Ексклюзиви
вівторок, 17 квітня 2007 16:34

Греков утретє виграв чемпіонат Європи

Автор: фото: В’ячеслав СЕМЕНКО
  Валентин Греков був дискваліфікований за вживання амфетаміну. Його дискваліфікація закінчилася 18 березня
Валентин Греков був дискваліфікований за вживання амфетаміну. Його дискваліфікація закінчилася 18 березня

Сьогодні українському дзюдоїсту Валентинові Грекову виповнюється 31 рік. День народження він святкує у рідному Дніпропетровську в ранзі чемпіона Європи. Цей титул спортсмен здобув 9 квітня у Белграді. Позаду — річна дискваліфікація через вживання амфетаміну. Телефоную Грекову на мобільний. Розмовляємо російською.


Перша сутичка на чемпіонаті Європи була з колишнім чемпіоном, росіянином Іваном Першиним. Ту зустріч можна назвати достроковим фіналом?

— Принаймні поєдинок вийшов видовищним. Правда, впорався я з Першиним легко — кинув його на іппон (перемога одним ударом. — "ГПУ") через півтори хвилини сутички. Зробив підсічку гомілкою під гомілку. Після росіянина розібрався зі словаком. Той хотів захопити рукав і ефектно кинути через спину. Зробив контррух і переміг. У чвертьфіналі програвав угорцеві Кшиштофу Верглажу. Врятувала коронна підсічка.

У півфіналі проти вас вийшов німець Міхаель Пінске. Йому ви програли на чемпіонаті Європи два роки тому. Завдяки чому реваншувалися?

— Підхват виконав під дві ноги — і вийшов до фіналу. Там чекав грузин Іраклій Цирекідзе. Ще один мій кривдник. Я двічі програвав кавказцеві. Цього разу переміг у додатковий час.

Правда, що ви потрапили на турнір в останній момент?

— Так. Моя дискваліфікація закінчилася тільки 18 березня. Рік я не боровся. Тренери сумнівалися у моєму теперішньому потенціалі. Міг поїхати на турнір Роман Гонтюк, срібний призер Олімпіади-2004. Але тренер Данило Волович таки відстояв мою кандидатуру.

Чемпіон Європи отримує 2500 євро

Євросоюз дзюдо  цього року почав виплачувати преміальні призерам турніру. Можете озвучити свої гонорари?

— На кожну вагову категорію виділяють 5000 євро. Чемпіон Європи отримує 2500 євро, віце-чемпіон — 1500, а бронзові медалісти (матч за третє місце не проводиться. — "ГПУ") — по 500 євро.

Скільки олімпійських ліцензій зможуть завоювати українські дзюдоїсти?

— Гадаю, вісім — по чотири чоловіки та жінки. До речі, "золото" чемпіонату Європи принесло мені 100 очок у рейтинг. Це практично гарантує мені олімпійську ліцензію. Що буде у Пекіні — сказати важко. Той же Гонтюк на турнірах олімпійського циклу боровся важко, а на Олімпіаді "вистрілив".

Ви — перший український дзюдоїст, триразовий чемпіон Європи. Чотири роки тому завоювали другий титул. Що відтоді змінилося у вашому житті?

— По-перше, одружився з Анастасією. Два роки тому вона народила мені сина Якима. Старовинне російське ім"я, добирала моя бабуся. Після дискваліфікації став серйозніше ставитися до власних вчинків. Нині навчаюся на 5-му курсі Дніпропетровської фінансово-економічної академії. Спеціальність — фінанси. Знадобиться, бо до цих пір мешкаю із сім"єю в однокімнатній квартирі.

Як добирають дзюдоїстів?

— Фізичні дані значної ролі не відіграють. Головне — характер бійця. Ще — техніка, швидкість, гнучкість. Японці саме гнучкістю від європейців відрізняються.

Після перемоги на чемпіонаті Європи-2001 ваш друг та земляк Ренат Мірзалієв вирішив виступати за Росію. Мали подібні запрошення?

— Так, але здійснити свою мрію — стати олімпійським чемпіоном — хочу у складі збірної України.

Чим займаєтеся у вільний час?

— Риболовлею. Гарний відпочинок, тільки мені здебільшого дріб"язок потрапляє. Бички різні.

Зараз ви читаєте новину «Греков утретє виграв чемпіонат Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути