понеділок, 13 лютого 2006 19:00

"Кірпу замінити ніким"

  Володимир Кіба на початку березня відвідає США
Володимир Кіба на початку березня відвідає США

У 80-ті роки Володимир Кіба, 52 роки, готував майстрів легкої атлетики. Серед його вихованців стрибун у висоту Рудольф Поварніцин, рекордсмен світу. Зараз Володимир Кіба — президент Федерації найсильніших атлетів України.

Чому ви вирішили опікуватися силачами?

— Після того, як десять років тому вперше побачив змагання богатирів, відчув якесь прозріння. Внутрішній голос підказав: "Це твоє, Володимире". Рішення було правильним. Мої підопічні посідають перші місця на престижних міжнародних змаганнях. І це додає масу позитивних емоцій.

Минулого року на командному чемпіонаті світу перше місце від українців "утекло" до литовців. Чому так сталося?

— До цього ми двічі поспіль ставали найсильнішими. Якби виграли втретє, Кубок світу довічно був би переданий нашій федерації. До того ж торік змагання проходили на українській землі — в Криму. Але саме пішли травми провідних атлетів. За тиждень до турніру вибув Олександр Пеканов. Василь Вірастюк так і не залікував біцепс, який "порвав" на турнірі Арнольда Шварценеггера. І став тільки другим у індивідуальному заліку, програвши литовцю Савіцкасу.

На турнірі Шварценеггера призовий фонд становить 150 000 доларів

Чому для змагань вибрали Крим?

— Бажання прийняти чемпіонат висловили Прикарпаття та Крим. На організацію турніру треба було знайти мільйон гривень. Прикарпатці, попри зусилля лідера наших богатирів, уродженця цього краю Василя Вірастюка, таких коштів не знайшли. Кримчани виявилися фінансово потужнішими.

Як силачам вдається виконувати настільки важкі вправи? Наприклад, підняти вчотирьох колоду, на якій знаходяться шини вагою до тонни.

— Це результат майже піврічних цілеспрямованих тренувань. Не думайте, що їм з першої спроби такі штуки підкорюються. Ну, і техніку по-своєму відточують: це не бодібілдинг і не пауерліфтинг. У нас навантаження на інші групи м"язів.

Скільки силачі заробляють?

— Залежно від рангу турніру. На прохідних змаганнях — тисячі доларів, на більш престижних — десятки тисяч. На турнірі Арнольда Шварценеггера загальний призовий фонд становить 150 000 доларів. Він ділиться між усіма учасниками. Переможець отримує третину й автомобіль "Хаммер".

Столиця України планує прийняти богатирський турнір?

— Так. Він має пройти 12–13 березня у київському Палаці спорту. За десять днів до того в американському місті Коламбус відбудеться черговий турнір Арнольда Шварценеггера. Я планую там зустрітися з Шварценеггером. Ми надіслали йому запрошення на турнір у Києві. Попередню згоду губернатор Каліфорнії дав.

Володимир Кіба був близьким другом екс-міністра транспорту Георгія Кірпи. Каже, що той надавав нашим силачам суттєву фінансову допомогу. Викласти свою версію смерті Кірпи відмовляється.

— Це справа компетентних органів — встановити істину, — каже. — Я ж можу тільки констатувати: вважається, що незамінних немає, але Кірпу замінити ніким...

Зараз ви читаєте новину «"Кірпу замінити ніким"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути