четвер, 20 серпня 2020 00:00

Донеччани виявилися неготовими до пресингу італійців 

Донецький "Шахтар" не зіграє у фінальному матчі Ліги Європи. 17 серпня підопічні 58-річного тренера Луїша Каштру поступилися італійському "Інтеру" в 1/2 фіналу — 0:5.

— "Шахтар" у матчі проти "Інтера" став жертвою слабкого чемпіонату України й відсутності конкуренції за перше місце, — говорить колишній нападаючий донеччан 63-річний Віктор Грачов. — Усі знали, що італійська команда шалено пресингуватиме. Але одна річ — знати, а інша — протидіяти. Ніхто й ніколи не грав проти "Шахтаря" так, як це зробив "Інтер". Наші знітилися під таким тиском. Мати один удар у площину за всю гру — це антирекорд "Шахтаря".

Однак я не звинувачую у всьому гірників. Вони на морально-вольових, за повної відсутності конкуренції знаходять у собі сили працювати на тренуваннях і прогресувати. Однак є межа такому прогресу. Далі має бути реальний суперник, який на практиці покаже, що таке шалений 90-хвилинний пресинг. Лише в протиборстві гравець починає рости.

Погоджуся з Каштру. "Шахтар" перестав боротися, коли рахунок став 2:0 на користь італійців. Якщо до цього можна було говорити лише про одну індивідуальну помилку П'ятова, що призвела до першого голу, то потім вони пішли серійно. Матвієнко, Степаненко й Хочолава просто втратили концентрацію під безперервним тиском суперника. Підвів Мораєс. Він мав єдиний момент у матчі й міг робити рахунок 1:1, але влучив у стоячого воротаря. А в наступній атаці "Інтер" забив другий вирішальний гол.

Поразка болюча, проте вона допоможе донецькій команді у майбутньому. Мабуть, новий "Шахтар" буде вже без ветеранів — Марлоса, Тайсона, Мораєса. Вони навряд чи зміняться після цієї зустрічі. А от Маркос Антоніо, Соломон, Тете мають винести уроки. І зрозуміти, що в футболі не дозволено ніколи опускати руки.

Виступ "Шахтаря" в євросезоні можна вважати успішним.

Півфінал єврокубкового турніру для команди з чемпіонату України — це досягнення. 2018-го та 2019 року команда під керівництвом колишнього наставника Паулу Фонсеки зупинялася в першому ж раунді плейоф єврокубків. Нині подолала три, обігравши португальську "Бенфіку", німецький "Вольфсбург" і швейцарський "Базель" — команди з чемпіонатів, що розвиваються краще, ніж наша прем'єр-ліга. Проте давні проблеми клубу Ріната Ахметова нікуди не поділися — тактично команда негнучка. Якщо суперник дозволяє демонструвати атакувальну гру і ламається — "Шахтар" феєрить. Якщо опонент створює незручні умови для "донецьких бразильців", міцно "прихоплюючи" їх у середині поля — чемпіон України розвалюється. Тоді позначаються проблеми в центрі оборони й обертаються розгромними рахунками. Тільки в цьому євросезоні їх було три — від "Манчестер Сіті", "Аталанти" й "Інтера". Незбалансований склад "Шахтаря" заперечує реальність виконання найвищих завдань у єврокубках.

Футбол. Ліга Європи 2019/2020

1/2 фіналу

"Інтер", Мілан, Італія — "Шахтар", Донецьк, Україна — 5:0

"Севілья", Іспанія — "Манчестер Юнайтед", Англія — 2:1

Фінал

21 серпня, п'ятниця, о 22:00 за Києвом, Кельн, Німеччина

"Інтер" — "Севілья"

ТБ: "Футбол 1"

Суперкубок України 2019/2020

25 серпня, вівторок

"Шахтар" — "Динамо"

21:00. Київ. Національний спортивний комплекс "Олімпійський"

ТБ: "Україна", "Футбол 1/2/3"

Чемпіонат України 2020/2021

Прем'єр-ліга. Перший тур

21 серпня, п'ятниця

17:00 "Олімпік", Донецьк — "Динамо", Київ ТБ: "Футбол 2"

19:00 "Шахтар", Донецьк — "Колос", Ковалівка, Васильківський район, Київщина

22 серпня, субота

14:00 "Львів" — "Минай", Ужгород ТБ: "Футбол 2"

17:00 "Десна", Чернігів — "Зоря", Луганськ ТБ: "Футбол 2"

19:30 "Олександрія", Кіровоградщина — "Маріуполь", Донеччина ТБ: "Футбол 2"

23 серпня, неділя

14:00 "Інгулець", Петрове, Кіровоградщина — "Дніпро" ТБ: "Футбол 1"

17:00 "Ворскла", Полтава — "Рух", Львів ТБ: "Футбол"

Зараз ви читаєте новину «Донеччани виявилися неготовими до пресингу італійців ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути