четвер, 13 листопада 2008 20:36

"Динамівцям треба було порушувати правила"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Андрій Гусін (ліворуч) зустрічається з колишнім партнером по київському ”Динамо” та національній збірній Сергієм Коноваловим на території дитячо-юнацької спортивної школи на Нивках
Андрій Гусін (ліворуч) зустрічається з колишнім партнером по київському ”Динамо” та національній збірній Сергієм Коноваловим на території дитячо-юнацької спортивної школи на Нивках

Колишній півзахисник київського "Динамо" та збірної України Андрій Гусін, 35 років, влітку розірвав контракт із російським "Сатурном". Нині він тренується з київським "Динамо" і допомагає коментувати матчі команди. Зустріч призначає біля дитячо-юнацької спортивної школи на Нивках. Відповідає на питання й одночасно спостерігає за грою, в якій бере участь його син.

У останньому матчі Ліги чемпіонів проти "Порту" кияни пропустили гол на останніх секундах і програли. Шок відчули?

— Не назвав би це шоком. Така неприємність може трапитися з будь-якою командою. Прикро, що "Динамо" вдруге пропускає гол перед фінальним свистком — "Арсенал", "Порту".

Яких помилок припустилося "Динамо"?

— Не використали тактику дрібного фолу. "Порту" розгорнув свою атаку тому, що динамівці не порушили правил проти Лісандро Лопеса — автора голевої передачі. Той же Єременко виявився не на своїй позиції, але мав відіграти кваліфіковано як крайній захисник, контролювати гравця. А він не озирався, коли готувалася передача на Лучо Гонсалеса. Хоча часу мав достатньо.

Які шанси киян на вихід до плей-офф?

— Я взагалі про шанси не хочу розмірковувати. Вони є завжди. Можна перемагати й на виїзді. Хоча проти потужного "Арсеналу" це буде важко зробити.

Як можна оцінити роботу Юрія Сьоміна на чолі тренерського штабу "Динамо"?

— Позитивно. Сьомін змінив схему гри в обороні — кияни грають у лінію, використовують зонний захист. Російський фахівець не говорив, правильно це чи ні, а просто прийшов і зробив. І водночас дав шанс Алієву та Мілевському, на яких багато хто вже поставив хрест і які мали певні проблеми. При Сьоміні Алієв та Мілевський можуть вирішити долю не тільки епізоду, але й матчу.

Є шанси знову побачити Андрія Гусіна — гравця "Динамо"?

— Тренуюся з командою, підтримую форму. Хочу ще пограти. Як довго — не знаю.

Подейкували, вас може заявити "Москва".

— Я просто провів кілька тренувань у складі цієї команди. Але потім вирішив, що і в Києві можу це зробити: сім"я засумувала за Україною. Переглянув кілька матчів національного чемпіонату. Прогресує "Металіст" — причому не фрагментами, а стабільно, упродовж кількох сезонів. Ну, і спад "Шахтаря" очевидний — планку підняли, а втримати її не можуть. "Дніпро"? Потенціал команда має, але після зміни тренера визначається, яким шляхом їй іти.

Чемпіоном Росії став "Рубін". Фахівці стверджують, що казанці демонстрували  оборонний футбол. Згодні?

— Частково. У "Рубіна" були і хороші матчі, і дійсно "закриті", коли команда здебільшого захищалася. Зате реалізація на рівні. Ну, і щастило. А кому щастить? Найсильнішим!

Після чемпіонства казанців можна говорити, що в Росії з"явився новий сильний тренер Курбан Бердиєв?

— Не розумію постановки питання. Бердиєву не 18 років, людина 5 років тому здобула "бронзу" чемпіонату Росії, грала з "Рубіном" у Кубку УЄФА. Було ясно, що це сильний фахівець, і коли йому дали класних гравців — Семака, Реброва, — він зміг піти далі.

Чому не зміг захистити чемпіонський титул "Зеніт"?

— Пітерці вхопили "зірку" після колишніх тріумфів. Думали, що буде легко — програвали вдома, бо захисники йшли в атаку і не завжди встигали повертатися. Тимощук? У "Зеніті" він грає так, як і в "Шахтарі": мобільно, самовіддано, підпорядковуючи себе колективу.

Коли ви покинули "Сатурн", на їхньому офіційному сайті розмістили інформацію про те, що "Гусіну бракувало людських якостей, і він морально розколював колектив". Як зреагували?

— Шкода дівчину з прес-служби, яка змушена була це писати за вказівкою керівництва. Блін, але "бракувало людських якостей"? Яких якостей? Знайомі дзвонили, сміялися — вони знають, що Гусін у житті нікого не підвів, образив чи послав. Коли звільняли Гаджиєва (тренер, який запросив Гусіна до "Сатурна". — "ГПУ"), хотів також піти. Не відпустили — сказали, контракт у тебе. Наступник Гаджієва, німець Ребер, до себе не підпускав — так, питав про те, що хотів дізнатися. А потім заявив, що він від мене хотів чогось іншого. Чого саме — я так і не зрозумів. Коротше, Ребер для мене двоєдушна людина.

Свою кар"єру ви починали в нападі, а коли до "Динамо" прийшов Лобановський, він зробив із вас опорного. Ще коли грали форвардом, відчували, що це не ваша позиція?

— Ні, дискомфорту в нападі не було — забивав достатньо. Просто грав за "Динамо-2" форварда. У обороні діяли невдало. Сказав, що я стану захисником і зіграю краще. Володимир Онищенко, тодішній тренер, поставив мене в захист. Не пропустили жодного м"яча. У наступному матчі Онищенко наказав діяти опорним. Ще й гол тоді забив. Лобановський сидів на трибуні, сказав присутнім: це готовий опорник.

Хто нині найкращий гравець світу ?

— Аргентинець Ліонель Мессі. Коли він розганяється, не уявляю, як можна в нього відібрати м"яч.

Зараз ви читаєте новину «"Динамівцям треба було порушувати правила"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути