Ексклюзиви
четвер, 02 червня 2011 02:00

"Будівельник" став чемпіоном України

Автор: фото: Володимир Котленко
  Зак Морлі (№5), американський легіонер "Будівельника",  йде в атаку в матчі фінальної серії чемпіонату України проти БК "Донецьк"
Зак Морлі (№5), американський легіонер "Будівельника", йде в атаку в матчі фінальної серії чемпіонату України проти БК "Донецьк"

Київський "Будівельник" став чемпіоном України з баскетболу. Минулого вівторка клуб, який належить Ігореві Коломойському, обіграв у гостях БК "Донецьк" у вирішальному матчі фінальної серії — 69:62. Підсумок протистояння — 4:3 на користь столичної команди.

У "золотому" поєдинку команди значну частину часу відвели захисту. Якщо у трьох попередніх іграх серії тричі траплявся розгромний рахунок, тепер одразу стало зрозуміло, таке не повториться. Боротьба йшла за кожний м'яч, суперники успішно використовували індивідуальний пресинг. Невимушених помилок було дуже мало.

Перша чверть закінчилася внічию — 20:20. Другу "Будівельник" провалив, поступившись дев'ятьма очками. У гравців команди зовсім не пішов кидок — ні з середньої, ні з далекої відстані, хоча в захисті кияни більш-менш справлялися.

На початку другої половини гри "Будівельник" максимально ущільнив пресинг. Захисник Дмитро Забірченко став персонально грати проти головного снайпера "Донецька" — Саші Васільєвича. Забірченко зустрічав суперника на чужій половині майданчика. Той був позбавлений можливості кидати з-за триочкової лінії і змушений був іти в індивідуальні проходи.

А головним героєм матчу став американський легіонер "Будівельника" Зак Морлі. Він прекрасно працював на підборах, діяв дуже чітко, став влучати із середньої відстані. Навіть коли перевага "Донецька" у третій чверті досягла шести очок — психологічна вищість була за гостями. Донеччани знітилися під пресингом і тиском трибун, які гнали їх уперед.

Прекрасний поєдинок провів й один американець — атакувальний захисник Делорік Спенсер. Його "Будівельник" придбав улітку у французького "Ле Мана". Там баскетболіст став найкращим бомбардиром місцевого чемпіонату. Спенсер розчаровував весь сезон, але у заключному матчі відіграв дуже якісно — підбирав м'ячі, впевнено діяв в атаці.

На заключній хвилині зустрічі за мінімальної переваги гостей все вирішив підбір їхнього гравця Андрія Агафонова. Він і завершив атаку влучним кидком. Після цього "Донецьк" остаточно розгубився, намагався зіграти на тактичних фолах, але це нічого команді не дало.

Уперше за 14 років "Будівельник" здобув головний титул національного чемпіонату.

Третє місце у турнірі посіла івано-франківська "Говерла", четверте — запорізький "Ферро". Ці клуби не мали великих бюджетів. Проте тренерам Євгенові Мурзіну з "Говерли" та запоріжцю Кирилові Большакову вдалося поставити налагоджену колективну гру.

А от маріупольський "Азовмаш" по ходу сезону змінював тренерів та гравців. Нестабільність призвела до того, що іменитий клуб вилетів у чвертьфіналі.

Зараз ви читаєте новину «"Будівельник" став чемпіоном України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути