Ексклюзиви
вівторок, 26 травня 2009 18:14

Газзаєв очолив київське "Динамо"

Автор: фото: REUTERS/Michael Kooren
  Валерій Газзаєв уклав із ”Динамо” трирічний контракт і почне виконувати свої обов’язки 20 червня
Валерій Газзаєв уклав із ”Динамо” трирічний контракт і почне виконувати свої обов’язки 20 червня

У понеділок увечері керівництво київського "Динамо" оголосило: новим головним тренером команди став 54-річний російський фахівець Валерій Газзаєв.

Його попередник та співвітчизник Юрій Сьомін пропрацював у Києві півтора року. В грудні 2007-го він підписав угоду з клубом до кінця 2010 року. Сьомін перебрався до столиці України з московського "Локомотива". Він вивів цю команду до вищої ліги чемпіонату СРСР, двічі виграв російську першість і двічі грав у півфіналі єврокубків. На початку 2005-го очолив збірну Росії. Але не зміг пробитися до фінальної частини Кубка світу-2006 і позбувся посади.

Сьомін планував повернутися до "Локомотива", але йому відмовили. Якийсь час працював із московським "Динамо", проте успіхів не досяг. У грудні 2006-го став президентом "Локомотива", та не спрацювався з головним тренером Анатолієм Бишовцем і головою ради директорів Сергієм Ліпатовим. Сьоміну дали відставку. Невдовзі на відпочинку він в Трускавці зустрів президента київського "Динамо" Ігоря Суркіса. За 3 год. вони домовилися про переїзд Юрія Павловича до столиці України.

Місяць тому "Локомотив" звільнив головного тренера Рашида Рахімова. На Великодні свята Сьомін обговорив із керівництвом команди можливість свого повернення туди. У клубі тренер мав частину акцій, яка внаслідок емісії скоротилася на кілька відсотків. Сьомін подав до суду, і позавчора в Москві мало відбутися слухання справи. Але сторонам удалося дійти згоди, і Юрій Павлович відкликав свої претензії.

— Затримувати Сьоміна не мав права, — пояснює Ігор Суркіс. — Він повернув клубу титул чемпіона України, гідно виступив у Лізі чемпіонів, дійшов до півфіналу Кубка УЄФА.

Сьомін переміг Газзаєва у "золотому" матчі чемпіонату Росії

На своє місце Сьомін рекомендував Валерія Газзаєва. Той був хорошим форвардом, але у збірній СРСР так і не заграв. Тренерську роботу розпочав у рідному Владикавказі. 1995 року зробив тамтешню "Аланію" чемпіоном Росії, поклавши край пануванню московського "Спартака". Давно знайомий із братами Суркісами, на Кубку співдружності-1996 хотів купити в "Динамо" форварда 19 річного Андрія Шевченка.

Якийсь час працював зі збірною Росії, але невдало. Найбільших успіхів досяг із московським ЦСКА. Тричі — 2003-го, 2005-го, 2006 року — приводив армійців до титулу чемпіона країни, а в сезоні-2004/05 здобув Кубок УЄФА.

Газзаєв знає італійську мову, дружить із Фабіо Капелло. Нинішній тренер збірної Англії кілька років тому був на весіллі сина Валерія Георгійовича.

Якщо Сьомін сповідує обережний футбол, то команди Газзаєва грають досить агресивно. Газзаєв надає великого значення гострій фланговій грі, тоді як його попередник просить крайніх захисників зосередитися на своїх функціях. 2002 року "Локомотив" Сьоміна переміг ЦСКА Газзаєва у додатковому "золотому" матчі чемпіонату Росії — 1:0.

У ЦСКА Газзаєв спершу мав трьох оборонців. Але коли позаторік армійці стали тільки третіми, перебудував схему 3-5-2 на 4-4-2. Після продажу форварда Жо почав діяти з одним нападаючим. Минулий сезон армійці розпочали з провалу, але в другій його частині ледь не наздогнали "Рубін" у чемпіонських перегонах.

Газзаєв готує команду до сезону не шляхом великої кількості контрольних матчів, а даючи значні фізичні навантаження. Із підопічними поводиться жорстко. Коли герой Кубка УЄФА-2004/05 бразилець Карвальйо, яким цікавився італійський "Інтер", почав клеїти дурня, відправив його на батьківщину, замінивши юним Дзагоєвим.

Уміє розкривати таланти. За Газзаєва заграли брати Березуцькі, Жирков, Акінфеєв, а також серб Красич, до якого придивляється мадридський "Реал".

— Зараз неможливо сказати, чого Газзаєву вдасться досягти з "Динамо", — говорить "ГПУ" колишній футболіст клубу Андрій Гусін, 36 років. — Сколарі що, поганий тренер? Однак із "Челсі" в нього не пішло. У Хіддінка — навпаки. Але титули Валерія Георгійовича свідчать про його кваліфікованість, а добір виконавців у киян непоганий.

Зараз ви читаєте новину «Газзаєв очолив київське "Динамо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути