Ексклюзиви
пʼятниця, 11 січня 2013 05:45

Білоруський тренер покращив швидкість українських біатлоністок

Жіноча збірна України з біатлону виграла четвертий етап Кубка світу в естафеті 4х7,5 км. Змагання відбувалися у німецькому місті Обергоф.

Для нашої команди подібний тріумф — четвертий в історії. Першу перемогу 1997-го здобули Ніна Лемеш, Олена Петрова, Валентина Цербе-Несіна і Тетяна Водоп'янова. На ту гонку через погану фізичну форму головний тренер українок Ігор Починок не виставив лідера команди Олену Зубрилову. Водоп'янова в останню ніч перед стартом через ті емоції довго не могла заснути. Щоб зняти моральне навантаження, Починок налив Тетяні чарку горілки і змусив випити. Водоп'янова бігла на останньому етапі й фінішувала першою.

Найпевніше — нині до таких екстремальних методів підготовки нашим тренерам вдаватися не довелося. Українки своїми останніми перемогами поступово утвердили здатність боротися за найвищі місця. Якщо на Олімпіаді-2010 у Ванкувері наші дівчата сильно хвилювалися і це позначалося на якості стрільби, то зараз цього немає.

Моральна стійкість стала, можливо, головним чинником в командному успіху. 22-річна Юлія Джима на першому етапі естафети не допустила жодного промаху й завершила свою ділянку сьомою, відстаючи на 42 с від поточного лідера — чешки Вероніки Віткової.

Інші учасниці естафети — 27-річні Валентина Семеренко, Олена Підгрушна і Віта Семеренко. Вони вигравали в Обергофі естафету чотири роки тому. Правда, тоді суперники виступали експериментальними складами. Зараз на перемогу претендували виключно найсильніші. Нашим суперницям бракує стабільності. Приміром, німкеня Маріам Ґьосснер, демонструючи притаманну колишній лижниці високу швидкість, після стрільби стоячи на другому етапі естафети, заїхала на два кола штрафу. Росіянка Ольга Зайцева, закривши всі мішені з допомогою двох додаткових набоїв, програла Валентині Семеренко швидкістю.

Бігові показники — ще одна характерно позитивна для української команди риса впродовж цього сезону. Підвищення швидкості — робота білоруського фахівця Володимира Королькевича, який до того багато років тренував біатлонну та лижну збірні Словенії, а з цього сезону працює з нашою жіночою збірною. Особливо розбігалася Олена Підгрушна, яку два сезони тому за відмінних стрілецьких показників вважали "тихоходом". В Обергофі Олена, прийнявши естафету від Валентини Семеренко третьою, ходом була абсолютно кращою і виграла у найближчої переслідувачки 30 с.

Валентина Семеренко провалила стрільбу стоячи

У середу в німецькому Рупольдінгу стартував п'ятий етап. У жіночій естафеті українки посіли сьоме місце. Невдало виконала стрільбу стоячи Валентина Семеренко — вона бігла на третьому етапі. Стріляла повільно, та ще й пішла на штрафне коло.

Перемогла Норвегія, другою фінішували російські біатлоністки, третьою стала Чехія.

У поточному заліку Кубка націй українки йдуть четвертими — 3059 очок. Лідирує Норвегія — 3259, друге місце посідають росіянки — 3248, третя Німеччина — 3185 очок.

 

Зараз ви читаєте новину «Білоруський тренер покращив швидкість українських біатлоністок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути