пʼятниця, 09 серпня 2013 00:00

"Динамо" має дати шанс Яковенку

Є давня істина: роботи художників-геніїв дорожчають після смерті. Людство розуміє, що чогось подібного не зробить ніхто. І навіть численні учні у найкращому разі створять погану копію витворів учителя.

З-поміж усіх учнів Валерія Лобановського, що випробовували себе як тренери, я завжди виокремлював двох — Михайла Фоменка та Павла Яковенка.

Під керівництвом цих двох людей, нехай фрагментарно і непостійно, творилася та незабутня гра — з небаченими швидкостями, пресингом, тиском на ворота суперника і впевненістю, що можемо перемогти будь-кого.

Фоменко міг довічно сидіти тренером дубля в команді Валерія Васильовича, однак надав перевагу самостійній роботі. І досягав результату навіть у грузинській "Гурії" з Ланчхуті. У 1993-го з виключно вітчизняними гравцями перемагав знамениту "Барселону". Тепер роботою у збірній довів, що новий Лобановський свого часу був у київському "Динамо", однак там його появу банально проґавили.

Яковенко виводив до фінальної частини Євро-2011 нашу молодіжку.  Досі перед очима виїзний матч із Голландією й перемога — 3:1. А 6:0 над Швецією у відборі до Євро-2013? Такий натиск на ворота суперників ми бачили хіба 1986 року.

Можливо, в пошуках нового Лобановського я перебільшую. Адже у Фоменка був невдалий досвід із "Таврією", а Яковенко так нічого й не виграв зі своєю молодіжкою.

Однак питання актуальне. Після чотирьох турів чемпіонату України київське "Динамо" відстає від "Шахтаря" на 5 очок. Відомі фахівці пошепки і "не для преси" кажуть, що тренер із Блохіна не вдався. Що до 48 млн євро, витрачених Ігорем Суркісом на цьогорічні придбання, варто додати ще 3-4 — на нового наставника.

Якщо після 10 турів відстань між "гірниками" та киянами зростатиме, Блохіна можуть звільнити.

— Відчуваю, що часу мені багато не дадуть, — говорить Олег Володимирович.

У разі його відставки до зимової перерви тимчасово запросять керувати іншого фахівця. Водночас шукатимуть відомого тренера за кордоном. Хочу, щоб за дивним збігом обставин у цей короткий період дали маленький шанс Яковенку. Як узимку дали його Фоменкові. Бо, за законами жанру, природжене на загибель має-таки відтворитися в останню драматичну хвилину.

Зараз ви читаєте новину «"Динамо" має дати шанс Яковенку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути