понеділок, 23 березня 2009 17:47

"Динамо" пройшло "Металіст" на досвіді

Київське "Динамо" вперше в історії вийшло до чвертьфіналу Кубка УЄФА. Підопічні Юрія Сьоміна хоча і поступилися в повторному поєдинку 1/8 фіналу харківському "Металісту" 2:3, але продовжать боротьбу за трофей через більшу кількість м"ячів, забитих на виїзді.

Кияни прилетіли в Харків у переддень поєдинку — в середу ввечері. Розмістилися в чотиризірковому готелі "Аврора" в центрі міста. Саме тут зупинялася в жовтні національна команда Хорватії. Від передматчевого тренування на стадіоні "Металіст" гості відмовилися попри прохолодну, але сонячну погоду.

Зіпсувалася вона наступного дня. Із самого ранку в день матчу в Харкові задощило. Можливо, це завадило вболівальникам спостерігати за матчем із трибун стадіону. Каси працювали в звичному режимі, пропонувався широкий вибір квитків — від найдешевших за 40 грн до найдорожчих вартістю 250. Черг не було. За 70 грн можна було купити фанатську "розу", присвячену поєдинку, за 10 — програмку.

О 12.30 четверга динамівці запланували прогулянку містом. Першим з "Аврори" виходить гвінейський форвард Ісмаель Бангура і хвилин 10 спілкується з двома співвітчизницями, які навчаються в Харкові. Потім з"являються Тарас Михалик, Станіслав Богуш і Сергій Кравченко — єдиний із київських футболістів, який одягнув шапку. Повз них проходить блондинка в чорній шкіряній міні-спідниці, і Михалик жартує з Кравченка:

— Сергію, ну на що ти дивишся? Одружений же чоловік.

Під час прогулянки кілька нетверезих динамівських фанатів зупиняють Мілевського:

— Артём, ну чего ты морозишься?

Починається дощ, динамівці повертаються до готелю.

За годину до початку поєдинку до місця матчу з вигуками "жовто-синій" (кольори "Металіста") суне натовп. Підходи до стадіону утруднені через його реконструкцію. Західної трибуни немає.

На що ти дивишся? Одружений же чоловік

У складах обох команд втрати: дискваліфіковані Вукоєвич із "Динамо" та Ганцарчик із "Металіста". Гості грають за схемою 4–4–2, Вукоєвича в центрі змінює Єременко, а Корреа йде на правий фланг. Ганцарчика в "Металіста" змінює Бордіян, а хворого Рикуна — аргентинець Асеведо.

— Творча складова в "Металіста" за відсутності Рикуна, безумовно, впала, — каже "ГПУ" колишній тренер збірної України Анатолій Коньков, 59 років. — Але за інтенсивної гри на важкому полі "Металісту" потрібні були люди високої функціональної готовності. "Динамо" звично впевненіше почало зустріч, але на флангах якісної гри, щоб скористатися слабкими місцями "Металіста", не було. Корреа та затиснутий наліво Алієв почувалися некомфортно.

Із середини першого тайму почав тиснути "Металіст".

— "Динамо" просто трохи "підсіло", утворився розрив між лініями, і господарі цим скористалися. Правда, напруження було більше внутрішнє, гострих моментів небагато, та і гол зі стандарту. У другому таймі, вважаю, Богуш підвів після удару Коельйо. Він знав як Жажа може бити штрафні, тому більше людей треба було ставити в стінку, — каже експерт.

На думку Конькова, підсумок матчу вирішив більший досвід "Динамо".

— Не побачив, щоб кияни затремтіли навіть у складних ситуаціях. Сьомін тонко робив заміни по рахунку: Нінкович — щоб посилити атаку за 0:2, Юссуф — зміцнити оборону за 2:3. А харків"яни, відчувши близькість успіху, надто багато нервували.

Після матчу привітати 1500 київських уболівальників першим підходить Гусєв. За ним, стиснувши пальці в кулак і тримаючи руку на динамівській емблемі, — Мілевський. Алієв витягує боковий прапорець і розмахує ним. Потім Олександр прямує назад, чує вигук стюарда: "Алієв!".  Півзахисник озирається, йому показують середній палець. Не довго думаючи футболіст відповідає тим же.



"Динамо" може зіграти з "Шахтарем" у півфіналі

У п"ятницю відбулося жеребкування 1/4 та 1/2 фіналу Кубка УЄФА та Ліги чемпіонів


Кубок УЄФА

1/4 фіналу

ПСЖ (Париж, Франція) — "Динамо" (Київ, Україна)

"Шахтар" (Донецьк, Україна) — "Марсель" (Франція)

"Гамбург" (Німеччина) — "Манчестер Сіті" (Англія)

"Вердер" (Бремен, Німеччина) — "Удінезе" (Удіне, Італія)

Перші матчі відбудуться 9 квітня (четвер) на полях команд, указаних першими. Повторні — 16 квітня.

1/2 фіналу (перші матчі — 30 квітня, повторні — 7 травня)

"Вердер"/"Удінезе" — "Гамбург"/"Манчестер Сіті"

ПСЖ/"Динамо" — "Шахтар"/"Марсель"

Фінал — 20 травня (середа), Стамбул (Туреччина)


Ліга чемпіонів. Перші матчі

1/4 фіналу

7 квітня (вівторок)

"Вільярреал" (Іспанія) — "Арсенал" (Лондон, Англія)

"Манчестер Юнайтед" (Англія) — "Порту" (Португалія)

8 квітня (середа)

"Барселона" (Іспанія) — "Баварія" (Мюнхен, Німеччина)

"Ліверпуль" (Англія) — "Челсі" (Лондон, Англія)

Повторні матчі

14 квітня (вівторок)

"Баварія" — "Барселона"

"Челсі" — Ліверпуль"

15 квітня (середа)

"Арсенал" — "Вільярреал"

"Порту" — "Манчестер Юнайтед"

1/2 фіналу (перші матчі — 28–29 квітня, повторні 5–6 травня)

"МЮ"/"Порту" — "Вільярреал"/"Арсенал"

"Барселона"/"Баварія" — "Ліверпуль"/"Челсі"

Фінал — 27 травня (середа), Рим (Італія)


Півзахист "Шахтаря" зіграв краще, ніж середня лінія ЦСКА

Донецький "Шахтар" у повторному матчі 1/8 фіналу Кубка УЄФА виграв у московського ЦСКА — 2:0. На 53-й хв. рахунок із пенальті відкрив півзахисник Фернандіньйо, через 17 хв. його подвоїв форвард Луїс Адріано. Після поразки в Москві 0:1 цієї перемоги вистачило чемпіону України для виходу до чвертьфіналу.

— Підсумок протистояння між "гірниками" та "армійцями" закономірний, — каже "ГПУ" колишній капітан "Карпат" Ігор Кульчицький, 67 років. — "Шахтар" мав більше можливостей. Він по грі й у Москві, й у Донецьку переграв ЦСКА.

Що стало вирішальним у перемозі "Шахтаря"?

— Півзахист. Небезпечні моменти в основному виникали завдяки злагодженій роботі цієї ланки.

Тактично головний тренер донеччан Мірча Луческу переграв свого візаві Зіко?

— Так. Він розумно побудував гру. Тримання м"яча, відкривання, прилучення по флангах крайніх захисників — і це дало свій результат.

У суперники "Шахтарю" потрапив "Марсель". Опонент за силами?

— І киянам, і донеччанам пощастило з жеребом. Якби їм попалися німецькі клуби, було б набагато важче. В наших команд є хороші шанси. Але все від них залежить.

Кубок УЄФА "гірникам" під силу виграти?

— Якщо "Шахтар" і "Динамо" пройдуть французькі команди, то у півфіналі зустрічаються між собою. Тоді 100-відсотково отримаємо представника у фінальному матчі. Й, звичайно, буде шанс на здобуття трофея.

Василь ТАНКЕВИЧ

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" пройшло "Металіст" на досвіді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути