середа, 17 червня 2009 18:32

"Барселона" випередила "Реал" на дев"ять очок

1992 року тодішнього наставника "Барселони" Йохана Кройффа запитали про причини не надто вдалого старту команди в чемпіонаті Іспанії.

— Це нічого, — відповів він. — Ми піднімемося. І "Реал" також. Глядачам не може набриднути протиборство "Барса" — "Реал". Це не просто матчі на футбольному полі, а соціальне, економічне, політичне протистояння між Мадридом та Барселоною. В Італії — між Римом та Міланом, у США — між Нью-Йорком та Лос-Анджелесом, у Голландії — між Амстердамом та Роттердамом, між Москвою та Санкт-Петербургом у Росії.

2004 року чемпіонат Іспанії виграла "Валенсія". Відтоді титул не тільки дістається або "Барселоні", або "Реалу", а й боротьба точиться винятково між цими двома клубами. У примері 2008/09 перемогла "Барселона".

Улітку клуб лихоманило. Президента Жоана Лапорту конкуренти хотіли усунути від справ, але не змогли. Лапорта залишився і поставив тренером легенду клубу Хосепа Гвардіолу. Проблема була в тому, що він тренував молодіжну команду "Барси" й досвіду роботи на такому рівні не мав. Гвардіола одразу продав двох футболістів, які визначали гру команди за часів Франка Райкаарда — Деку пішов до "Челсі", а Рональдіньйо опинився у "Мілані". Серед новачків закріпилися у складі тільки 30-мільйонний правофланговий Дані Алвеш і центральний захисник Жерар Піке. Ані Глєбу, ані Касересу цього зробити не вдалося. Зате сповна розкрився півзахисник Іньєста, значно додав, порівняно з минулим сезоном, нападаючий Анрі. Його колега Ето"О, від якого Гвардіола влітку також відмовлявся, знову став найкращим бомбардиром команди.

"Реал" Рамоса виграв 10 матчів поспіль, але розгромно програв ключові поєдинки

"Барселона" у двох стартових матчах здобула одне очко, але затим видала 9-матчеву переможну серію. Вона і визначила подальший потужний хід команди. Навесні каталонці дещо пригальмували і до виїзного поєдинку з "Реалом" мали тільки 4-очкову перевагу. Перемога у Мадриді — 6:2 підкреслила домінування "Барселони" у сезоні.

"Реалу" він не вдався. Королівський клуб мав проблеми і в керівній структурі, наслідком чого стала відставка президента Рамона Кальдерона. Трохи раніше полишив посаду головний тренер Бернд Шустер. Його "Реал" грав у видовищний футбол, проте стабільністю результатів не відзначався. Не змогли дійти згоди Кальдерон та Шустер і щодо трансферного ринку. Президент ганявся за Криштіану Роналду, хоча тренер говорив, що португалець йому не потрібен, і просив інших гравців.

У грудні "Реал" очолив Хуандре Рамос. Команда вправно почала набирати очки, перемогла у 10 матчах поспіль, але діяла натужно. Розкрився аргентинець Гонсало Ігуаін. Але у важливих матчах "Реал" Рамоса зганьбився: програв "Барселоні" на внутрішній арені, а "Ліверпулю" у Лізі чемпіонів з непристойним рахунком.

"Валенсія" увесь рік потерпала від фінансових проблем, що позначилося на результаті. Але команда знову відкрила маленьку "зірочку" — до двох Давидів, Сільви та Вільї, додався вихованець "Реалу" Хуан Мата.

Як завжди злагоджено та організовано грав "Вільярреал". Цілісність дій команди сприяла підвищенню тренера "підводників" — чилієць Мануель Пеллегріні став новим головним тренером "Реалу".

"Севілья" та "Атлетіко" стабільно тримаються серед лідерів завдяки вправному дуету форвардів — Луїс Фабіано-Кануте в андалусців та Форлан-Агуеро у столичної команди.

Непогано попрацював і знаменитий форвард "Реалу" Уго Санчес. Він замінив Унаї Емері на посаді головного тренера "Алмерії" і залишив команду у примері.

Символічна збірна примери 2008/09

Касільяс ("Реал") — Даніель Алвеш ("Барселона"), Піке ("Барселона"), Рауль Албіоль ("Валенсія"), Ескюде ("Севілья") — Хаві, Іньєста (обидва — "Барселона"), Давид Сільва ("Валенсія") — Форлан ("Атлетіко"), Вілья ("Валенсія"), Ето"О ("Барселона")

Зараз ви читаєте новину «"Барселона" випередила "Реал" на дев"ять очок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути