперник не змусив його викластися на 100%.

— Василя можна порівняти з легендарним Роєм Джонсом за часів його розквіту, — каже "ГПУ" тренер з боксу з придністровського Тирасполя Валерій Гноєвой. — Він сильніший від усіх із ким виходить на ринг. А йому тільки 21 рік.

Росіянин навіть руку не потиснув українцеві

Торік брати Клички запрошували Ломаченка у професіонали, під опіку їхньої компанії К-2. Однак Василь сказав, що залишиться у любителях, поки не переможе на чемпіонаті світу. Чи матиме тепер він мотивацію продовжувати любительську кар"єру і чекати три роки до лондонської олімпіади?

Прихильники боксу одностайні — Ломаченкові треба переходити в професіонали.

— У любителях він усім усе довів, — пише на форумі однієї із соціальних інтернет-мереж Саша Бендер із Німеччини. — Поки в розквіті сил, до 30 років усіх перемагатиме, заробить купу грошей, а далі як Бог дасть.

— Ломаченко нагадує вундеркінда, який замість того щоб продовжити навчання в університеті, залишився на другий рік у школі і тепер знічев"я роздає щиглі наліво і направо, — пише киянин В"ячеслав Вожов. — Якщо залишиться у любителях, то занапастить свій талант.

У Мілані українці вибороли ще дві медалі — "срібло" у супертяжа Романа Капітоненка, "бронза" — в Олександра Усика (до 91 кг). У загальнокомандному заліку ми посіли п"яте-шосте місця з Монголією. Найсильнішою стала збірна Росії з вісьмома медалями — два "золота", чотири "срібла" і дві "бронзи".

— Україна має харизматичних боксерів — Ломаченка, Усика. На їхньому тлі навіть російський успіх блякне, — каже "ГПУ" тренер із боксу з Мінська Сергій Питалєв. — Насамперед, це стосується Ломаченка. Він — фантастичний боксер.

Зараз ви читаєте новину «Ломаченко виграв чемпіонат світу з боксу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути