вівторок, 13 липня 2010 00:12

Іспанія виграла Кубок світу з футболу

Іспанська збірна вперше виграла Кубок світу з футболу. У фінальному матчі турніру підопічні Вісенте дель Боске обіграли Нідерланди — 1:0. На 116-й хвилині вирішальний гол забив півзахисник іспанської "Барселони" 26-річний Андрес Іньєста.

Мундіаль минулої неділі завершився в Південній Африці. Європейська команда вперше виграла турнір, який проводили поза межами Старого Світу. Тепер європейці мають 10 перемог на Кубках світу, а південноамериканці — дев"ять. 20-й турнір 2014 року відбудеться в Бразилії.

Фінальний матч Кубка світу-2010 розбираємо з півзахисником дніпропетровського "Дніпра" Сергієм Кравченком, 27 років.


Тактика

Обидві команди обрали схему — 1-4-2-3-1.

— Вона модна останнім часом. Але має суттєвий недолік. Єдиному форварду важко підтримати глибину атаки безпосередньо в карному майданчику. Тому дещо випали з гри і Вілья, і ван Персі. Іспанець звично багато рухався, щоб отримати м"яч. Але практично не мав його безпосередньо біля зони воріт Стекеленбурга.

Ван Персі взагалі не надто придатний для гри на вістрі атаки. Але інших варіантів у ван Марвейка я не бачив. Хунтелаар — надто залежний форвард, його легко "відрізати". Крім того, голландці не мали територіальної переваги, щоб вантажити м"яч на єдиного форварда. Із часом Нідерланди максимально спрощували свою гру, розраховуючи на індивідуальну майстерність Роббена чи Елії, на стандартні ситуації, але не на командні дії. Їх ефективність знизила і гра Куйта — лівий півзахисник Голландії діяв посередньо.


Фізична готовність

Один із ключових компонентів у перевазі іспанців. Перший тайм зіграли рівно. Нідерланди намагалися робити все, аби півзахисники Іспанії приймали м"яч обличчям до своїх воріт. Інколи застосовували тактику дрібного фолу. За таких умов впевнено діяла оборона голландців — не найсильніша їх ланка. Але потім півзахисники Нідерландів утомилися. Це одразу позначилося на надійності захисту.


Заміни

Хесус Навас вийшов одразу як тільки попередження отримав ван Бронкхорст. Думаю, дель Боске розраховував, що півзахисник "Севільї" змусить удруге помилитися капітана голландців. Цього не сталося, але Навас так утомив 35-річного ван Бронкхорста, що ван Марвейк змушений був змінити лівого захисника.

Прекрасно увійшов Фабреґас. Завдяки його мобільності іспанцям вдалося розтягти оборону суперника. Тому Іньєсті легше було знаходити вільний простір.

Торрес не готовий. Тому й нервував. Але все одно взяв участь у голевій комбінації.

Голландці не мали такого вибору на лаві запасних, і всі їхні заміни були продиктовані необхідністю втримати рахунок.


Суддівство

На мій погляд, арбітр чітко дотримувався духу гри, а не букви закону. Картками сипав, але від радикальних рішень утримувався майже до кінця матчу. Думаю, на Хаві був пенальті, але поставити 11-метровий у такому матчі — це треба, щоб захисники почали у своєму карному грати у волейбол.

Роббен у другому таймі також не відчув епізод. Після фолу Пуйоля голландцеві треба було падати — тоді б капітана "Барселони" вилучили. А Роббен продовжив бігти.

Роббен у другому таймі не відчув епізод. Після фолу Пуйоля треба було падати

Видовищність

За 10-бальною шкалою поставив би матчу 6,5. Іспанцям важко протистояти, але голландці робили все, що могли, хоча в атаках розраховували тільки на швидкість Роббена та стандартні ситуації.


Герої

Андрес Іньєста та Хаві — вони забезпечували чіткий перехід Іспанії від однієї фази атаки до іншої. Упевнено й без нервів відстояли воротарі обох команд.


Слова тренерів

Вісенте дель Боске, Іспанія:

— Це правда, що Нідерланди могли забити, але ми мали чотири 100-відсоткових моменти. Ми в боргу перед цими великими гравцями. Провели разом 50 днів, і за цей період не виникло жодного інциденту.

Берт ван Марвейк, Нідерланди:

— Із точки зору тактики, ми зіграли грамотно. Здається, наша гра була надто брудною, але це фінал. Грубощі — не стиль Нідерландів, проте в таких матчах головне — результат. Іспанія перемогла заслужено.



Усі переможці Кубка світу з футболу


1930 — Уругвай

1934 — Італія

1938 — Італія

1950 — Уругвай

1954 — Німеччина

1958 — Бразилія

1962 — Бразилія

1966 — Англія

1970 — Бразилія

1974 — Німеччина

1978 — Аргентина

1982 — Італія

1986 — Аргентина

1990 — Німеччина

1994 — Бразилія

1998 — Франція

2002 — Бразилія

2006 — Італія

2010 — Іспанія

Восьминіг не помилився жодного разу

Восьминіг Пауль передбачив результат фіналу Кубка світу з футболу. Напередодні матчу вибрав Іспанію, і вона перемогла.

Пауль живе в 1500-літровому акваріумі в аквапарку міста Оберхаузен у Німеччині.

До фіналу восьминіг угадав усі сім результатів поєдинків німецької команди в Південній Африці. Під час годівлі йому кладуть їжу в дві скляні коробки з прапорами країн, чиї збірні гратимуть у наступному матчі. Переможе та держава, коробку якої молюск вибере першою.

— Не було жодних шахрувань. Однакові коробки, однакова їжа, лише прапори різні, — каже доглядач парку Таня Мюнціґ.

Понад 5 тис. користувачів відвідують сторінку Пауля в соціальній мережі "Фейсбук". А вокаліст Перрі Гріпп американського поп-панк-гурту "Нерф Хердер" написав пісню про восьминога. За перший день в Інтернеті її прослухали 22 тис. людей.

Жителі іспанського містечка Карбальїно захотіли купити Пауля за 30 тис. євро. В аквапарку запевнили "ГПУ", що не розглядають такі пропозиції. І додали, що Пауль не може передбачати нічого, окрім футбольних матчів.

Паулю 2,5 року. В середньому восьминоги живуть на рік-півтора довше.

Катерина МІЩУК

Зараз ви читаєте новину «Іспанія виграла Кубок світу з футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути