четвер, 28 травня 2009 18:36

"Барселона" стала переможцем Ліги чемпіонів

Автор: фото: REUTERS/Darren Staples
  Гравці ”Барселони” підкидають тренера Хосепа Гвардіолу. Він виграв три трофеї — Лігу чемпіонів, чемпіонат та Кубок Іспанії —  у перший же рік своєї роботи
Гравці ”Барселони” підкидають тренера Хосепа Гвардіолу. Він виграв три трофеї — Лігу чемпіонів, чемпіонат та Кубок Іспанії — у перший же рік своєї роботи

Іспанська "Барселона" виграла Лігу чемпіонів 2008/09. Каталонський клуб заробив у турнірі 110 млн євро призових, а крім цього, "Барса" перемогла у чемпіонаті Іспанії і стала володарем національного Кубка. 38-річний тренер Хосеп Гвардіола тільки влітку очолив клуб, прийшовши з молодіжної команди "Барселони", й у перший же рік роботи виграв усі можливі титули.

Фінальний поєдинок Ліги чемпіонів для "ГПУ" коментує колишній головний тренер збірної Анатолій Бишовець, 63 роки.

— У фінальному матчі зіткнулися два різні стилі — думалося, що силовий стиль "Манчестера" вкупі зі здібностями їхнього лідера Кріштіану Роналду повинен здолати "Барселону", — каже фахівець. — Але, по-перше, МЮ бракувало свіжості. В англійців видався більш напружений сезон, ніж у суперника — щільність матчів та рівень конкуренції позначилися. По-друге, тренер чемпіона Англії не вгадав зі стартовим складом. Я не ставив би Парка, а випускав би гострішого Тевеса. Андерсона змінив би в основі на досвідченішого Скоулза. Саме слабка гра Андерсона та Ґіґґза визначила домінування "Барселони" у середині поля. Бракувало дискваліфікованого Флетчера — головного умільця МЮ у виконанні чорнової роботи. Загубився і Руні. Кріштіану Роналду старався, але півзахисники не змогли забезпечити його м"ячами.

Чим пояснити слабку гру МЮ в обороні, де діяли найкращий гравець чемпіонату Англії Відіч та основний оборонець збірної Англії Фердінанд?

— Прекрасною геометрією "Барси". Там же не тільки Мессі—Анрі—Ето"О тиснули на них, а й Хаві з Іньєстою, і навіть Бускетс доповнював. Цього цілком вистачило, щоб обійтися без частого залучення крайніх захисників: Сільвіньйо взагалі це не робив, Пуйоль — здебільшого після перерви. А справа у нападі чудово відпрацював Ето"О. "Барсі" допоміг швидкий гол — невиразно провівши перші хвилин 10, іспанська команда тільки додавала.

Зрозуміло, що титул найкращого гравця світу за підсумками року дістанеться футболістові "Барселони". Хто це буде?

— Мессі. Він грає найефектніше. У фіналі корисно діяв на позиції центрфорварда.

 Хоча на приз не менше заслужили півзахисники — Хаві та Іньєста. Думаю, в цієї команди ще є глибокий резерв. І Хосеп Гвардіола спокійно може ставити наступне завдання — стати першою командою, яка двічі поспіль виграла Лігу чемпіонів.



Футбол. Ліга чемпіонів. Фінал

"Барселона" (Іспанія) — "Манчестер Юнайтед" (Англія) — 2:0 (1:0)

27 травня. Рим (Італія). "Стадіо Олімпіко". 80 тисяч глядачів (розрахований на 80 тис.).

Суддя: М. Бузакка (Швейцарія).

"Барселона": Вальдес, Пуйоль-к, Піке, Туре, Сільвіньйо, Бускетс, Хаві, Іньєста (Педро, 90+3), Анрі (Кейта, 72), Ето"О, Мессі.

Тренер: Хосеп Гвардіола.

"Манчестер Юнайтед": Ван дер Сар, О"Ші, Фердінанд, Відіч, Евра, Каррік, Ґіґґз-к (Скоулз, 75), Андерсон (Тевес, 46), Парк (Бербатов, 67), Руні, Кріштіану Роналду.

Тренер: Алекс Ферґюсон (Шотландія).

Голи: Ето"О (10), Мессі (70).

Попередження: Піке (16), Кріштіану Роналду (78), Скоулз (81), Відіч (90+3)

Клуби, що найчастіше вигравали Кубок/Лігу чемпіонів

9 — "Реал" (Мадрид, Іспанія)

7 — "Мілан" (Італія)

5 — "Ліверпуль" (Англія)

4 — "Баварія" (Мюнхен, Німеччина)

3 — "Барселона" (Іспанія), "Манчестер Юнайтед (Англія)

Зараз ви читаєте новину «"Барселона" стала переможцем Ліги чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути