пʼятниця, 04 лютого 2011 08:00

Долгополов може виступати за Росію

Тенісист 22-річний Олександр Долгополов, корінний киянин, можливо, виступатиме під російським прапором. Чвертьфіналіст відкритого чемпіонату Австралії в розмові з кореспондентом "ГПУ" підтвердив цю інформацію.

— На мене виходила впливова людина з Росії, — каже. — Прізвища називати не хотів би. Маю час на роздуми. Після успішного виступу в Австралії активізувалася й українська Федерація. Її віце-президент Сергій Лашкул говорив стосовно моєї участі в складі збірної в матчах Кубка Девіса. Я думаю, то мої особисті справи. На міжнародній арені представляю себе особисто, а не якусь окремо взяту команду. Тому обираю те місце, де зможу реалізувати себе найякісніше.

За словами Долгополова, з українською Федерацією тенісу він не конфліктував.

— Якщо ми не змогли дійти згоди з окремих питань, це не означає, що в нас конфлікт. У них своє бачення, в мене своє. Мене завжди не влаштовував підхід до справи в українському тенісі. Тут звикли вважати, що хтось комусь щось винен. На мій погляд, перш ніж від спортсмена чогось вимагати, треба в нього бодай трохи вкласти. У мене ніхто не вклав ані копійки. На всі турніри з дитячого віку я їздив за батькові гроші.

Які кроки планують керівники українського спорту, аби втримати Долгополова?

— Міністерство у справах освіти, науки, молоді та спорту зацікавлене, щоб найкращі спортивні кадри залишалися в Україні, — каже "ГПУ" керівник Державної служби молоді й спорту Равіль Сафіуллін, 55 років. — Не для того їх готуємо, щоб вони просто йшли. Звісно, Росія, котра сьогодні у фінансовому плані значно потужніша за Україну, накинула оком на перспективного хлопця. Але поки що питання про зміну громадянства не стояло. Якщо Долгополов захоче змінити його, заборонити ми не зможемо. Він вільний у своєму виборі.

Коментує ситуацію президент Національного олімпійського комітету 47-річний Сергій Бубка:

— Кожен спортсмен повинен мати честь, патріотизм і любов до Батьківщини, а не торгувати собою. Решта питань, вважаю, неактуальні. Гадаю, зміна громадянства — особиста справа громадянина країни. Спочатку треба дізнатися, чого хоче він. Його запити може приймати чи не приймати федерація виду спорту або профільне міністерство. Наскільки я знаю, Долгополов хоче змінити громадянство не вперше. Тоді він планував виїхати в одну державу, зараз в іншу. Таких ініціатив я не підтримую і не вважаю їх нормальними. Також мені відомо, що в команді серед гравців до Долгополова особливе ставлення.

Утратили трьох спортсменів за два роки

За останні два роки росіянами стали троє українських спортсменів топ-рівня. Вихованка івано-франківського волейболу 21-річна Наталія Гончарова виграла чемпіонат світу в складі Росії . Її одноліток, донеччанин Сергій Карякін, у лавах російської команди став срібним призером шахової Олімпіади-2010. Киянка Тетяна Волосожар, 24 роки, нещодавно виборола "золото" чемпіонату Росії з фігурного катання в спортивних танцях у парі з новим партнером Максимом Траньковим.

Був і протилежний випадок. Російська біатлоністка 27-річна Наталія Бурдига прийняла українське громадянство й виступила під синьо-жовтим прапором на етапах Кубка світу. Правда, відпускали росіяни Наталію неохоче. Питання вирішували на рівні керівників держав. Урешті північні сусіди дали згоду, але з умовою, що Бурдига два роки не зможе виступати за Україну в естафеті.

Зараз ви читаєте новину «Долгополов може виступати за Росію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути