вівторок, 25 вересня 2018 06:25

Ліки від чорногорців

Вітчизняна журналістика, особливо спортивна, має одну властивість — підносити до небес за найменший успіх. Я теж уболіваю за всіх без винятку українських спортсменів та радію кожному їхньому успіхові. Проте на відміну від уболівальника маю бачити причини цього успіху й пояснювати його читачам. У нас це робити складно. Або ти співаєш дифірамби, або ти ворог і зрадник. Середини не існує. На щастя, за тих, хто не приєднується до хвалебних співів, інколи грають самі спортсмени.

14 вересня українська баскетбольна збірна перемогла в Києві іспанську. У цю перемогу ніхто не вірив: занадто різний клас ­команд. Але зійшлося одразу все. Перше — в іспанців не приїхала група найсильніших гравців. Друге — Іспанія вже вирішила свої турнірні завдання, і ця гра для команди була формальністю. Третє — у нас зібрався чи не найсильніший склад за останні роки. Четверте — українцям просто пощастило в кількох епізодах саме цього конкретного матчу.

Чи почули ми про це після сенсаційної перемоги українців? Нічого подібного — вітчизняні засоби масової інформації буквально захлинулися від захвату, обсипали українських баскетболістів купою компліментів. Гравців оголосили зірками, а тренера — генієм. Українські "оглядачі" навіть почали вираховувати шанси нашої збірної на Кубку світу.

Думав вступити в дискусію і пояснити, на що ми реально можемо претендувати. Однак не встиг. За три дні розхвалені українці разом із натуралізованим американцем зазнали поразки в гостях у Чорногорії. Господарі виграли спокійно і без проблем.

Отоді ми почули і прочитали все те, що мали б почути після гри з Іспанією. Українські баскетболісти одразу перестали бути зірками, а їхній тренер — генієм. І баскетбольний бум, якого можна було очікувати, припинився. Насправді як слід він і не розпочався. А дарма: про наш баскетбол слід писати, його слід показувати і коментувати. Тільки робити це об'єктивно — як після перемог, так і після поразок. Не очікуючи на Чорногорію.

Зараз ви читаєте новину «Ліки від чорногорців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути