вівторок, 06 липня 2010 00:30

Лев переграв Марадону

Автор: фото: REUTERS/Oleg Popov
  Дієго Марадона (праворуч) утішає лідера аргентинської збірної Ліонеля Мессі
Дієго Марадона (праворуч) утішає лідера аргентинської збірної Ліонеля Мессі

Упродовж групового турніру Кубка світу експерти відзначали слабкий виступ європейських команд. Серед 16 учасників 1/8 фіналу було тільки шість збірних зі Старого Світу. На першому етапі плей-офф усі вони грали між собою. Відповідно, Європа гарантувала три путівки до чвертьфіналу. А там не зазнала жодної втрати — Нідерланди, Німеччина та Іспанія пройшли до півфіналу. Компанію їм складуть дворазові чемпіони світу — уругвайці.


Герой чвертьфіналу

Тренер збірної Німеччини Йоахім Лев. 50-річний фахівець не досяг значних успіхів як футболіст. Тренерську кар"єру розпочав 1994-го, виграв з "Тіролем" чемпіонат Австрії, а 1 серпня 2004 року став асистентом головного тренера німецької збірної Юрґена Клінсманна.

Команда, в якій Лев відповідав за тактичну підготовку, посіла третє місце на Кубку світу-2006. Після турніру Клінсманн залишив збірну, а Лев став головним тренером. На Євро-2008 він програв тільки у вирішальному матчі блискучій збірній Іспанії, перегравши до того у чвертьфіналі португальців Луїса Феліпе Сколарі.

На цьому турнірі розкрився 20-річний півзахисник "Баварії" Томас Мюллер. У клубі він діє під нападаючими. Лев у збірній поставив футболіста праворуч, і той став однією з головних ударних сил команди. Може забити сам, підіграти партнеру, звільнити фланг для прилучень правого захисника Філіппа Лама.

Інше відкриття турніру Месут Озіл нестабільно провів клубний сезон за "Вердер", але у Лева грає сильно. Він постійно рухається по всьому фронту атаки, чудово співпрацює з Мюллером та опорником Хедіра, здатним опинитися безпосередньо перед воротами. Швидкі та продумані маневри гравців групи атаки, керовані зрілим півзахисником Швайнштайґером, належна фізична підготовка, що дозволяє використовувати пресинг, уміле використання стандартів — через ці "козирі" Німеччину називають найпотужнішою командою турніру.

Мессі шукав м"яча в опорній зоні й робив спроби просунутися з ним уперед

Невдахи чвертьфіналу

Дієґо Марадона і Карлос Дунґа — наставники збірних Аргентини та Бразилії. Марадона очолив команду в жовтні 2008-го, не маючи тренерської практики.

У Дієґо Армандо величезний авторитет серед футболістів, він шкірою відчуває будь-який епізод на футбольному полі й знає, як сам би вчинив за певної ситуації. Але донести своє розуміння до гравців, створити дієву тактичну конструкцію і зробити корективи у ході матчу героєві Кубка світу-1986 не під силу. Російські журналісти пишуть, що ця Аргентина — не проекція роботи тренера, а банда, яка з криками та свистом просувалася турнірною сіткою.

Команда від початку мала проблеми в обороні. Відмова від Хав"єра Дзанетті, здатного зіграти і зліва, і справа, та травма центрального захисника Вальтера Самуеля їх лише посилила. Атакувальна тактика Аргентини зводилася до пошуку м"яча Ліонелем Мессі в опорній зоні та спроби просунутися з ним уперед. Так грав Марадона 24 роки тому. Тоді в середині поля його оточували багато "чорноробів". Тепер тренер відмовився від Естебана Камбіассо і поклався тільки на Хав"єра Маскерано, далекого від оптимальної форми. У чвертьфіналі Марадона був такий розгублений, що не використав останню заміну — герой клубного сезону Дієґо Міліто просидів на лаві запасних, а з роллю центрфорварда безуспішно намагався впоратися Ґонсало Іґуаїн, що більше звик атакувати з флангу.

Марадона заявив про готовність піти у відставку, але аргентинська федерація попросила його зостатися хоча б на місяць.

Карлос Дунґа залишив посаду наставника збірної Бразилії. За чотири роки роботи він виграв Кубок Америки-2007 та торішній Кубок Конфедерацій. Дунга "ліпив" команду на зразок чемпіонської 1994 року. Тоді тренер Карлос Альберто Паррейра прищепив "селесао" прагматичний футбол, у якому роль опорника Дунґи була однією з головних. Через вісім років щось подібне з Бразилією утнув Луїс Феліпе Сколарі.

Дунґа прорахувався. По-перше, трійка Кака — Робіньйо — Луїс Фабіано поступається попередникам Раї — Бебето — Ромаріо та Рівальдо — Рональдіньйо — Рональдо. По-друге, в моделі гри Дунґи роль опорника зростає неймовірно. Тренер уперто довіряв Феліпе Мело, який провалив сезон у "Ювентусі" й підвів команду в матчі з Нідерландами. По-третє, команда Дунґи була занадто однобічною. Вона могла добити суперника, який дав найменшу слабину. Але розплутати складні ігрові ситуації, коли супротивник виходить уперед, виявилася не здатною.



Кубок світу


1/4 фіналу

Нідерланди–Бразилія — 2:1

Уругвай–Гана — 1:1 (пен. — 4:2)

Німеччина–Аргентина — 4:0

Парагвай–Іспанія — 0:1


1/2 фіналу

6 липня (вівторок)

21.30 Нідерланди — Уругвай (Перший Національний, ICTV)

7 липня (середа)

21.30 Німеччина — Іспанія (Перший Національний, ICTV)

Зараз ви читаєте новину «Лев переграв Марадону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути