Ексклюзиви
вівторок, 24 червня 2008 18:17

Гра на Євро-2008 поступилася місцем боротьбі

Автор: фото: REUTERS/Felix Ordonez
  Збірна Іспанії тренується у 23 кілометрах від австрійського Інсбрука навколо галявини біля готелю ”Мілдфедер Хоф”. Поруч загоряють туристи та пасуться корови. Спочатку це місце забронювала збірна Португалії, але потім відмовилася від нього
Збірна Іспанії тренується у 23 кілометрах від австрійського Інсбрука навколо галявини біля готелю ”Мілдфедер Хоф”. Поруч загоряють туристи та пасуться корови. Спочатку це місце забронювала збірна Португалії, але потім відмовилася від нього

Той, хто грав у футбол хоча б на мінімально професійному рівні, добре знає: гра завершується там, де потрібен результат. Нинішнє місце нашого футболу у світі — наслідок того, що він для наших хлопчиків, на відміну від бразильських, іспанських чи голландських, закінчується аж занадто рано, поступаючись жорсткій боротьбі за турнірні очки.

У груповому турнірі Євро-2008 одразу кілька команд, не обтяжених потребою будь-що не програти, показали взірці неймовірно привабливого футболу. У перші вісім днів змагань збірні Португалії, Іспанії та Нідерландів подарували Європі незабутнє видовище. А потім почалися чвертьфінали, де головним був не футбол як гра, а футбол як боротьба за результат. Під пресингом німців та росіян швидка й видовищна гра португальців та голландців розвалилася. Те саме було б і з іспанцями проти італійців, але ті не стали ризикувати й заради успішного результату зробили вибір на користь боротьби, досягнувши бажаного. Чого очікувати від півфіналів?

20 років тому у Валерія Лобановського запитали, яке завдання стоїть перед збірною СРСР на чемпіонаті Європи. Наставник відповів, що головне — вийти до фіналу. А там, вважав наш великий тренер, нічого передбачити неможливо. Гадаю, що за 20 років те саме можна говорити і про півфінали.

На нас очікують два варіанти: або обидві зустрічі пройдуть у впертому "боданні" поодиноких нападників проти міцного захисту в очікуванні серії одинадцятиметрових, або один із поєдинків завдяки швидкому голу таки нагадуватиме справжню гру у футбол, на що цілком здатна кожна із команд, які вийшли до півфіналу.

Усі претенденти на чемпіонство муситимуть грати однаково

Якби завданням Євро-2008 було лише визначення чемпіона, то півфіналістам доцільніше було б одразу пробити серії пенальті. І приєднатися до тих команд, які вже відпочивають. Але європейська першість у нинішньому її вигляді, це не так боротьба за титул чемпіона, як грандіозний фестиваль футболу за участю сотень тисяч гостей з усієї Європи. І нехай сувеніри із символікою Євро-2008 уже тепер розпродають в Австрії та Швейцарії за останніми ринковими цінами, ще мають відбутися три аншлагові футбольні вистави з усіма звичними для них атрибутами. Моє особисте враження від атмосфери цих вистав підказує, що для більшості глядачів головним є не стільки результат, скільки участь у цьому грандіозному святі футболу.

А глядачеві, аби долучитися до цього свята, досить купити квиток на стадіон чи увімкнути телевізор. Щодо команд, які продовжують змагатися в турнірі, то їм не можна виграти той самий щасливий квиток у футбол. Його доведеться вибороти у процесі, що проходить за тими самими правилами. Однак, на жаль, відрізняється від футболу у кращих його проявах, як потужний водогін від чистого лісового джерела.

Хто б не став фіналістом Євро-2008: чи прагматичні німці, чи експансивні турки, чи артистичні іспанці, чи непередбачувані росіяни, всі вони заради успіху муситимуть грати однаково. І в цьому головний підсумок поточного європейського чемпіонату. Залишилося лише назвати ім"я переможця, що, як на мене, вже не так суттєво. Тому що наших там немає.

Зараз ви читаєте новину «Гра на Євро-2008 поступилася місцем боротьбі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути