понеділок, 09 липня 2007 18:10

Чемпіонат-2012 принесе два мільярди євро

Автор: фото: УНІАН
  Іван Федоренко каже, що через три роки столичний Олімпійський стадіон буде, як новий
Іван Федоренко каже, що через три роки столичний Олімпійський стадіон буде, як новий

Голова виконавчої дирекції з підготовки та проведення Євро-2012 Іван Федоренко, 62 роки, каже, що політична криза в країні на проекті не позначиться. Він відмовляється від запрошення зарубіжних менеджерів і наголошує, що навколо київського Олімпійського стадіону будують не торговельно-розважальний центр, а паркінг.


Які нині головні проблеми в підготовці до Євро-2012?

— Перша: програма підготовки до Євро-2012 не затверджена державою. Концепцію цієї програми Національна футбольна федерація розробила й 25 травня подала до Міністерства у справах сім"ї, молоді та спорту. Чому там зволікають із затвердженням, — не розумію.

Друга: уряд не призначив поки що людину, яка відповідала б за Євро-2012. Сьогодні все тримається на групі осіб, які працюють у Федерації футболу.

Третя: не всі керівники на місцях розуміють, що Євро-2012 — не суто футбольний захід. Це соціально-економічний проект, який треба реалізувати. Чемпіонат триватиме 28 діб, або 670 годин. Україна прийме 16 матчів. Кожен по дві години. Тобто власне футболу буде 32 години, або 5 відсотків. Чим заповнюватимемо інший час? Не знаю. Міністр культури та туризму, який мав би дбати про це, відповіді не дає.

Четверта: проблема інвестицій. Ми не готові до їх прийому. Прем"єр-міністр на останній нараді з Євро-2012 сказав регіональним керівникам створити управління капітального будівництва. Ці управління мають виступити замовником на спорудження нових об"єктів. Відведіть земельні ділянки під готелі, тренувальні бази, сформуйте всю документацію, щоб інвестор не бігав по інстанціях. Треба створити, провести тендер і почати працювати.

П"ята: вітчизняні інвестори, перш ніж вкласти гроші в проект, хочуть отримати пільги. Їх немає в Європі, не буде й у нас.

До Євро-2012 Україні треба збудувати стадіони, готелі, покращити дороги, аеропорти. Де вже є прогрес, а що викликає найбільше занепокоєння?

— Треба 92 тисячі готельних місць. Вони будуть. Тільки до 1 червня треба закінчити у вузах навчальний рік, щоб у їхніх гуртожитках могли поселитися уболівальники. Аеропорти вдосконалять у Борисполі, Донецьку, Харкові. Є проблеми зі створенням нормальних транспортних коридорів. Сьогодні людина, їдучи з Києва до Харкова, не може дорогою швидко знайти нормальний мотель, зупинитися там, поїсти, прийняти душ тощо.

Через рік Австрія та Швейцарія прийматимуть фінальну частину Євро-2008. Чи будуть там українські спостерігачі з метою перейняття досвіду?

— Обов"язково. Близько сотні. Одні рахуватимуть, скільки туристи випили пива, скільки з"їли. Інші вивчатимуть, як працює поліція, волонтери. Треті відслідковуватимуть роботу та облаштування прес-центру.

Суркіс живе двома речами — півторарічним сином та Євро-2012

Як вирішити проблему з будівництвом навколо стадіону "Олімпійський" у Києві?

— Знести будівництво. Повністю. Якщо хтось бачить інші шляхи — нехай підкаже. Я хочу підкреслити: не будують там торговельно-розважальний центр. Там споруджують семиповерховий паркінг.

Допускаєте, що "Олімпійський" може не прийняти фінальний матч Євро-2012?

— Ні, не допускаю. Через три роки "Олімпійський" буде, як новий. У Португалії за два роки до Євро-2004 не було готовим майже нічого. Коли УЄФА сказала, що Іспанія спроможна прийняти чемпіонат хоч зразу, португальці заворушилися і провели найприбутковіший чемпіонат Європи, отримавши три мільярди євро.

Якщо навіть Київ не зможе прийняти фінальний матч, чому його не перенести до Донецька, замість того, щоб віддавати Польщі? Такі прецеденти вже були: фінал Євро-2000 мав відбутися в Амстердамі, а пройшов у Роттердамі.

— Новий донецький стадіон вміщуватиме 52 тисячі глядачів, а Варшава матиме 70-тисячну арену. Більше людей — більше прибутків УЄФА. Потенційні 18 тисяч відвідувачів можуть принести європейській федерації два мільйони євро.

Як нині налагоджені контакти з Польщею?

— Нормально. У них проблеми зі стадіонами, в нас — із загальною інфраструктурою. Кожен вирішує свої.

Ваші відчуття після перемоги в тендері змінилися?

— Ні. Як працювали, так і продовжили. Наш капітан, Григорій Суркіс, живе двома речами — півторарічним сином та Євро-2012. Він нікому розслабитися не дасть.

Як позначаються на вирішенні питань з організацією чемпіонату політична криза і майбутні вибори?

— Ніяк. Поясню: заявочна кампанія стартувала за прем"єра Януковича. Потім посаду обіймали Тимошенко, Єхануров, знову Янукович. Усі керівники уряду підтримали ідею Євро. Якщо після 30 вересня прийде новий прем"єр, не думаю, що щось зміниться. Тим паче, ми вже перемогли. А те, що час втрачається, так це не від нас залежить.

Досвіду проведення таких турнірів в українців немає. Чи треба звернутися до європейських менеджерів?

— Навіщо? Проводить турнір УЄФА — займається маркетингом, менеджментом, правами на телетрансляцію, реалізацією квитків. Ми тільки приймаємо турнір. І вже сьогодні до нас пишуть вітчизняні менеджери різного калібру, пропонують свої послуги. Досвіду вони набудуть, відвідавши Євро-2008.

Назвіть хоча б приблизні прибутки від проведення першості континенту?

— Менш як мільйон туристів не буде. Якщо кожен щодня залишатиме 200 євро, державний бюджет поповниться на два мільярди. В Україні поєдинки приймуть шість міст. Харкові й Одесі теж дістанеться. А на стадіонах інших міст ми плануємо встановити широкі екрани. Там теж ітимуть прямі трансляції, а наступного ранку — огляди. Запрошуватимемо футбольних експертів для коментування поєдинків.

Зараз ви читаєте новину «Чемпіонат-2012 принесе два мільярди євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути