четвер, 19 серпня 2010 06:17

"Динамо" відігралося в меншості

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Півзахисник ”Динамо” Олег Гусєв (№20) точно б’є повз голкіпера ”Аякса” Мартіна Стекеленбурга і зрівнює рахунок в матчі
Півзахисник ”Динамо” Олег Гусєв (№20) точно б’є повз голкіпера ”Аякса” Мартіна Стекеленбурга і зрівнює рахунок в матчі

У першому матчі плей-офф за право виходу до групового турніру Ліги чемпіонів київське "Динамо" вдома зіграло внічию з нідерландським "Аяксом" — 1:1. Голи забили у другому таймі. Гості відкрили рахунок після влучного удару головою захисника Яна Вертонгена. За "динамівців" згодом відзначився правофланговий Олег Гусєв.


До матчу

Понеділковий приліт "Аякса" не викликає ажіотажу. Гравці амстердамського клубу неспішно прогулюються бориспільським терміналом поодинці а не групами. Навіть головна "зірка" клубу — уругвайський форвард Луїс Суарес — не відчуває підвищеної уваги до себе. Зате ввечері, завітавши на передматчеву прес-конференцію на "Динамо", Суарес не може відбитися від охочих сфотографуватися з ним. Форвард виявляє терпіння й нікому не відмовляє, хоча поспішає на тренування, але вже після нього рішуче уникає вболівальників і ховається в автобусі.

За правилами європейської футбольної федерації, журналісти можуть стежити за передматчевою роботою команди 15 хв. Головний тренер "Аякса" Мартін Йол великодушно дозволяє пресі бути присутніми всі 90. Він не робить секрету зі стартового складу команди й пояснює це тим, що за нинішнього інформаційного розвитку дізнатися про манеру гри суперника неважко.

Квитки на поєдинок коштують від 50 до 200 гривень. Вранці в день матчу перепусток у касах уже немає. А за кілька годин до зустрічі їх можна купити тільки у спекулянтів. Ті правлять від 200 до 350 грн. На стадіоні аншлаг — усі 16 тис. місць заповнені.

— Коли дізналася, що "Динамо" — "Аякс" судитиме швейцарець Массімо Бузакка, одразу купила квиток. Можливо, поки що він не найкращий арбітр у світі, але найкрасивіший так точно. Хто ще із суддів має таку чарівну усмішку? — каже перед грою студентка Наталія Шнир, 21 рік. — Думаю, виграє "Динамо" — 2:1.


Матч

Головний тренер київського "Динамо" Валерій Газзаєв випускає 17-річного воротаря Максима Коваля у стартовому складі.

Також він садить на лаву запасних правого оборонця Даніло Силву, переводячи туди Бетао. А у центрі захисту з"являється Леандро Алмейда. Найбільш красномовно про тактику Газзаєва свідчить поява одночасно Андрія Ярмоленка зліва та Олега Гусєва справа. "Динамо" повинно грати у звичну для газзаєвських команд агресивну гру — щонайменше коротких та середніх передач, різкі флангові переводи з подальшими прострілами, без плеймейкера. Саме тому аргентинець Факундо Бертольо опиняється на лаві запасних, а менш технічний, зате динамічніший Денис Гармаш з"являється у стартовому складі.

"Динамо" виграє територіально початок матчу настільки, що Коваль довгий час залишається без роботи. Але киянам бракує гострих дій у завершальній стадії атаки — усі сили йдуть на позиційну боротьбу на підступах до штрафного "Аякса". Безпосередньо у нього господарі кілька разів просочуються через фланги — активний Гусєв постійно змінює позиції і кілька разів індивідуально проходить суперника, але без оптимальної завершальної передачі. Стандарти успіху динамівцям також не приносять.

Стартова вищість "Динамо" базувалася на міцних діях у середині поля — "хвилеріз" Огнен Вукоєвич влаштовував пресинг не тільки у зоні своєї відповідальності, а і переносив його на голкіпера гостей Мартіна Стекеленбурга. Із середини першого тайму опорна зона "Динамо" почала просідати. Півзахисники "Аякса" уже можуть більш-менш вільно працювати з м"ячем, хоча залучають в атаку обмежену кількість гравців — наприклад, правий захисник Ґреґорі ван дер Віль, який традиційно любить розгулятися, усім флангом зосереджений здебільшого на обороні.

"Динамівська" оборона на чолі з Михаликом, який індивідуально нікому не поступиться, справляється з суперником, коли форварди залишаються без підтримки. Але як тільки "Аякс" застосовує колективну швидкість, у гостей з"являється маневр для багатоходових комбінацій. Саме так виводять на удар Суареса— Коваль, який дуже впевнено відіграв матч на лінії воріт і лише раз помилився на виході, рятує. Дрібні та середні передачі господарів при виході з оборони також тільки посилюють відчуття того, що контроль за грою господарі втрачають.

Другий тайм "Динамо" провело невиразно, тому підсумковий рахунок можна визнати прийнятним. Вилучення Гармаша вплинуло на перебіг подій, але ще до нього було помітно — "Динамо" не знає, як вести гру далі, і нервові дії Дениса це тільки підкреслили.

Частково ситуацію врятувало те, що пара нападаючих гостей Суарес—Ель Хамдауї діяла сама по собі, а розігруючому Де Йонгу бракувало навичок форварда. Можливо, і цього разу Валерій Газзаєв надто пізно вдався до замін, зате він випустив потрібних людей. Каддурі та Даніло Сілва підтримали фізичний тонус команди — за спеки та гри в меншості він був важливіший за винахідливість.


Після матчу

Тренер голландців Мартін Йол згадав про нереалізовані моменти й зауважив, що шанси залишаються рівними — 50х50. Валерій Газзаєв припустив, що у повторному матчі дискваліфікованого Гармаша можуть замінити Бертольо або Нінкович. Удруге команди зіграють у Амстердамі 25 серпня.

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" відігралося в меншості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути