Ексклюзиви
понеділок, 21 січня 2008 15:22

"Із Сьоміним гратимемо в зонний захист"

Автор: фото: Дмитро ШАПОВАЛ
  2004 року Гавранчича запрошувала італійська ”Фіорентина”. Але президент ”Динамо” Ігор Суркіс його не відпустив
2004 року Гавранчича запрошувала італійська ”Фіорентина”. Але президент ”Динамо” Ігор Суркіс його не відпустив

Нині київське "Динамо" перебуває на тренувальному зборі в Ізраїлі. Минулої неділі підопічні Юрія Сьоміна зіграли контрольний матч проти болгарського "Левськи" й перемогли — 2:1. Динамівці вели 2:0 після голів Гусєва та Нінковича. Суперник відіграв м"яч за 8 хв. до фінального свистка.

На свято Водохреще сербський захисник "Динамо" Горан Гавранчич, 29 років, пірнув у Червоне море.

Потім у готелі Гавранчич бесідував із кореспондентом "ГПУ".

Яким запам"ятали минулий рік?

— Якщо говорити про футбол, він видався непростим. Але треба згадувати усі 12 місяців, а не лише осінь. Зараз я уже в тому віці, щоб думати тільки про командний результат. Часи молодості, коли хотів показати переважно себе, пройшли. Не забувайте, що 2007-го ми виграли усі українські трофеї. Не склалося в Лізі чемпіонів. Але я все одно мрію виграти цей турнір. Фантазії? Краще бути максималістом.

Не розумію, навіщо кричати через все поле

Нинішній рівень "Динамо" задовольняє ваші амбіції?

— Важко сказати. До команди прийшло багато нових гравців.  Буде омолодження складу. Не знаю, скільки часу знадобиться Юрію Сьоміну, щоб створити нову команду. Не знаю, хто в ній гратиме. Поки тренер дає шанс усім. Сьомін — спокійний та врівноважений. Мені з таким легше працювати. Не розумію, навіщо кричати через все поле, накаляти обстановку, коли можна підійти до гравця і зробити йому зауваження. Як на мене, це принесе більше користі. Класно працює тренер із фізпідготовки Віченцо Пінколіні. У Сербії майже у всіх командах є такі фахівці. А "Динамо" відчувало потребу в ньому ще кілька років тому. Лобановський сам розробляв програму та слідкував за її виконанням. Він був спеціалістом у цій галузі. Наступні тренери лише копіювали колишні напрацювання, а футбол тим часом пішов далеко вперед. Для перемог у чемпіонаті України нашого рівня вистачало. Усі проблеми показала гра в Лізі чемпіонів.

"Динамо" завжди грало з вільним захисником. Як буде за Сьоміна?

— Гратимемо в зонний захист. Зараз на тренуваннях багато уваги приділяємо саме тактиці. Таким чином звільняється один гравець, якого можна використати в центрі поля чи в атаці. Узимку 2005 року Йожеф Сабо хотів відмовитися від останнього захисника, перейти на загальноєвропейську модель. Але тоді не склалося.

У "Динамо" ви сім років. Відчуваєте себе киянином?

— Я чудово знаю місто, маю багато друзів. Діти народилися в Україні. Частинка вашої країни назавжди залишиться в моєму серці. Дочка Марія, якій три з половиною роки, ходить у київський садочок. Вона потроху розмовляє українською, російською та англійською, а вдома лише сербською. Зазвичай відповідає мовою, якою поставлене питання. Удома намагаємося спілкуватися сербською. Сину Георгієві вісім місяців. Мені хочеться, щоб діти були патріотами Сербії та поважали країну, у якій живуть. У вільний час вивчаю історію України та сусідніх слов"янських країн. Найбільше цікавить минуле сторіччя. Із захопленням читаю книги про династію Романових та імператора Миколу ІІ.

Після Кубка світу-2006 вас не викликають до збірної. За нового тренера, Мирослава Джукича, ситуація зміниться?

— Не думаю. Мабуть, до збірної мене більше не запрошуватимуть. Два з половиною роки ніхто з федерації не звертався, не питав про справи. Цього року мені виповниться тридцять. Відчуваю сили та хочу грати у футбол. Але збірна зараз оновлюється і формується на перспективу. Молодий Іванович гратиме в "Челсі", Відич виступає у "Манчестер Юнайтед". На цих гравців тренери й розраховують.

1978, 2 серпня — Горан Гавранчич народився в Белграді, Сербія
2000 — перейшов із сербської "Чукарички" до київського "Динамо"
2003 — одружився
2004 — отримав пропозицію італійської "Фіорентини", але залишився в "Динамо"
2006 — зіграв на Кубку світу
Чотириразовий чемпіон України, чотириразовий володар Кубка України. За "Динамо" провів 125 матчів, забив 22 м"ячі, в єврокубках — 44 матчі, 3 м"ячі

Зараз ви читаєте новину «"Із Сьоміним гратимемо в зонний захист"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути