Ексклюзиви
середа, 25 квітня 2012 06:15

Хокейна збірна України провалилася до другої ліги

 

Хокейна збірна України посіла останнє місце на чемпіонаті світу в першій лізі. Наступного року наші гратимуть у другому дивізіоні проти Польщі, Нідерландів, Литви, Естонії та Румунії. На посаді головного тренера команди Олександр Куликов замінить Анатолія Хоменка.

"ГПУ" називає чотири основні причини провалу збірної України.

Комплектація

Хоменко не взяв на чемпіонат досвідчених хокеїстів — Костянтина Сімчука, Вадима Шахрайчука та Юрія Лясковського із "Сокола", Романа Сальникова з "Беркута". Не змогли допомогти збірній також капітан "Донбасу", нападник Сергій Варламов та оборонець російського "Молота" Андрій Срюбко. Перший переніс операцію на пахових кільцях, другий лікує травму плеча.

Гра показала, що старожили, які були в команді, переважають своїх молодих партнерів за збірною на голову. Хоча й не мають колишньої швидкості, беруть гору за рахунок майстерності.

Інтереси "Донбасу"

Базова команда збірної — донецький "Донбас", чемпіон України двох останніх років. Після того, як команда заявилася до вищої хокейної ліги Росії, в основному складі діяли переважно легіонери. Куликов, якому належить формувати команду для наступного циклу, перевів до другої команди ключового оборонця збірної Олександра Побєдоносцева й нападника Андрія Міхнова. У чемпіонаті України в складі "Донбасу-2" виступали також Євген Пастух і Артем Бондарєв.

Упродовж двох попередніх років ключовою в українській збірній була трійка нападників Матерухін — Шафаренко — Тимченко. Їх награвав у мінській "Юності" колишній тренер української збірної Михайло Захаров. Куликов в минуле міжсезоння запросив це тріо до Донецька. Однак після зборів відсіяв Тимченка, а Матерухін і Шафаренко в сезоні грали лише в четвертій ланці, отримували різних партнерів і мало ігрового часу. Наприкінці чемпіонату тренер "Донбасу" взагалі почав розводити нападників по різних ланках. Як наслідок, звичного розуміння й агресії в діях першої української п'ятірки вже не було.

Тактика

Аби розсекретити гру української збірної, суперникам знадобився лише один матч. У програному 4:5 стартовому поєдинку від австрійців хет-трик зробив Тимченко, а ще одну шайбу закинув Побєдоносцев. Інші ланки, окрім першої, в українській команді недієздатні.

Суперники в чотирьох наступних матчах змогли нейтралізувати першу ланку. Інші зіграти на тому самому рівні не змогли. Та ще й багато помилялися всі пари оборонців.  Причому помилки наші захисники робили тактичного характеру — то неправильно розташувалися під час вкидання, то не підстрахували воротаря на п'ятаку. Те саме стосується й нападників. Вони наче нехтували основними принципами гри в атаці — забували перекривати видимість воротарю під час дальніх кидків, не демонстрували синхронності при переходах з оборонної фази в атакувальну. Крім того, наша збірна вперше за багато років виглядала слабшою майже в усіх поєдинках при силових єдиноборствах.

Фізична готовність

Для багатьох українських гравців нинішній сезон виявився незвично важким, бо навіть удома викладатися довелося не в кількох матчах, а постійно, бодай раз на тиждень. Тому трохи здивувало рішення Анатолія Хоменка про проведення збору із загальнофізичної підготовки в Гомелі. Напередодні чемпіонату світу на втому скаржилися всі українські гравці. Вони не приховували, що збір у Гомелі дався надзвичайно важко. Тренер запевняв, що ситуацію він контролює, й до старту Мундіалю команда вийде на оптимальний рівень готовності. Але цього не сталося.

Зараз ви читаєте новину «Хокейна збірна України провалилася до другої ліги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути