Ексклюзиви
вівторок, 30 вересня 2008 17:50

"Лобановський сказав, що ми обіграли перукарів"

Автор: фото: sport-express.ru
  Юрій Савічев (праворуч) забив вирішальний гол на Олімпіаді-1998. Нині 43-річний Савічев мешкає у німецькому Нордерштедті під Гамбургом, де працює спортивним директором місцевого спорткомплексу
Юрій Савічев (праворуч) забив вирішальний гол на Олімпіаді-1998. Нині 43-річний Савічев мешкає у німецькому Нордерштедті під Гамбургом, де працює спортивним директором місцевого спорткомплексу

1 жовтня 1988 року на Олімпійських іграх у Сеулі відбувся фінальний матч із футболу. Збірна СРСР обіграла в додатковий час Бразилію і вдруге в історії стала олімпійським чемпіоном. Тренував команду Анатолій Бишовець, 62 роки.

Що було найважчим у підготовці до Олімпіади? — запитую у фахівця.

— Уникнути протиріч із головним тренером національної збірної СРСР (Валерієм Лобановським. — "ГПУ"). Я хотів незалежності від нього. Із Лобановським мав складні стосунки. Готувалися до офіційного поєдинку й запланували товариський поєдинок проти Чехословаччини. Перед ним Лобановський та начальник національної збірної Микита Симонян офіційно попросили забрати у нас п"ять чи шість гравців. Зокрема лідерів — Михайличенка, Тищенка, Добровольського. Я погодився, але з умовою: хлопці в товариському матчі за команду Лобановського відіграють бодай 45 хвилин, щоб не втратити ігрову практику. На поле вони не вийшли...

Кажуть, Олімпіаду збірна СРСР виграла завдяки двом футболістам — Михайличенкові та Добровольському. Ви згодні?

— Не сказав би. За своєю суттю — це командні гравці, які за імпровізації та сумісності на тонкому ігровому рівні доповнювали один одного та команду водночас. Там ще був Володя Татарчук — своєрідний гравець із прекрасною стартовою швидкістю та нестандартним мисленням. Він нагадує мені гравця "Зеніта" Аршавіна.

Яке завдання стояло перед футбольною збірною на Іграх?

— У нас ніхто не вірив. Завдання просте — боротися. За що — ніхто не конкретизував. Єдиний, хто вразив, був олімпійський чемпіон-1956 Ігор Нетто. Перед заключним матчем відбірного турніру проти Швейцарії, який для нас нічого не вирішував, ми в Бресті програли товариський поєдинок місцевій команді. Нетто був на тому матчі і сказав мені після нього: "Ти знаєш, а ви виграєте Олімпіаду".

Наскільки важко було в Сеулі вийти із групи?

— Головним суперником була Аргентина. Хоча в матчі-відкритті ми зіграли 0:0 із Південною Кореєю, результат мене не здивував. Знав, що з господарями доведеться складно. А з Аргентиною ми зіграли правильно, тактично врахувавши їх стильові особливості. Діяли через короткий та середній пас, нав"язували жорстку боротьбу. Аж занадто: Горлукович перестарався і "привіз" пенальті. Суперник його реалізував, але ми ще до того встигли двічі забити.

У півфіналі чекала Італія. До 78-ї хвилини суперник перемагав — 1:0. Як вдалося переламати перебіг зустрічі?

— Ні я, ні футболісти не виключалися із гри в жодному епізоді. І таки додавили суперника. У фіналі нам протистояла Бразилія, хоча проти Німеччини було б грати легше. Суперник виграв перший тайм завдяки голу Ромаріо.

Що ви сказали в перерві?

— Не пригадую. Точно знаю, що не буває штампів тренерської поведінки.

Рахунок зрівняв Добровольський із пенальті. Чому призначили штатним пенальтистом команди Ігоря?

— Це міг робити і він, і Михайличенко. Але Добровольський мав психологічну стійкість. І без проблем переграв бразильського голкіпера Таффарела — фахівця з парирування 11-метрових. Після цього ми зіграли у правильний футбол — строго та збалансовано. Із бразильцями ж у техніці не конкуруватимеш. Після матчу бразильский тренер плакав.

Як вас зустріли вдома?

— Усі раділи. Крім деяких тренерів. Вони важко пережили успіх. Лобановський говорив, що ми перемогли перукарів.

Із колишніми підопічними зустрічаєтеся?

— Епізодично. Кожний має свою роботу. Далеко не всі живуть у Москві. Хоча на 20-річчя перемоги плануємо зібратися разом.

Зараз ви читаєте новину «"Лобановський сказав, що ми обіграли перукарів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути