пʼятниця, 01 квітня 2016 10:57

Кройф-гравець був ідеалом Лобановського

Автор: ФОТО З САЙТА www.sport.img.com
  Йоган Кройф тричі вигравав ”Золотий м’яч” як найкращий футболіст Європи
Йоган Кройф тричі вигравав ”Золотий м’яч” як найкращий футболіст Європи

24 березня в іспанській "Барселоні" від раку легенів помер 68-річний Йоган Кройф. Голландський футболіст, триразовий володар "Золотого м'яча" (1971, 1973, 1974 роки), переможець Кубка чемпіонів як гравець (1971, 1972, 1973 роки) і тренер (1992-го), віце-чемпіон світу-1974.

— Унікальність Кройфа-футболіста в тому, що в атаці він робив усе — грав на фланзі, у нападі, в центрі, віддавав, забивав, був одночасно як розігруючим, так і руйнівником атак, — говорить 45-річний Артем Франков, головний редактор журналу "Футбол". — На Кубку світу 1974-го збірна Нідерландів показала тотальний футбол — кожен гравець під час матчу міг уміло зіграти не на основній позиції. Минуло більш як 40 років, а виконавців рівня Кройфа знайти не так легко. Хіба що Платіні як гравець наблизився до нього. До них би я ще поставив Ді Стефано, Беккенбауера та Пеле. Така собі п'ятірка найкращих футболістів усіх часів. Кройф може претендувати на перший номер — це людина, яка фактично створила сучасний футбол.

Кройф — утілення того футболу, затятим прихильником якого був Лобановський. Але на відміну від українського фахівця, він, коли став тренером, був противником універсалізації гравців. Навіть вважав, що кожна лінія повинна мати свого тренера.

"Барселону" Кройф очолив 1988-го. Його команда стала передвісником нинішньої "Барси", якою захоплюються.

Голландець відкрив світу Хосепа Гвардіолу (спочатку футболіст, переможець Ліги чемпіонів-1992, а потім тренер "Барселони" у 2008–2012 роках, який 2009 та 2011-го вигравав Лігу чемпіонів, нині працює у німецькій "Баварії". — ГПУ).

Тренерську кар'єру Кройф розпочав 1986-го, а закінчив за 10 років.

— Думаю, якби не проблеми зі здоров'ям (1991-го переніс інфаркт, після чого кинув курити. — ГПУ) як тренер він зміг би досягти більшого, — додає Франков.

Зараз ви читаєте новину «Кройф-гравець був ідеалом Лобановського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути