пʼятниця, 17 грудня 2010 02:30

Cуркіса три години намагалися відправити у відставку

Автор: фото з сайта www.tsn.ua
  Григорій Суркіс очолює Федерацію футболу України з 2000 року
Григорій Суркіс очолює Федерацію футболу України з 2000 року

У середу у Будинку футболу мав пройти 12-й звітний конгрес ФФУ. Він не відбувся, оскільки делегати не змогли затвердити порядку денного. Таке сталося вперше. У ході засідання 61-річного Григорія Суркіса, президента організації, намагалися відправити у відставку. Спроба завершилася невдачею.

Початок конгресу запланований на 11.00. З боку в'їзду від "Олімпійського" стоять автобус, маршрутка і джипи з бійцями правоохоронних спецслужб. Напередодні говорили про можливий мітинг під стінами Будинку футболу. Поблизу будівлі нікого немає. Засідання розпочинається на 15 хв. пізніше.

У порядку денному заплановані три питання — про Євро-2012, аудиторський звіт фінансової діяльності ФФУ і звернення професіональних футбольних клубів щодо вступу до складу колективних членів (кожен делегує на конгрес по три представники. — "ГПУ").

На конгресі присутні один спостерігач від ФІФА, двоє від УЄФА та куратор українського футбольного суддівства П'єрлуїджі Колліна. Словак Франтішек Лаурінець, член виконкому Європейського футбольного союзу, зачитує звернення президента організації Мішеля Платіні. Просить роздати лист кожному делегату.

— Григорій — людина, без якої проект Євро-2012 не існував би. Він переконав виконавчий комітет УЄФА довірити чемпіонат вам і вашим польським сусідам, — йдеться у зверненні Платіні.

До мікрофона із зали виходить Сергій Стороженко, перший віце-президент ФФУ. Згадує про акцію "Суркіса — у відставку" і пропонує внести до порядку денного питання про довіру Григорієві Михайловичу.

— Питання порядку денного обговорювали два місяці тому. Регламент не дозволяє його змінити. Це стосується і пропозиції про колективний виїзд на шашлики, і відставки Суркіса, — каже президент ФФУ.

Григорієві Михайловичу нагадують, що двічі він вносив питання про вотум недовіри у порядок денний конгресу — вищого законодавчого органу ФФУ. Президент прем'єр-ліги Віталій Данилов закликає Суркіса подати у відставку.

— Принципово вам не підіграю. У мене совість чиста. Я не буду підставляти людей. Мені відомо, який тиск чиниться на делегатів у регіонах. Їм погрожують втратою бізнесу, проблемами з роботою чи навчанням дітей, — заявляє Суркіс.

Учасники засідання голосують за порядок денний. Із 143 делегатів 27 не беруть у цьому участі. Більшість піднімають картки проти.

— Я вперше на конгресі, — каже Євген Геллер, президент луганської "Зорі". — Що буде, якщо ми так і не затвердимо порядок денний?

Геллеру пояснюють, що тоді конгрес розпустять, а новий може відбутися за три місяці.

Суркіс пропонує провести таємне голосування. До трибуни виходить Ігор Коломойський, власник дніпропетровського "Дніпра":

— Голосування проводиться відкрито, якщо делегати не змінять своєї думки. Так мені Стороженко сказав.

Суркіс говорить, що не боїться ставити на голосування питання про довіру чи недовіру до себе.

— Я хочу діяти згідно з регламентом. Давайте скличемо позачерговий конгрес. Він відбудеться навіть, якщо у порядку денному буде одне питання — моя відставка. Тоді збудеться мрія Ярославського "бай-бай Гріша", — цитує Григорій Михайлович президента харківського "Металіста".

Той виходить до мікрофона.

— Я довго слухав байки Крилова. Вже навіть втомився. Я не хотів сьогодні виступати. "Бай-бай Гріша" кажу не тільки я, а все футбольне суспільство. Попросив би вас, Григорію Михайловичу, акуратніше добирати слова.

Делегати проводять відкрите голосування. Вирішують, чи затверджувати порядок денний таємним голосуванням. 75 учасників засідання виступають проти цього. "За" — 55.

Президент федерації дякує делегатам за "втрачений час" і прощається до наступного конгресу. Останнім із зали засідання йде Коломойський.

— Суркіс не боїться відставки, — каже журналістам. — Вважаю, якщо проголосують проти Григорія Михайловича, йому доведеться піти. Я тільки хочу, щоб на делегатів конгресу не чинили тиск. Відставка Суркіса ні до чого не призведе — у це крісло сяде інший потерпілий.

Наступний конгрес повинен відбутися за три місяці.

Зараз ви читаєте новину «Cуркіса три години намагалися відправити у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути