пʼятниця, 14 січня 2011 01:15

"Із часом Гордєєв може очолити провідний клуб Росії"

Автор: фото з сайта www.sports.ru
  Андрій Гордєєв
Андрій Гордєєв

Новим головним тренером донецького "Металурга" призначили російського фахівця 35-річного Андрія Гордєєва. Торік він працював у підмосковному "Сатурні". Клуб фінішував на дев'ятому місці у прем'єр-лізі, а по закінченні сезону припинив існувати.

Гордєєва називають одним із найцікавіших російських тренерів. Наприкінці 2007-го року він очолив молодіжну команду "Сатурна", куди його запросив тодішній головний тренер раменців Гаджи Гаджиєв, 65 років.

— Важко зараз говорити про можливий успіх Андрія в Донецьку, — каже Гаджиєв "ГПУ". — Складових результату багато: він залежить від наявності клубної інфраструктури та рівня фінансування. Від добору виконавців, мікроклімату в команді, мотивації футболістів. Тренер може впливати на ігрові фактори, які обумовлюють результат, але є і непідконтрольні йому чинники.

Наприкінці 1990-х ви запросили Гордєєва-гравця до махачкалинського клубу "Анжи", який тоді очолювали. Чим керувалися у виборі?

— Світлою головою Андрія. Кожний свій рух на полі він робив вдумливо, а не просто бив по м'ячу. Гордєєв грав на різних позиціях: і форвардом був, і півзахисником. Але в "Анжи" поставив його крайнім оборонцем — витривалий хлопець, міг виконувати великий обсяг роботи.

Кілька років тому запропонував Андрієві стати тренером і почати з молодіжної команди "Сатурна". Чесно скажу: його тренерський потенціал я не зовсім уявляв. То був інтуїтивний крок. Але уже за два місяці я зрозумів, що не помилився. Гордєєв має кілька дуже важливих для тренера якостей: уміє вибудовувати стосунки з гравцями. Розуміє, де головне, де другорядне — де можна вимагати, а де краще зменшити навантаження. Досить добре оснащений тактично. З матчів "Сатурна" в чемпіонаті-2010 виокремлю домашні поєдинки проти топових команд — московських "Спартака" та ЦСКА. Обидві зустрічі були зведені внічию. Відчувалася тренерська рука — "Сатурн" обмежив атакувальні можливості суперника. Коли треба, Гордєєв може діяти з одним форвардом, за схемою 1-4-5-1. Команда може зіграти на результат. Дехто називає футбол "Сатурна" нудним, але це фальшиві експерти. Було помітно чітку роботу всіх ліній, загальну організацію гри. Це стало можливим завдяки цілковитому контакту тренера з футболістами. Зрозуміло, що працювати було важко, бо людям шість місяців не виплачували зарплату.

Хто з гравців "Сатурна" розкрився у Гордєєва?

— Насамперед двоє півзахисників: атакувальний 18-річний Емін Махмудов та диспетчер 21-річний Олександр Сапета. Контроль м'яча, а цей компонент для Гордєєва дуже важливий, налагодили саме завдяки їхнім діям. Тепер на футболістів претендують московські "Спартак", "Динамо", "Локомотив".

Чому Гордєєв обрав "Металург"? Із Росії не було запрошень?

— Андрій мав пропозицію очолити російську юнацьку збірну. Думаю, йому цікавіший дорослий футбол. Вважаю, з часом Гордєєв цілком здатний очолити топ-клуб Росії.

У "Сатурні" було кілька іноземців, а в "Металурзі" їх більшість. Чи стане це проблемою для Гордєєва?

— Не думаю, хоча ускладнити роботу може. Важливо буде розібратися в ігровому рівні легіонерів донецького клубу. І, звичайно, мати повну підтримку його керівництва.

Коли востаннє говорили з Гордєєвим?

— Кілька днів тому. Андрій повідомив про своє призначення. Ніякого остраху, каже, тільки ентузіазм, бо попереду новий досвід.

Зараз ви читаєте новину «"Із часом Гордєєв може очолити провідний клуб Росії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути