пʼятниця, 20 січня 2006 16:16

Грушиній та Гончарову потрібні 50 000 доларів

 

Українські фігуристи Олена Грушина, 30 років, та 32-річний Руслан Гончаров нещодавно посіли друге місце на фінальному етапі Гран-прі у Токіо. Потім вони відвідали з показовими виступами Францію. Після цього завітали до столиці України і взяли участь у національному чемпіонаті.

Подружжя стверджує, що їм завжди приємно виступати перед співвітчизниками. Тим більше, трапляється це рідко: останні вісім років Грушина та Гончаров мешкають у США, де тренуються під керівництвом Миколи Морозова.

Під час інтерв"ю "першим номером" виступає Олена. Руслан лише зрідка доповнює дружину.

Чи готові ви до Олімпійських ігор?

О. Г.: Фізично — так. Психологічно — не зовсім. Олімпіада — це особливі змагання.

Знаєте, що ви — головна надія України на завоювання медалі в Турині?

О. Г.: Доводилося таке чути. Постараємося не розчарувати, але не забувайте про два фактори. По-перше, сьогодні у танцях на льоду надзвичайно висока конкуренція, десять пар претендують на найвищі місця.

По-друге, судді можуть викинути свого "коника". Так, як це сталося у Токіо. Ми не вважаємо, що слабші від російського дуету Навка/Костомаров, але волею арбітрів опинилися тільки другими. Російська федерація фігурного катання більш впливова, ніж українська.

Влітку можемо перебувати на льоду по 6–8 годин

Побачимо, як буде на чемпіонаті Європи, який пройде 16–22 січня у французькому Ліоні.

Чому ви мешкаєте і тренуєтеся в Америці?

Р. Г.: Бо нас запросили відомі російські тренери Наталя Лінічук та Геннадій Карпоносов. Ми займалися під їхнім керівництвом один сезон, а потім перейшли до Тетяни Тарасової й Миколи Морозова. Цей тандем розпався, і ми залишилися з Морозовим: у професійному плані він може дати все, чого потребуємо.

Скільки часу ви відводите тренуванням?

О. Г.: Влітку можемо перебувати на льоду по 6–8 годин. А ще бігаємо, ходимо у тренажерний зал. Тобто займаємося загальнофізичною підготовкою. Під час сезону тренуємося значно менше: годину-півтори.

Чи стежите ви під час виступів за суперниками?

Р. Г.: Тільки якщо вони катаються до нас. Потім уже не до цього: "прокручуєш" у голові свій виступ.

Наскільки фінансово обтяжливо займатися фігурним катанням?

О. Г.: За сезон ми витрачаємо 50 000 доларів. У цю суму входять кошти на переїзди, оплата роботи тренера, придбання костюмів. Минулого сезону українська федерація фігурного катання на половину компенсувала ці витрати, у нинішньому — самі обіцянки. Поки що платимо зі своєї кишені. З прибутку, який отримуємо на комерційних змаганнях.

Я особисто просто хочу виспатися

Чи пропонували вам змінити громадянство?

О. Г.: Дуже давно, як тільки розпався СРСР. Пропонували німці, росіяни. Якщо б ми наважилися на такий крок, то протягом двох років не змогли б виступати на змаганнях. Два роки — це дуже багато. Можеш цілковито втратити свій рівень.

А якби цього правила не було?

О. Г.: Тоді, можливо, і змінили б.

Ви спілкуєтеся із земляками — олімпійськими чемпіонами Віктором Петренком і Оксаною Баюл, які також мешкають у США?

О. Г.: Передзвонюємося інколи. На зустрічі просто не вистачає часу. Якщо ми не на змаганнях, то взагалі рідко виїжджаємо за межі Сімсбері, де наймаємо будинок. Навіть у Нью-Йорк не хочеться їхати і витрачати три години. Але треба: там замовляємо костюми.

Що б ви хотіли отримати від української влади?

— Квартиру в Києві, — підказує сестра Олени, яка стоїть поруч.

— А зараз, — підхоплює Грушина, — я особисто просто хочу виспатися.

Грушина та Гончаров виступають на аматорському рівні останній сезон. Разом вони почали кататися 1990 року. Через два роки у них зав"язалися серйозні стосунки, і в 1995-му Олена та Руслан одружилися. На минулих Олімпійських іграх у Солт-Лейк-Сіті вони посіли десяте місце.

Новий рік Грушина та Гончаров уже за традицією святкуватимуть у США. Ялинку купити ще не встигли, але обов"язково її придбають. Не визначилися тільки із сумою, яку викладуть за новорічний атрибут. У США ялинка коштує від $50 до $400.

Зараз ви читаєте новину «Грушиній та Гончарову потрібні 50 000 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути