середа, 25 листопада 2009 18:09

Футбол потребує відеоповторів

Форвард збірної Франції Тьєррі Анрі рукою зупинив м"яч, який виходив за межі поля, і віддав передачу на Вільяма Галласа. Той забив гол, завдяки якому Франція зіграла внічию з Ірландією і поїде влітку на Кубок світу.

Тьєррі Анрі — футболіст, якого любить світ, один із тих, хто творить гру. Чемпіон світу та Європи, переможець першостей Англії та Іспанії, обличчя фірми "Жиллет". Після матчу з Ірландією деякі експерти назвали його мерзотником та ґваделупським вилупком.

Анрі міг підійти до рефері і зізнатися у скоєному. Вже потім, після осмислення епізоду, зрозуміло, що на його початку він діяв інстинктивно — тільки зберегти б м"яч у грі під час атаки своєї команди. Підійшов би — був моральним героєм. "Жиллет", можливо, збільшив би суму рекламного контракту футболіста, експлуатуючи образ не тільки великого чемпіона, а й чесного спортсмена. Анрі не підійшов. Бо якби гол скасували, Франція могла б не поїхати на Кубок світу-2010. А мундіалю 2014-го для тоді 37-річного Анрі-футболіста не буде.

Якби гол скасували, Франція могла б не поїхати на Кубок світу-2010

Після гри він визнав, що зіграв нечесно. І порадив усі питання адресувати шведському судді Мартінові Ханссону, якого поставили для того, щоб стежити за дотриманням правил. Логіка незаперечна — у футболі чимало випадків, коли гравці вдають падіння у штрафному суперника, щоб призначили пенальті. Чимало м"ячів забивають із положення поза грою. І жодного разу їхній автор не підійшов до судді з проханням скасувати гол.

Фінт Анрі — це ще одна підстава замислитися щодо введення у футболі відеоповторів. Проти них рішуче виступають футбольні керівники — днями шеф УЄФА Мішель Платіні вкотре підтвердив свою позицію. Йому ліпше призначити п"ятьох арбітрів у Лізі Європи — ще дві пари додаткових очей за воротами кожної команди. Очевидної користі від їхньої роботи в турнірі поки що не помітно. Не факт, що додаткова пара очей допомогла б розібратися у Парижі — Ханссону вона у вигляді асистента на лінії не допомогла. А відеоповтор зняв би усі питання.

Мартін Ханссон планує завершувати з суддівством. Він зрозумів, що ця робота не для нього. Тільки ірландцям від цього легше не стане.

Зараз ви читаєте новину «Футбол потребує відеоповторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути