Ексклюзиви
вівторок, 17 жовтня 2006 16:22

"Хочу грати тільки у НБА"

Автор: фото: Володимир КОТЛЕНКО
  Станіслав Медведенко переїхав з Карапишів до Києва у два роки
Станіслав Медведенко переїхав з Карапишів до Києва у два роки

Баскетболіст Станіслав Медведенко, 27 років, шість років грав у американській НБА за "Лос-Анджелес Лейкерс". Його партнерами були баскетбольні суперзірки — Шакіл О"Ніл та Кобі Браянт. Медведенко двічі завойовував титул чемпіона НБА. Але навесні клуб з Лос-Анджелеса розірвав контракт з українським центровим.


Ви довго відновлювалися після травми. Як почуваєтеся зараз?

— Через кілька тижнів буду готовий на сто відсотків. Зараз перебуваю у Києві. Разом з агентом шукаю собі новий клуб. Хочу грати тільки у НБА.

Правда, що вас хотів залучити БК "Київ"?

— Так. Але рівень українського баскетболу не дуже високий. Я ж хочу зростати як гравець, тому пропозиція "Києва" для мене не пріоритетна. Хоча — "ніколи не кажи ніколи".

Рішення "Лейкерс" розірвати з вами контракт сприйняли болісно?

— Ображатися на керівництво американського клубу мені не варто. "Лейкерс" тоді боровся за вихід до плей-оф. Навіщо тренерові травмовані баскетболісти? Ми сіли за стіл переговорів з керівництвом "Лейкерс", дійшли згоди й мирно розійшлися. За достроковий розрив контракту американці виплатили мені всі гроші, які передбачені у такому разі.

Дитинство часто згадуєте?

— Звичайно. Причому народився я у селі Карапиші на Київщині, а не у столиці, як пишуть деякі ЗМІ. Утім, до Києва моя сім"я переїхала, коли мені виповнилося два роки. Батько, Юрій Миколайович, за професією військовий, тому доводилося кочувати.

Уже в 11-му класі зрозумів, що баскетболом можу непогано заробляти

Баскетболом захопилися одразу?

— Ні. Спочатку більше подобалися футбол та волейбол. У футболі непогано виходило. Досі уболіваю за київське "Динамо" та збірну України. А любов до баскетболу прищепив тренер Олександр Коваленко. Заняття у нього були дуже насиченими та різноманітними. Уже в 11-му класі зрозумів, що баскетболом можу непогано заробляти.

Чим здивувала НБА?

— Усім. Після напівпорожніх трибун в Україні бачити повні зали Америки було незвично. Уболівальники емоційно себе поводили щоматчу. Кожен кидок супроводжувався оваціями. Причому аплодували нам не тільки прості вболівальники, але й зірки Голлівуда — Сильвестр Сталлоне, Ніколас Кейдж, Джек Ніколсон. Ніколсон, до речі, не пропускав жодного домашнього матчу "Лейкерс". На клубних вечірках з ним спілкувався. Спочатку трохи комплексував, потім освоївся. Хоча панібратства не було. Не міг підійти до Сталлоне, поплескати його по плечу і запитати, як справи. Тим більше, це було б з мого боку глузуванням. Гра ж у мене не йшла. У НБА всі взагалі тримаються осібно. Ті ж Браянт та О"Ніл. Та й ворожнечі між ними не помітив.

Як тренувався "Лейкерс" під керівництвом знаменитого Філа Джексона?

— Нудно ніколи не було. Тренувалися двічі на день по дві години. Щотижня проводили три-чотири матчі. У день гри було одне тренування. Усі вправи виконували в залі. Не було такого, щоб намотувати кола на свіжому повітрі. Ми й у залі набігали кілька кілометрів. Чергували біг і відпрацювання кидків з різних позицій.

Які враження від Лос-Анджелеса?

— Місто подобається. Навколо багато гір. Люблю підніматися на одну з них і милуватися краєвидами. У такі моменти розслабляюся, забуваючи про все на світі. Часто відвідую ботанічний сад. А центром Лос-Анджелеса гуляю рідко. Фани на вулицях не дають проходу. Дружина навіть докоряє, що не можемо повечеряти у нормальних ресторанах.

Чим займається ваша дружина?

— Світлана працює у кіноіндустрії — продюсером компанії "Нью Ейдж". Вона закінчила університет і отримала відповідну спеціальність. Світлана родом з Москви, приїхала до США значно раніше за мене. А познайомилися ми вже у Лос-Анджелесі.

Світлана не запрошувала вас зіграти в її фільмах?

— Було таке. Знявся в епізодичній ролі, зіграв офіціанта. Невдовзі фільм має вийти у прокат.

Ви справляєте враження замкнутої людини. Це стиль життя чи поведінка у розмовах з журналістами?

— В українській пресі ким мене тільки не виставляли — зрадником Батьківщини, рвачем, зверхнім типом. Якби у цьому була хоча б частина правди, не ображався б. Щоправда, до такої "критики" з часом став ставитися простіше. Не тільки не приймаю її близько до серця — взагалі не звертаю уваги. Можливо тому підсвідомо у мене виникла недовіра до вітчизняних журналістів. А в компанії друзів я без проблем умію перебувати у центрі уваги.

1979, 4 квітня — народився у селі Карапиші Миронівського району Київської області
1995 — зіграв за "Денді" перший матч у чемпіонаті України
1999 — визнаний найкращим легіонером чемпіонату Литви, де виступав за "Аеліту"
2000 — перейшов до клубу НБА "Лос-Анджелес Лейкерс"
2001, 2002 — чемпіон НБА
2006 — "Лейкерс" розірвав контракт з Медведенком

Зараз ви читаєте новину «"Хочу грати тільки у НБА"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути