Ексклюзиви
четвер, 27 грудня 2012 05:15

Чим Ярославський міг би допомогти Харкову

У досить заплутаній історії зі зміною власника харківського футбольного клубу "Металіст" мене зацікавили цифри, вказані колишнім його господарем. За словами Олександра Ярославського, він за сім років інвестував 570 мільйонів доларів у розвиток "Металіста" і підготовку Харкова до Євро-2012.

На цьому пропоную зупинитися. Після чого перевести долари у гривні й поділити на 7. У підсумку отримаємо суму в 650 мільйонів гривень на рік. Тепер подивимося на бюджет Харкова. 2012-го на все комунальне господарство цього міста передбачили 595 мільйонів гривень. Бував не раз у Харкові й не гірше за місцевих знаю, в якому там стані обігрів будинків, постачання гарячої води, прибирання території тощо. У такому ж приблизно, як і всюди. Тобто в незадовільному, якщо не сказати більше. Одна із причин — нестача фінансування. Про це вам скаже кожен комунальний чиновник, коли ви його навіть розбудите посеред ночі.

Тепер повернемося до Олександра Ярославського. Він витрачав на футбол більше, ніж увесь Харків на свої комунальні потреби. Оскільки викидати гроші на футбол цій багатій людині вже немає сенсу, може він захоче прислужитися рідному місту іншим чином? Вкласти приміром, ті ж 650 мільйонів у харківську освіту — її річний бюджет становить 975 мільйонів або в охорону здоров'я — 859 мільйонів. У такому випадку асигнування на життєво необхідні місту служби, в яких завжди бракує грошей, збільшилися б майже вдвічі.

Мені чомусь здається, що у випадку подібних інвестицій популярність Олександра Ярославського в Харкові була б набагато більшою за ту, яку він набув як президент футбольного клубу. Але навряд чи станеться саме так. Багаті й дуже багаті українці чомусь воліють вкладати свої безумовно чесно зароблені сотні мільйонів у футбольні клуби, а не в охорону здоров'я, освіту чи комуналку.

Новий власник "Металіста", який розбагатів, як стверджують, на видобутку газу, витрачатиме на футбол, треба сподіватися, не менше за Ярославського. Хоча міг би за ці гроші, наприклад, цілодобово купати всіх харківських школярів у теплих басейнах. Але і цей заможний харків'янин вирішив вкласти мільйони у футбол.

Залишається сподіватися, що натхненні новими успіхами у грі за "Металіст" латиноамериканців із казковими зарплатами, харків'яни будуть швидше вирішувати свої проблеми в освіті, охороні здоров'я та комунальному господарстві.

Зараз ви читаєте новину «Чим Ярославський міг би допомогти Харкову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути